Prima pagină » Actualitate » RADAR AMERICAN de ultimă generație, relocat în Tulcea. Rolul, protejarea frontierelor estice ale NATO

RADAR AMERICAN de ultimă generație, relocat în Tulcea. Rolul, protejarea frontierelor estice ale NATO

RADAR AMERICAN de ultimă generație, relocat în Tulcea. Rolul, protejarea frontierelor estice ale NATO

Centrul de Comandă și Control Aerian Depliabil al NATO [DACCC] a relocat recent Radarul de Apărare Aeriană Depliabil [DADR] LANZA LTR-25 și echipa de suport de la Poggio Renatico, Italia, la Cataloi (la 8km de Tulcea), România. În următoarele câteva luni, experți în supraveghere și control aerian din cadrul NATO vor sprijini operațiunile de supraveghere sporită ale Alianței pe flancul sud-estic, în contextul Ucraina.

În următoarele câteva luni, experți în supraveghere și control aerian din cadrul NATO vor sprijini operațiunile de supraveghere sporită ale Alianței pe flancul sud-estic, ]n contextul .

DACCC a obținut capacitatea operațională inițială a DADR la 14 august, o măsură menită să sporească capacitățile de supraveghere de-a lungul frontierei României, în special pentru identificarea mijloacelor cu o secțiune transversală radar redusă care se apropie de spațiul aerian al NATO, scrie BulgarianMilitary, preluat de G4Media.

Un radar care oferă detecție activă și pasivă

Acest radar mobil este unul dintre cele două alocate DACCC. În combinație cu doi senzori pasivi suplimentari, acestea oferă o capacitate unică. Această configurație face ca DACCC să fie singura entitate NATO care oferă detecție radar activă și pasivă. „Această dislocare trebuie privită ca o măsură defensivă menită să consolideze protecția națiunii gazdă și a aliatului nostru, România”, a declarat generalul-maior Denny Traas, comandantul DACCC.

Misiunea subliniază evoluția și consolidarea continuă a capacităților defensive ale Alianței”, a adăugat el. „Obiectivul nostru principal este de a sprijini eforturile NATO de a menține o poziție militară robustă și capabilă, care descurajează orice atac asupra alianței și este pregătită să apere în cazul în care descurajarea eșuează, a spus el.

În sprijinul avioanelor F16 de la Kogălniceanu

Generalul de brigadă Michael Krah, adjunct al șefului Statului Major pentru Operațiuni în cadrul Comandamentului Aerian Aliat, a subliniat dedicarea NATO pentru protejarea spațiului aerian al membrilor săi. El a evidențiat semnificația strategică a desfășurării radarului DACCC în România, alături de F-18 spaniole staționate în prezent la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru o poliție aeriană sporită.

Aceste acțiuni, a notat el, reflectă puternica unitate și angajamentul dintre aliații NATO în menținerea apărării și descurajării. Radarul LANZA LTR-25 este un sistem radar de ultimă generație conceput pentru detectare, urmărire și supraveghere avansate. Acesta este utilizat în principal în aplicații militare pentru a oferi o cunoaștere cuprinzătoare a situației și pentru a îmbunătăți capacitățile operaționale ale diferitelor platforme, inclusiv nave militare și submarine.

Acoperire de 200 de mile marine

Raza de acțiune a radarului LANZA LTR-25 este destul de extinsă, permițându-i să detecteze și să urmărească ținte la distanțe considerabile. Deși capacitățile specifice de rază de acțiune pot varia în funcție de mediul operațional și de caracteristicile țintei, în general, radarul este capabil să detecteze ținte aeriene și de suprafață la distanțe de peste 200 de mile marine.

Capacitățile de urmărire a țintelor ale radarului LANZA LTR-25 sunt foarte sofisticate. Acesta utilizează algoritmi avansați de procesare a semnalului și tehnologie multi-rază pentru a urmări cu precizie mai multe ținte simultan. Acest lucru îi permite să furnizeze date în timp real privind poziția, viteza și traiectoria obiectelor detectate, ceea ce este esențial pentru evaluarea eficientă a amenințărilor și pentru angajarea în luptă.

Radarul LANZA LTR-25 este integrat cu o varietate de sisteme de arme pentru a le spori eficiența. Acesta comunică cu sistemele de rachete, cu artileria antiaeriană și cu alte arme defensive și ofensive pentru a furniza informații privind țintirea și ghidarea. Această integrare asigură faptul că sistemele de arme pot ataca țintele cu o precizie și o fiabilitate ridicate, îmbunătățind astfel pregătirea generală de luptă și capacitățile de răspuns ale platformei.

Citiți și: România a mai cumpărat încă trei avioane F-16 de la Regatul Norvegiei. Câte avioane de luptă de generația 4 vor avea Forțele Aeriene Române în 2025

F-16, avionul care apără și România, a împlinit 50 de ani! Statistici despre una dintre cele mai populare aeronave militare din lume

Citește și

Mediafax
Există posibilitatea ca TVA să crească din nou? Răspunsul premierului Bolojan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
Adevarul
„Ceaușescu, Ceaușescu!”. Scandări la „Beach, Please!”. IICMER: „Un gest profund îngrijorător”
Mediafax
Bolojan, realist în privința deficitului bugetar: 'Nu va putea coborî la 7% în 2025'
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
NU E O GLUMĂ! Cât costă o cameră la Iaki, hotelul lui Gică Hagi din Mamaia Nord, în iulie 2025
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
Ucigașul din Mureș, de negăsit de aproape o săptămână. Poliția verifică piste în trei județe
StirileKanalD
Ce a spus presupusul criminal al Andei unor oameni, pe stradă. Declarații înfiorătoare: "A spus că are treabă cu..." Unde a fost văzut la cinci zile de la crimă
KanalD
Accident mortal în Arad! Două persoane și-au pierdut viața, iar alte patru sunt rănite: „Ce nenorocire i-a lovit pe acești oameni”
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Specia din Insulele Galapagos care pare să EVOLUEZE în sens INVERS
Capital.ro
Se schimbă cartea de identitate. UE a dat ordin. Decizia care se aplică până în anul 2026
Evz.ro
Greșelile comune care deteriorează electrocasnicele. Cum le poți evita
A1
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Cercetările au continuat și s-au făcut noi descoperiri cu privire la posibilă cauză care a dus la accidentul aviatic din India! Ce s-a întâmplat, de fapt?
RadioImpuls
Cât costa să cumperi un apartament în CRAIOVA? Prețurile pornesc de la 90 000 de euro pentru o locuință cu 2 camere
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
Vremea în România în următoarele săptămâni va fi deosebit de caldă