Cum ar putea scăpa Elena Udrea și Ioana Băsescu de unele dintre cele mai răsunătoare dosare penale după decizia ICCJ. Zegrean: „Dacă fost invocată prescripția și s-a respins, nu vor beneficia”

Cum ar putea scăpa Elena Udrea și Ioana Băsescu de unele dintre cele mai răsunătoare dosare penale după decizia ICCJ. Zegrean: „Dacă fost invocată prescripția și s-a respins, nu vor beneficia”
Ioana Băsescu (stânga), Elena Udrea (dreapta)
Publicat: 25/10/2022, 19:48
Actualizat: 25/10/2022, 19:48

Elena Udrea și Ioana Băsescu ar putea scăpa de unele dintre cele mai răsunătoare dosare penale în urma unei decizii date de Curtea de Casație și Justiție care are la bază termenul de prescripție.

Înalta Curte de Casație și Justiție a emis marţi o decizie privind aplicarea hotărârilor Curţii Constituţionale referitoare la prescrierea faptelor care, conform magistraţilor, va duce la încetarea procesului penal sau la clasarea în mii de cauze.

Astfel toți cei care au fost implicați în dosare penale la care s-a împlinit termenul de prescripție în perioada dintre cele două decizii ale Curții Constituționale beneficiază de împlinirea termenului de prescripție, deci beneficiază de încetarea procesului penal, precizează Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR.

„În punctul doi vin și spun că dacă s-a discutat în apel, în instanța de apel a fost invocată prescripția și prescripția s-a respins, nu mai poate fi făcută o cerere de contestație în anulare acum, deci aceștia nu vor beneficia”, a mai spus Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României.

Elena Udrea și fiica fostului președinte, Traian Băsescu ar putea beneficia de această decizie în dosarul „Hidroelectrica” și „Finanțarea campaniei prezidenţiale din anul 2009”.

Dosarul „Hidroelectrica”

Elena Udrea rămâne să fie judecată pe fond în Dosarul Hidroelectrica de magistratul Corina Ciobanu, după ce la termenul din 17 octombrie, avocații fostului ministru al Turismului au recuzat-o pe judecătoare pe motiv că aplică legislația națională în fața dispozițiilor CEDO.

Pe data de 15 septembrie judecătoarea Corina Ciobanu i-a admis Elenei Udrea o serie de excepții de neconstituționalitate legate de dispozițiile care reglementează confiscarea specială. Judecătoarea a dispus, atunci, sesizarea CCR, însă motivarea nu a fost pe placul avocaților Elenei Udrea, care au folosit argumentarea pentru a-l recuza pe magistrat luni, 17 octombrie.

Elena Udrea este acuzată de DNA că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

Dosarul finanțării campaniei electorale din 2009

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (2 fapte) şi spălare a banilor (5 fapte), potrivit DNA.

Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedintelui Traian Băsescu, va fi judecată pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor (2 fapte).

Procurorii cereau menținerea pedepsei de 8 ani de detenție pentru Elena Udrea și de 5 ani cu executare pentru Ioana Băsescu.

Sursa: Antena 3

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului