EXCLUSIV | Trecerile de pietoni care aduc moartea. Oamenii au reclamat pericolul de pe ”zebrele” nemarcate cu multe luni înainte de accidentul în care Raisa a fost ucisă de un polițist

EXCLUSIV | Trecerile de pietoni care aduc moartea. Oamenii au reclamat pericolul de pe ”zebrele” nemarcate cu multe luni înainte de accidentul în care Raisa a fost ucisă de un polițist

Multe petiții pentru refacerea marcajelor rutiere de pe străzile din Bucureștii Noi au fost trimise către Administrația Străzilor înainte de accidentul din 13 ianuarie, când o fetiță de 11 ani a fost ucisă pe o trecere de pietoni de pe Bulevardul Laminorului de un polițist care mergea cu viteză.

Sesizările către Administrația Străzilor au fost făcute fie prin intermediul Brigăzii de Poliție Rutieră, fie direct de locatarii din zonele unde vopseaua care ar trebui să indice pe stradă că sunt treceri de pietoni s-a șters de-a lungul timpului.

Este și cazul trecerii de pietoni de pe Bulevardul Laminorului, unde Raisa, fetița de doar 11 ani, a fost lovită în plin și târâtă 50 de metri de o mașină de poliție condusă cu viteză mare de agentul Constantin Popescu, de la Secția 5. Raisa a murit pe loc, iar colega cu care traversa strada a fost rănită, fiind internată la Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu”.

Polițistul Constantin Popescu este sub control judiciar, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 l-au pus sub acuzare, în 14 ianuarie, pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. După ce procurorii vor stabili probatoriul și acuzațiile, vor trimite dosarul în instanță inclusiv cu cererile de daune morale și materiale.

Dacă instanța va stabili că Administrația Străzilor, deși știa de lipsa marcajelor care să indice pe stradă că în locul unde a avut loc accidentul este trecere de pietoni, nu a făcut nimic, cel mai probabil va fi considerată parte responsabilă civilment și obligată să plătească daune în solidar cu cei care vor fi găsiți vinovați pentru moartea Raisei și rănirea colegei ei.

Potrivit Ordonanței de Urgență privind circulaţia pe drumurile publice, „în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor răspunde, după caz, administrativ, contravenţional, civil sau penal, în condiţiile legii”.

Accidentul în care fetița de 11 ani a fost ucisă de polițist pe trecerea de pietoni, semnalizată cu indicator rutier pe un stâlp, dar nu și marcaj vizibil pe stradă, nu este singurul de pe Bulevardul Laminorului.

În luna iunie 2021, un biciclist a fost lovit de o mașină care circula cu viteză pe Bulevardul Laminorului, la câțiva zeci de metri de locul în care Raisa a fost ucisă de polițistul Secției 5.

Mai mulți locuitori din zonă au cerut refacerea marcajelor de pe stradă, mai ales în locurile cu risc mare de accidente.

Un document intrat în posesia Gândul arată că, în iunie 2021, o locuitoare din Sectorul 1 a transmis Brigăzii Rutiere o petiție prin care solicita refacerea marcajelor rutiere de pe străzile aflate în cartierele Bucureștii Noi și Dămăroaia. De la Brigada Rutieră, sesizarea a fost direcționată Administrației Străzilor.

Administrația Străzilor știa că trecerea de pietoni pe care a fost ucisă fetița de 11 ani nu este corect semnalizată

Gândul a publicat, imediat după accidentul de pe Bulevardul Laminorului, faptul că Brigada Rutieră a Capitalei a informat din 2021 Administrația Străzilor că trecerea de pietoni pe care polițistul le-a lovit pe cele două fete nu este corect semnalizată. Ulterior, informația  a fost confirmată și de șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, care a precizat că au fost mai multe sesizări pentru acea zonă și s-au dat avertismente, planuri de conformare și amenzi, dar nimic nu s-a schimbat.

Polițistul Constantin Popescu, este angajat din 2017 ca agent, din sursă externă, și lucra la Secția 5. Potrivit procurorului, el nu era în misiune în momentul producerii accidentului și circula cu viteză, cu semnalele luminoase aprinse, dar nu și cu cele sonore.

Polițistul nu a acordat „prioritate victimei și a accidentat-o, provocându-i leziuni traumatice ce au cauzat decesul imediat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, Călin Radu. „Facem precizarea că victima minoră era angajată în traversarea carosabilului pe trecerea de pietoni”, a adăugat acesta.

„Ce să-i fac, ce să-i fac? E plină de sânge”

Transcriptul complet al convorbirilor dintre dispercer și polițist, intrat în posesia Gândul, arată că polițistul i-a cerut sfaturi unuia dintre dispecerii cu care a vorbit pentru a o ajuta pe fetiţă şi a rugat de mai multe ori să fie trimisă o ambulanță la fața locului.

POLIȚIST: Vă rog!
DISPECER ISU: Sunt deja în drum către dumneavoastră.

POLIȚIST: Ce să-i fac, ce să-i fac? E plină de sânge. A pierdut foarte mult sânge. Ce să-i fac, spuneți-mi ce să-i fac?
DISPECER ISU: S-o puneți jos acolo, să nu se miște, să nu stea pe spate.

POLIȚIST: Pe stânga. Pe partea stângă?
DISPECER ISU: Da, să se miște cât mai puțin!


Citește și

EXCLUSIV | Mărturia bărbatului care a văzut accidentul provocat de polițist și a stat alături de fetița supraviețuitoare: „A ridicat-o în aer și a mers cu ea pe capotă. Stăteam în fața ei, ca să nu-și vadă prietena întinsă pe asfalt”

EXCLUSIV| Polițistul care a omorât o fetiță când traversa strada a aprins semnalele luminoase după accident – SURSE

VIDEO| Două fetițe, spulberate de o maşină de Poliţie în București. Una dintre ele a murit

În ce stare se află fetița care a supraviețuit accidentului groaznic în care două copile au fost lovite în plin de o mașină de poliție

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate