Prima pagină » Actualitate » Precizări MAE privind „ afirmații false” pe rețelele sociale: „Cetățenii români din străinătate, inclusiv în R. Moldova, votează în bune condiții”

Precizări MAE privind „ afirmații false” pe rețelele sociale: „Cetățenii români din străinătate, inclusiv în R. Moldova, votează în bune condiții”

Precizări MAE privind „ afirmații false” pe rețelele sociale: „Cetățenii români din străinătate, inclusiv în R. Moldova, votează în bune condiții”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atrage atenția, prin noi precizări de presă, că a constat că se vehiculează prin postări social media afirmații false privind derularea alegerilor în străinătate. „Acestea sunt menite să provoace neîncredere și ostilitate, în scopul influențării alegerilor”, subliniază oficialii MAE.

MAE anunță că nu au fost raportate probleme cu privire la modul de desfășurare a procesului de vot, iar astfel de mesaje cu informații și acuze false reprezintă încercări grave și flagrante de manipulare a alegătorilor și subminează caracterul liber și corect al alegerilor.

„Cetățenii români din străinătate, inclusiv în Republica Moldova, votează în bune condiții în turul doi al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României. MAE este în permanentă legătură cu misiunile diplomatice și oficiile consulare pentru a asigura sprijinul necesar bunei desfășurări a alegerilor în străinătate”, potrivit oficialilor diplomației române.

În acest context, MAE reamintește că partidele politice au desemnat, în secțiile de votare din străinătate, membri și/sau observatori.

La propunerea MAE, AEP a organizat 965 de secții de vot peste hotare, la care s-au prezentat la primul tur al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României 973.129 cetățeni români.

Totodată, reamintim că lista cu adresele secțiilor de vot este disponibilă pe site-ul MAE și diseminată inclusiv prin multiple soluții digitale, unele dezvoltate de societatea civilă, accesibile publicului pentru a facilita informarea în timp real, iar misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României comunică aceste informații către cetățeni.

Câți români votează

Peste 19 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați la al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025, organizat duminică, 18 mai, la secțiile din țară și de vineri, 16 mai, ora locală 07:00, până duminică, la 21:00 ora României, la secțiile din străinătate.

Românii cu drept de vot, adică cei care au cel puțin 18 ani împliniți până în ziua alegerilor, pot vota în una dintre cele 18.979 de secții organizate în țară și la cele 965 de secții deschise în străinătate.

Startul votului la alegerile prezidențiale 2025 a fost dat joi, la ora 22:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă, unde atunci era vineri, ora 07:00, prima zi de vot din cele trei alocate pentru alegătorii români aflați în străinătate.

La alegerile prezidențiale din 18 mai 2025 pot să voteze, conform celor mai recente cifre publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, 19.004.545 înscriși în Registrul electoral, cu 164 mai mulți decât la primul tur de scrutin.

Dintre aceștia, 17.988.218 sunt înscriși în listele electorale permanente și 1.016.327 sunt alegători români cu domiciliul în străinătate.

În cursa pentru funcția de șef al statului au rămas doi dintre cei 11 candidați înscriși. Ei apar pe buletinele de vot în ordinea dată în funcție de voturile primite la scrutinul din 2 – 4 mai, respectiv candidatul AUR, George Simion, și independentul Nicușor Dan.

Conform rezultatelor finale și validate, în turul 1 s-au prezentat la urne 9.571.899 de alegători, reprezentând 53,21% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Au fost în total 9.430.274 de voturi valabil exprimate, adică 98,52% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.

  • George Simion a obţinut 3.862.761 de voturi valabil exprimate, respectiv 40,96% din total,
  • Nicușor Dan a obţinut 1.979.767 de voturi valabil exprimate, ceea ce reprezintă 20,99%.

Cel care va câștiga cele mai multe voturi valabil exprimate va fi declarat ales pentru mandatul de cinci ani la Palatul Cotroceni.

Preşedintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, pentru un mandat de cinci ani.

Citiți și

O nouă avertizare a MAI: S-a reluat campania de influențare a alegerilor prin pagini care impersonează site-uri oficiale. Recomandările specialiștilor

TOPUL orașelor cu cei mai mulți alegători care pot vota în turul doi al prezidențialelor 2025. O comună din Hunedoara are cei mai puțini votanți

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și