Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la București: România și Statele Unite sunt cele mai bune prietene

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la București: România și Statele Unite sunt cele mai bune prietene
Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la București: România și Statele Unite sunt cele mai bune prietene
Publicat: 01/01/2021, 07:36

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, spune, în mesajul de Anul Nou, că relația bilaterală România-SUA nu a fost „nicicând mai bună” și consideră că, pentru români, cea mai mare realizare a acestui an a fost transferul pașnic și democratic de putere.

„În ultimul an, am resimțit durerea și discontinuitatea cauzate de o pandemie de proporții cu care lumea nu s-a mai confruntat de mai bine de 100 de ani. În prezent, am creat vaccinuri care ar trebui să pună capăt acestui flagel mondial. Pe scurt, ar trebui să putem într-un final să lăsăm Covid-19 în urma noastră și să ne axăm pe reconstruirea vieților și a economiilor țărilor noastre. 2021 va fi un an plin de bucurie și realizări construite pe fundația creată în acest an extrem de dificil”, spune Adrian Zuckerman la începutul mesajului de Anul Nou.

„Poporul român și-a spus cuvântul și a ales libertatea și statul de drept în detrimentul aiurelilor moștenite de la nepotismul și corupția comuniste. Acum, cu patru ani de stabilitate înainte, românii vor avea posibilitatea să își reconstruiască economia și infrastructura. Angajamentul României pentru piețele libere și dezvoltarea economică o va transforma în liderul european care poate și merită să fie”, afirmă Zuckerman.

Despre relația România-SUA

„Nicicând aceasta nu a fost mai bună. Împreună, am atins noi cote maxime în cooperarea noastră în domeniul militar și al securității, al dezvoltării economice, energetice, agrare, în aplicarea principiului statului de drept, legislației 5G, aplicării legii, luptei împotriva crimei organizate și a traficului de persoane. Aceste realizări au fost posibile datorită muncii asidue depuse de români, a angajamentului față de piețele libere, față de statul de drept și a încrederii în sine și în a face lucrul corect”, mai spune Adrian Zuckerman.

„Impozitele și legislația pentru companii de bun simț vor genera dividende substanțiale. Este imperios necesar ca încetinirea economiei de către corupția endemică să înceteze. Abilitatea celor cu conexiuni politice de a controla interesele de afaceri și de a limita concurența pe piața liberă trebuie să înceteze. Numărul enorm de companii de stat din România, cel mai ridicat din Europa, trebuie să facă subiectul privatizării. Sunt esențiale transparența și răspunderea în mediul de afaceri. Un mediu de afaceri stabil, predictibil, total transparent va stimula dezvoltarea, va atrage noi investitori și antreprenori și va crea o economie competitivă”, afirmă Zuckerman.

Ambasadorul SUA enumeră zece dintre realizările din acest an:

O foaie de parcurs pe zece ani în materie de cooperare în domeniul apărării. Conform acestui plan, Armata României este modernizată în toate privințele. De la avioane cu reacție noi, la elicoptere, vehicule militare, la sistemele de rachete de ultimă generație Patriot și HIMARS și, cel mai important, efective militare americane suplimentare detașate prin rotație în România; în prezent, forțele de apărare ale României sunt un garant credibil al granițelor României.

Un acord cu privire la recondiționarea unui reactor nuclear și construirea a două reactoare noi la Cernavodă. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari este cel mai mare proiect demarat vreodată de țările noastre, în parteneriat. La finalizarea sa, centrala nucleară de la Cernavodă va putea furniza 40% din necesarul de energie electrică al României.

Banca de Import-Export a Statelor Unite (ExIm) s-a angajat să finanțeze până la 7 miliarde de dolari din costul proiectului de la Cernavodă. Acesta este cel mai mare angajament asumat vreodată de ExIm.

Infrastructura este aproape finalizată pentru ca extracția de gaze naturale din platforma Mării Negre și distribuția aferentă să înceapă în 2021, sub coordonarea BSOG, un consorțiu de companii româno-americane. Totodată, s-au întocmit proiecte noi de lege, promise, pentru a stimula în 2021 extracția de gaze naturale din cele mai vaste zăcăminte de gaze. Astfel, România va deveni cel mai mare producător și exportator net de energie din Europa.

România începe planurile de construire a proiectului „Via Carpathia” și „Rail2TheSea”, o autostradă și o cale ferată care să lege Marea Neagră de Marea Baltică. Acest proiect de miliarde nu numai că va lega mai bine orașele mari din România de restul Europei, ci va fi și un stimulent enorm pentru economia românească. Va permite celui mai bun port de adâncime de la Marea Neagră, Constanța, să își dubleze sau să își tripleze capacitatea.

Guvernul român a adoptat o poziție de toleranță zero față de fraudă, acte de corupție și trafic de persoane. Acum, după alegerile parlamentare, actele normative atât de necesare pentru abordarea problemelor cum sunt confiscarea câștigurilor ilicite, procedura de judecată rapidă și alte instrumente necesare vor permite guvernului să câștige lupta împotriva acestor infractori.

Agențiile noastre din domeniul aplicării legii au colaborat în toate privințele pentru a stopa crima organizată și traficul de persoane. Am colaborat cu scopul de a oferi asistență și de a construi adăposturi pentru victimele acestor infracțiuni abominabile.
Securitatea națională a României a fost consolidată prin colaborarea cu noi, în vederea acordării de asistență pe marginea legilor care să împiedice țările cu intenții maligne să pună în pericol integritatea și securitatea telecomunicațiilor și integritatea întreprinderilor românești.

România nu va mai fi victima țărilor comuniste sau oligarhiilor care încearcă să submineze democrația și nu au niciun pic de respect pentru drepturile omului.

Dezvoltarea a numeroase proiecte de infrastructură agrară, inclusiv canale și sisteme de irigații. În prezent, dezvoltăm și noi companii agrare în domeniul prelucrării alimentelor.

Mai bine de 400 de companii americane, mari și mici, prezente în România, îi ajută, zi de zi, pe români să ducă o viață mai bună.

„În cele din urmă, voi repeta pentru ultima dată în acest an, nu numai pentru români, să nu uitați niciodată că România și Statele Unite sunt cele mai bune prietene”, mai spune Adrian Zuckerman în mesajul de Anul Nou.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. David Popovici și-a cumpărat „bestie” decapotabilă de peste 200.000 de euro! Băiatul modest a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Vreme tumultuoasă în România. Schimbări uriașe de la o zi la alta
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Pact pentru limitarea producției globale de plastic