Prima pagină » Diverse » 15 alimente considerate „sănătoase”, dar care prezintă riscuri reale pentru sănătate. Ingredientul care conține microplastice

15 alimente considerate „sănătoase”, dar care prezintă riscuri reale pentru sănătate. Ingredientul care conține microplastice

15 alimente considerate

Multe dintre alimentele, promovate în comerț ca fiind sănătoase, conțin elemente care ne pot îmbolnăvi, avertizează nutriționiștii. Câteva dintre exemple ar fi sarea de Himalaya sau uleiul de cocos, precum și anumite jeleuri cu vitamine. 

Uleiul de cocos predispune la un risc de arteroscleroză dacă este consumat în exces.

„Uleiul de cocos are un gust excelent în curry-urile din Asia de Sud-Est, însă nu l-aș considera un aliment sănătos și, cu siguranță, nu ar trebui să fie uleiul principal pentru gătit. Este un tip de grăsime saturată care, consumat în exces, poate crește riscul de ateroscleroză. Pentru gătit, este mai indicat să folosești în principal ulei de măsline sau ulei de avocado”, menționează Emma Bardwell, nutriționistă și autoare a cărții The 30g Plan.

Sarea roz de Himalaya conține o cantitate periculoasă de microplastice

„Este extrasă din mina de sare Khewra, aflată în Munții Himalaya, are o nuanță roz distinctivă și este mai scumpă – ceea ce, probabil, o face mai atractivă pentru un anumit public. Există îngrijorări legate de microplasticele din sarea de mare, o consecință tristă a poluării oceanelor, greu de evitat. Interesant este că, potrivit unui studiu din Australia, sarea de Himalaya a avut cel mai ridicat conținut de microplastice – chiar mai mare decât sarea de mare”.

Deși pot părea o alternativă sănătoasă, iaurturile cu fructe conțin o cantitate mare de zaharuri avertizează nutriționista Maz Packham, fondatoarea Nourishful Nutrition.

 „Multe dintre aceste produse conțin zaharuri ascunse și îndulcitori artificiali pentru a recrea gustul dulce al fructelor, ceea ce poate perturba echilibrul glicemiei”.

Jeleurile sau bomboanele cu vitamine din comerț sunt adesea prezentate ca o sursă reală de  bombe de zahăr, adesea lipsite de substanțele nutritive promise

„Când vine vorba de gumițele cu vitamine, recomand, în general, evitarea acestora, dacă este posibil. Acestea conțin adesea cantități mari de zaharuri adăugate, iar dozajul ingredientelor active este, uneori, discutabil. De fapt, o investigație recentă a arătat că un brand cunoscut de gumițe cu creatină nu conținea deloc creatină. În esență, sunt bomboane promovate ca suplimente alimentare”, atrage atenția Emma Bardwell, referindu-se la suplimentele gelatinoase, foarte populare în rândul copiilor, fiind o alternativă la pastile sau capsule.

FOTO: Envato

FRUCTUL consumat zilnic de milioane de oameni, aliatul redutabil în lupta cu hipertensiunea arterială. Ce spun specialiștii

Cele mai periculoase USTENSILE din bucătăria ta. Îți pot afecta starea de sănătate și pot declanșa dezechilibre hormonale majore

EFECTUL alimentelor ultraprocesate asupra organismului. Ce spun specialiștii despre șaorma, cel mai popular fel de mâncare comandat în România

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele