Victor Ponta, despre decizia ICCJ care ar putea duce la închiderea a mii de dosare penale: „Este o catastrofă”

Victor Ponta, despre decizia ICCJ care ar putea duce la închiderea a mii de dosare penale: „Este o catastrofă”
Victor Ponta / Sursă FOTO: Emanuel Titus Ilieși - Mediafax Foto
Publicat: 25/10/2022, 22:52
Actualizat: 26/10/2022, 02:25

Fostul premier Victor Ponta a declarat, marți, că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) privind aplicarea hotărârii Curții Constituționale în cazul prescrierii răspunderii penale este o catastrofă. Victor Ponta a spus că adevărata problemă este că procesele s-au lungit atât de mult încât se ajunge la prescripția răspunderii și că vor fi eliberați din închisoare atât cei vinovați, cât și cei nevinovați.

“Cred că după catastrofa de astăzi – pentru că este o catastrofă – scapă și mulți nevinovați, scapă și vinovați. Întâmplător, nu mi se aplică, sunt foarte detașat. Dar prima întrebare corectă și de bun-simț ar fi de ce a durat așa de mult, nu de ce s-a împlinit prescripția. Dacă l-ai prins cu sacul de bani, cu ce o fi, nu zicem într-o zi sau într-o lună, dar în ziua de azi, cu extrase de cont bancar, cu faptul că din hoți îi faci martori protejați, rezolvă în șase luni, într-un an, în doi. Dar vii și te plângi că a venit prescripția după zece ani? Nu ai putea să te uiți de ce a durat 10 ani?”, a spus Ponta, într-o emisiune.

Eu cred că scapă și mulți nevinovați, dar și mulți vinovați”, a mai spus Victor Ponta.

Înalta Curte de Casație și Justiție a adoptat marți o hotărâre de îndrumare referitoare la aplicarea deciziilor CCR din 2018 și 2022 privind prescripția, hotărâre care ar putea duce la încetarea mai multor procese penale în care nu mai funcționează prescripția specială, potrivit mai multor magistrați și avocați.

Potrivit acestora, Înalta Curte a stabilit că nu au existat cauze de întrerupere a cursului prescripției, cel puțin între iunie 2018 (data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția) și mai 2022 (data la care Codul penal a fost amendat prin OUG ca urmare a deciziei CCR privind prescripția din 2022). Instituția prescripției speciale permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe sau citarea persoanei vizate de ancheta penală în calitate de suspect sau inculpat.

Totodată, Înalta Curte a stabilit că lipsa prescripției speciale în perioada 2018-2022 reprezintă lege penală mai favorabilă.

Potrivit avocatei Elenei Udrea, Silvia Uscov, acest lucru ar putea duce la retroactivarea ei până la data intrării în vigoare a noului Cod penal, 1 februarie 2014, ceea ce ar însemna că în perioada februarie 2014 – mai 2022 nu ar fi existat cauze de întrerupere a prescripției, potrivit G4media.ro.

Hotărârea ICCJ ar putea duce la închiderea a mii de dosare

Hotărârea ICCJ și deciziile Curții Constituționale ar putea duce la închiderea a mii de dosare, au precizat magistrații și avocații.

Nu ar conduce însă la revizuirea unor sentințe definitive date până la data primei decizii CCR privind prescripția, din iunie 2018.

Oricum, efectul va fi că toți inculpații anchetați sau judecați care nu au o decizie definitivă, dar și inculpații condamnați după iunie 2018 (data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția) vor solicita instanțelor să le reanalizeze cazurile pentru a verifica dacă a intervenit prescripția ca urmare a noilor reglementări stabilite de CCR și explicate ca interpretare și aplicare de către ICCJ.

Printre beneficiarii deciziei Înaltei Curți se numără Ioana Băsescu și Elena Udrea, potrivit avocatei acestora. Este vorba de dosarul Hidroelectrica și cel privind finanțarea campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009.

În dosarul privind finanțarea campaniei prezidențiale, Elena Udrea și fiica cea mare a fostului președinte, Ioana Băsescu, au fost condamnate în primă instanță la 8 ani, respectiv 5 ani de închisoare cu executare. De altfel, la termenul din 8 septembrie 2022, completul de la Înalta Curte care judecă acest dosar a amânat dezbaterile până pe 15 decembrie 2022, în așteptarea deciziei ICCJ, care a fost dată în 25 octombrie.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii