Românii aruncă peste 2,5 milioane de tone de mâncare. Mâncarea gătită, legumele, carnea și brânza dau pe dinafara coșului de gunoi, conform rapoartele oficiale și propriilor declarații. Suntem în fruntea Europei la risipa alimentară.
Risipa alimentară ne costă lunar sute bune de lei pe fiecare dintre noi și asta arată cea mai recentă cercetare privind obiceiurile de consum. Tinerii și familiile cu copii aruncă cele mai multe alimente, special cele gătite. De altfel, rămânem în topul Uniunii Europene la cantități de mâncare care ajung la tomberon.
Românii aruncă anual peste 2,5 milioane de tone de alimente, ceea ce înseamnă că un singur român ajunge să risipească peste 129 kg de mâncare. Și buzunarele românilor reflectă această risipă. Românii își cheltuie 45% din venituri pe cumpărături alimentare. Aproape jumătate din alimentele cumpărate, potrivit Food Waste Combat, ajung să fie aruncate la gunoi.
Sociologii explică acest fenomen ca o urmare a perioadei comuniste. Specialiștii vorbesc despre o moștenire transgenerațională care vine dintr-o perioadă în care accesul la mâncare era limitat.
„E o moștenire pe care o aducem dintr-o perioadă în care români nu au avut suficientă mâncare. În prezent, românii cumpără orice, și mult mai mult decât au nevoie. În cultura noastră e acest criteriu important, a avea îndeajuns, a fi îndestulat. Este foarte important pentru a te valida social, pentru a te mulțumi cu viața ta, pentru a fi, cum să spun, un om apreciat.”, explică sociologul, Ciprian Necula.
Mai mulți români spun că au început deja să pună în practică aceste sfaturi până când se vor vedea și rezultate concrete. Rămânem primii în Europa la risipă. Anual aruncăm peste 2,5 milioane t de mâncare.
Citiți și: Românii cumpără de PATRU ori mai multă mâncare decât e necesar. Iată cum combați risipa alimentară