Daniel Horodniceanu, reacție după decizia Curții Supreme. Fostul șef al DIICOT: „70% din dosarele la care lucrez se vor prescrie”

Daniel Horodniceanu, reacție după decizia Curții Supreme. Fostul șef al DIICOT: „70% din dosarele la care lucrez se vor prescrie”
Daniel Horodniceanu / FOTO: Mediafax FOTO - Marius Dumbrăveanu
Publicat: 26/10/2022, 12:40

Procurorul Daniel Horodniceanu, care a condus DIICOT timp de trei ani, între 2015 și 2018, spune că hotărârea prealabilă de marți a Înalte Curți de Casație și Justiție va duce la închiderea a mii de dosare penale.

Daniel Horodniceanu spune că „seamănă cu amnistie”, când se referă la impactul deciziei de marți a ÎCCJ, care a explicat cum trebuie aplicate două hotărâri ale Curții Constituționale privind prescripția faptelor penale.

Fost șef al DIICOT, astăzi procuror în cadrul DIICOT Iași și membru în Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, Horodniceanu este ferm convins că efectul va fi distrugător.

„Mai bine de 70% din dosarele mele vor fi prescrise”

El așteaptă și motivarea, dar crede că lucrurile sunt destul de clare: „Mai bine de 70% din dosarele mele vor fi prescrise”.

Mai mult, la nivel național vor fi închise mii de dosare, unele cu nume sonore în prim plan.

Horodniceanu spune că, deocamdată, discutăm despre minută și așteaptă motivarea. În scenariul cel mai rău, explică acesta, care este favorabil inculpaților, dacă ÎCCJ va motiva că suntem în fața unui vid legislativ, n-ar fi cauze de înterupere a prescripției.

Fostul șef al DIICOT are în lucru foarte multe dosare în pericol de prescriere, după decizia ÎCCJ.

Acesta vorbește despre 70% din dosare, care riscă prescrierea: e vorba de infracțiuni comise în 2015, 2016 sau 2018, de delapidare, evaziune fiscală, trafic de persoane, infracționalitate informatică. Cele mai multe dosare sunt pe infracțiuni economico-financiare, afirmă Horodniceanu.

„Modificarea din 2014 a Codului Penal a redus drastic termenele de prescripție și a îngreunat, cumva, ancheta penală, prin mai multe dispoziții. Pentru a lua o măsură preventivă trebuie să faci undeva între 9 și 11 acte de urmărire penală. E mult mai dificil şi mult mai îndelungat procesul, din cauza instituţiilor care, în principiu, sunt menite să garanteze drepturile şi libertăţile inculpatului. Pe de altă parte, instituţiile noi care au fost introduse în 2014 duc cumva la trecerea unor perioade mai lungi pentru rezolvarea unei cauze penale, iar acest lucru, coroborat cu reducerea termenului de prescripţie, generează acum o grămadă de prescripţii în dosarele penale”, explică Horodniceanu.

Cum vor fi recuperate daunele

Horodniceanu spune că totul seamănă cu o amnistie și e legea penală mai favorabilă, practic, o dezincriminare. Cazurile ce înlătură răspunderea penală sunt amnistia și prescripția, explică acesta.

În privința daunelor, sunt două variante, potrivit fostului șef DIICOT. Ori instanța va dispune continuarea procesului doar pe latură civilă, ori se va disjunge, iar cauza respectivă se va rezolva într-un proces civil.

„Și Parchetul poate să ceară, într-un dosar în care s-a prescris urmărirea penală, confiscarea unui bun care e deja „îngheţat”. Trebuie să vedem care e optica Înaltei Curţi, dar eu iarăşi mă gândesc că vom cere degeaba…”, declară Horodniceanu.

În cazul dosarelor unde există prejudiciu, pe care statul trebuie să îl recupereze, unde sunt puse sechestre, probabil că Parchetul va cere continuarea procesului penal, subliniază fostul șef al DIICOT.

„Dar, din nou vă spun, nu ştiu dacă judecătorul va fi de acord cu asta. Probabil că Parchetul va cere… Dar judecătorul e cel care va decide”, conchide Horodniceanu în interviul acordat celor de la libertatea.ro.

Citiți și

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ