VIDEO | Educație financiară: Cum să cheltuim cu cap (REPORTAJ)

Publicat: 29/09/2022, 19:00

Într-o perioadă plină de scumpiri, salarii care nu pot ține pasul cu inflația și cheltuieli tot mai mari, suntem nevoiți să învațăm cum să fim mai chibzuiți cu banii și cum să-i chivernisim.

Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, spune că ne așteaptă o perioadă economică foarte complicată. Tocmai de aceea este foarte important ca oamenii să își facă un buget anual.

„Faci un buget, adică să știi foarte clar cam ce bani îți intră în casă și iarăși, foarte clar, pe ce ți se duc, pentru că în momentul ăla vei putea să identifici niște zone pe care poți să le mai aranjezi, să le mai optimizezi. Mai tai de acolo, mai aduni pe colo”, susține Adrian Asoltanie.

Deși suntem obișnuiți să spunem că punem deoparte banii care ne rămân la finalul lunii, de cele mai multe ori ajungem la concluzia că nu ne mai ajung. Tocmai de aceea, sumele pe care vrem să le păstrăm, trebuie să le scoatem din cont încă din ziua în care intră salariul.

  • „Nu reușesc să economisesc bani pentru că e prea complicat. Nu, nu reușesc pur și simplu. Nu știu să vă spun exact de ce”, spune un bărbat nedumerit.
  • „Nu prea pun bani deoparte. Prentru că mult ai, mult cheltuiești, puțin ai, puțin cheltuiești. Greu să pui deoparte”, anunță un alt bărbat.

Trainerul de educație financiară Adrian Asoltanie susține că o regulă esențială este să punem bani deoparte, indiferent de sumă.

„Ideal ar fi vreo 10% cel puțin, de îndată ce ți-a intrat salariul. Cu alte cuvinte, dacă astăzi ai ziua de salariu, înainte să te apuci să îi plătești pe toți ceilalți, rate la bancă, utilități, gaze, curent și așa mai departe, întâi pune ceva deoparte”, mai adaugă acesta.

Așa cum arată datele analizate de un site de recrutare, 80% dintre angajații români au început să ia măsuri pentru a-și proteja bugetul, de frica cheltuielilor din această iarnă.

Astfel, un sfert dintre cei chestionați afirmă că au făcut economii în ultimele luni, 13% spun că apelează la investiții pentru a-și diversifica sursele de venit, în timp ce 10% se gândesc să își ia un job suplimentar pentru a-și rotunji veniturile.

Analistul financiar Ciprian Bârsan spune că ar trebuie să eliminăm cheltuielile care nu sunt absolut necesare.

Mai mult decât atât, un alt mod prin care am putea economisi banii, ar fi să îi schimbăm în valută. Astfel, atunci când suntem tentați să cumpărăm ceva, ne va fi mult mai greu să umblăm la economiile în valută pentru cheltuielile care nu reprezintă o necesitate.

„Când ți-a intrat salariul te duci la o casă de schimb valutar cumperi 20 de euro, dacă atât îți permiți că atât ai salariul, sau 50 sau 100 sau cât o fi”, spune trainerul de educație financiară, Adrian Asoltanie.

În ultimă fază, suntem sfătuiți să lucrăm puțin la veniturile noastre. Deși acest lucru este mai greu și mai solicitant, ar trebui să lucrăm mai eficient, astfel încât să câștigăm un bonus, comision. Mai mult, ne-am putea gândi spre un job secundar sau alte mici colaborări.

„Nu există o rețetă magică și extraordinară care să ne transforme veniturile și viața așa peste noapte, să ne facă o viață mult mai ușoară. Aceeași rețetă, aplicată cu strictețe, cu disciplină financiară și cu disciplină din punct de vedere al cheltuielilor ar trebui să ne treacă peste iarnă mult mai simplu și mult mai ușor”, spune Ciprian Bârsan, analist financiar.

Astfel, o gestionare mult mai atentă a cheltuielilor noastre ne va face ca la finalul lunii să rămânem cu bani în buzunar și ne va lipsi de grija împrumuturilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Viața la bloc. Regulile pentru șefii asociațiilor de proprietari cel mai des încălcate
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 69 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii