Legea lui VĂCĂROIU! Ce apare pe facturile a zeci de mii de români. Cât vor plăti, de fapt, pentru energia electrică

Legea lui VĂCĂROIU! Ce apare pe facturile a zeci de mii de români. Cât vor plăti, de fapt, pentru energia electrică
Publicat: 20/09/2023, 09:26

Aproape 30.000 de consumatori de energie electrică din zona Munților Apuseni, din patru județe, plătesc la jumătate facturile, ca urmare a aplicării unei legi din 1996.

Potrivit ordonanței nr. 27 din august 1996, dată de guvernul Văcăroiu, facilitățile porneau de la asigurarea de material lemnos pentru construcții până la impozite mai mici pentru locuitorii Munților Apuseni.

În 2021, ordonanța a fost completată cu un ajutor în plus: facturi înjumătățite la curent și gaz.

În total, au început să beneficieze de facturi reduse la jumătate un număr total de 29.579 de consumatori. 15.501 sunt din județul Alba, 8.000 sunt din Bihor, 6.073 sunt din județul Cluj și doar 8 din Hunedoara.

Ce trebuie să facă românii care vor să beneficieze de reducere

Pentru a beneficia de reducere, clienții trebuie să fie titularii contractului de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale, să aibă locuința sau sa desfășoare activitatea in localitățile din Munții Apuseni, așa cum sunt definite prin Hotărârea Guvernului României nr. 323 din 10 mai 1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economice-sociale a unor localități din Munții Apuseni și să nu aibă facturi restante.

Criteriile de încadrare și documentele justificative vor fi evaluate de către fiecare primărie în parte.

După această etapă, Unitatea Administrativ Teritorială va transmite listele cu clienții beneficiari către furnizorul de energie electrică și de gaze naturale. Furnizorul va aplica, ulterior, reducerea corespunzătoare pe factură începând cu data de 1 a lunii următoare primirii listelor, transmite adevărul.ro.

Cele 15.501 de locuri de consum din Alba sunt distribuite în următoarele localități: Abrud – 1.622, Albac – 552, Almașu Mare – 189, Arieșeni – 519, Avram Iancu – 514, Baia de Arieș – 1.071, Bistra – 1.337, Bucium – 467, Cîmpeni – 2184, Ciuruleasa – 253, Gârda de Sus – 441, Horea – 479, Întregalde – 93, Lupșa – 792, Mogoș – 186, Ocoliș – 160, Poiana Vadului – 283, Ponor – 97, Poșaga – 310, Sălciua – 443, Scărișoara – 351, Sohodol – 425, Vadu Moților – 383, Vidra – 441, Zlatna – 1.909.

ORDONANȚA Nr. 27 din 5 august 1996 privind acordarea de facilitati persoanelor care domiciliaza sau lucreaza in unele localitati din Muntii Apuseni si in Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii”

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 183 din 8 august 1996

In temeiul art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei si al art. 1 lit. b) din Legea nr. 65/1996 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:

Art. 1
(1) Personalul institutiilor publice si al unitatilor de cult, incadrat pe functii care necesita studii superioare si medii de specialitate, cu locul de munca in localitatile rurale din Muntii Apuseni prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 323/1996 si care isi stabileste domiciliul in aceste localitati, are dreptul la material lemnos pentru construirea unei locuinte, extinderea sau repararea locuintei existente si a anexelor gospodaresti, in cantitate de pana la 30 mc/familie, cu obligatia achitarii a 50% din contravaloarea materialului.
(2) Cererile personalului prevazut la alin. (1), cu precizarea cantitatilor efectiv necesare, vor fi inaintate, de catre primarii localitatilor, filialelor teritoriale ale Regiei Autonome a Padurilor „Romsilva”, care, prin ocoalele silvice din zona, au obligatia sa le onoreze.
(3) Primarii vor urmari ca materialul lemnos astfel obtinut sa fie folosit exclusiv pentru destinatia acordata si numai pentru localitatile rurale in care persoanele isi stabilesc domiciliul.
(4) Volumul de material lemnos care se acorda in conditiile alin. (1) si (2) se stabileste in cadrul volumului anual de masa lemnoasa aprobat potrivit reglementarilor legale pentru taieri anuale din padurile tarii.
(5) Diferenta de pret fata de costul integral se va suporta din bugetul de stat si va fi varsata Regiei Autonome a Padurilor „Romsilva” prin Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului.
(6) Pentru tinerii casatoriti din categoria personalului prevazut la alin. (1), in varsta de pana la 35 de ani, care locuiesc in zona Muntilor Apuseni, si pentru cei care vin in aceasta zona sa-si intemeieze gospodarii se aplica dispozitiile art. 7 din Legea nr. 33/1996.
Art. 2
(1) Personalul institutiilor publice si al unitatilor de cult, incadrat pe functii care necesita studii superioare si medii de specialitate, cu locul de munca in localitatile din Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii”, prevazute in anexa la Hotararea Guvernului nr. 395/1996, beneficiaza de un spor de izolare de pana la 60% din salariul de baza.
(2) Diferentierea sporului de izolare pe localitati se face de catre Consiliul Judetean Tulcea, cu avizul prefecturii.
(3) Personalului prevazut la alin. (1) nu ii sunt aplicabile prevederile altor acte normative privind sporul de izolare.
(4) Sporul de izolare pentru personalul incadrat in unitatile de cult potrivit alin. (1) se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara si se suporta din bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Art. 3
(1) La stabilirea domiciliului in localitatile in care isi are locul de munca, personalul prevazut la art. 2 beneficiaza de o indemnizatie de instalare echivalenta cu doua salarii de baza.
(2) Persoanele care au beneficiat de indemnizatie de instalare si care ulterior au demisionat sau carora li s-a desfacut contractul de munca din motive imputabile lor, inainte de implinirea a 2 ani de la instalare, vor restitui, in conditiile legii, indemnizatia de instalare primita, calculata proportional cu perioada ramasa pana la expirarea termenului de 2 ani.
(3) Personalului prevazut la alin. (1) nu ii sunt aplicabile prevederile altor acte normative privind indemnizatia de instalare.
(4) Indemnizatia de instalare pentru personalul incadrat in unitatile de cult potrivit alin. (1) se stabileste in functie de salariul de baza minim brut pe tara si se suporta din bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Art. 4
(1) Persoanele fizice care au domiciliul si care locuiesc efectiv in localitatile prevazute in Hotararea Guvernului nr. 323/1996 si in Hotararea Guvernului nr. 395/1996 beneficiaza de reducerea cu 50% a impozitelor si taxelor locale, stabilite potrivit Legii nr. 27/1994 privind impozitele si taxele locale.
(2) Alte inlesniri prevazute de dispozitiile legale in legatura cu impozitele si taxele locale se aplica dupa operarea reducerilor prevazute la alin. (1).
(3) Impozitele si taxele locale platite pentru anul 1996 se vor regulariza in conditiile prezentei ordonante, sumele calculate in plus urmand sa fie considerate in contul obligatiilor fiscale restante ori urmatoare sau sa fie restituite celor indreptatiti, conform reglementarilor legale in vigoare.
Art. 5
(1) Familiile cu domiciliul in una dintre localitatile situate pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, prevazute in Hotararea Guvernului nr. 395/1996, beneficiaza de tarife reduse cu 50% pentru energie electrica, gaze naturale, energie termica si apa potabila furnizata din reteaua publica, pentru consumurile casnice menajere, in limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de catre consiliile locale.
(2) Diferentele de tarif pentru serviciile privind livrarea energiei electrice si a gazelor naturale se suporta de la bugetul de stat, prin ministerul coordonator al agentilor economici furnizori de astfel de servicii, iar cele privind energia termica si apa potabila, de la bugetul propriu al Consiliului Judetean Tulcea.
Art. 6
Persoanele cu domiciliul in localitatile din Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii” au dreptul de a pescui cu scule proprii pentru consumul familial, fara plata produsului obtinut, cu respectarea reglementarilor privind conditiile de pescuit si perioadele admise in acest scop.
Art. 7
(1) Persoanele juridice care efectueaza investitii in zona beneficiaza de deducerea din profitul impozabil a cheltuielilor distinct evidentiate, facute cu investitia respectiva, pentru o perioada de 5 ani de la inceperea investitiei, iar in cazul celor din orasul Sulina, pentru o perioada de 10 ani.
(2) Obiectivele de investitii pentru care se acorda deducere sunt cele cuprinse in programele speciale aprobate prin hotararile Guvernului nr. 323/1996 si nr. 395/1996, precum si orice alta investitie destinata dezvoltarii economice si crearii de noi locuri de munca. Realizarea obiectivelor de investitii va fi confirmata de catre consiliile locale sau consiliul judetean, dupa caz, din zonele respective.
(3) Nu beneficiaza de facilitatile prevazute la alin. (1) persoanele juridice autorizate sa functioneze in baza Hotararii Guvernului nr. 486/1992 sau cu profil de activitate: baruri, restaurante si cluburi cu program de noapte, organizarea de spectacole sau alte activitati similare.
Art. 8
De prevederile art. 1, 4, 5, 6 si 7 nu beneficiaza persoanele fizice si, dupa caz, persoanele juridice vinovate de incalcarea prevederilor legale referitoare la:
a) pescuit, vanat si exploatarea padurilor;
b) desfasurarea activitatilor economice;
c) atributiile de serviciu ale personalului din institutiile publice; in cazul acestor incalcari, sistarea drepturilor prevazute de articolele sus-mentionate opereaza pe perioada pentru care a fost aplicata sanctiunea.
Art. 9
Fondurile necesare aplicarii prezentei ordonante pentru acest an se vor asigura cu prilejul rectificarii bugetului de stat pe anul 1996, pe baza fundamentarilor transmise de Ministerul Industriilor, Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, Secretariatul de Stat pentru Culte si consiliile locale.
Art. 10
Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Finantelor vor aproba, in termen de 60 de zile, norme metodologice cu privire la acordarea, utilizarea si controlul cheltuielilor rezultate din aplicarea prevederilor prezentei ordonante, care vor fi elaborate impreuna cu ministerele si cu consiliile judetene interesate.

PRIM-MINISTRU NICOLAE VACAROIU

Contrasemneaza:
p. Ministru de stat,
ministrul finantelor,
Nicolae Constantinescu,
secretar de stat

Ministru de stat,
ministrul muncii si
protectiei sociale,
Dan Mircea Popescu

p. Ministrul lucrarilor publice
si amenajarii teritoriului,
Teodor Gavrila,
secretar de stat

Ministrul apelor, padurilor
si protectiei mediului,
Aurel Constantin Ilie

Secretariatul de Stat
pentru Culte,
Ilie Fonta,
secretar de stat

Sursa foto: E-Distribuție

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Mihai Albu are cancer! Declarații tulburătoare ale creatorului de modă după ce a început lupta...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
FOTO EXCLUSIV | Decizie de urgență luată de medici. Ce se întâmplă acum cu Florin...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Florin Piersic a fost mutat la Terapie Intensivă, după operație! Ce spun medicii despre starea...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Update. Florin Piersic a fost operat și se află la terapie intensivă
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?