Meseria de mecanic auto devine, pe zi ce trece, din ce în ce mai cerută pe piața muncii și tot mai mulți tineri vor o carieră în acest domeniu. S-a văzut asta la concursul Internațional Young Car Mechanic, a cărui finală pe țară a avut loc zilele acestea la Cluj-Napoca. Peste 1.400 de tineri s-au înscris în acest an în competiție, triplu față de 2024.
Din cei 1.407 de tineri din toată țara înscriși la startul competiției, doar 12 au reușit, după o luptă acerbă, să ajungă în finala de la Cluj-Napoca, iar 11 dintre ei sunt elevi la licee cu profil mecanic.
Pentru a ajunge în ultimul act al Young Car Mechanic, finaliștii au fost nevoiți să își valorifice toate cunoștințele obținute la pregătirea de dinaintea concursului, cu multe ore petrecute în atelier și chiar și după școală.
„Noi ne-am propus să promovăm puțin această meserie, domeniul automotive are nevoie de specialiști, care sunt ceruți de service-urile auto din acest domeniu, în care știm foarte clar că avem nevoie de personal. Ne dorim să îmbunătățim aceste procese în parteneriatele cu inspectoratele județene școlare și cu Ministerul Educației, cu care avem un parteneriat începând cu acest an”, a declarat pentru Prima TV Petrișor Covaciu, manager proiect.
„Într-adevăr… este o muncă grea în spate, în sensul de pregătirea teoretică și practică la școală, prin programele școlare, dar din păcate pentru nivelul acestui concurs nu sunt suficiente și atunci am suplimentat cu pregătire practică și la service-uri, unde erau dedicate pentru oarecum temele acestor probe practice de la națională”, a precizat Simona Negrean, profesoară de mecanică din Oradea.
Până în marea finală, concurenții au avut de trecut 12 probe, prin rotație, fiecare având la dispoziție 45 de minute pentru a rezolva problemele primite de la juriu.
Unii dintre finaliști au avut un mic avantaj față de rivalii lor și asta pentru că s-au pregătit și acasă, nu doar în atelierele puse la dispoziție de școli. Motivul? Meseria de mecanic se transmite din tată în fiu.
Concursul a fost greu, iar juriul atent la fiecare mișcare și decizie luată de băieți. În final, Andrei Popa, elev la Colegiul Tehnologic Alexandru Roman din Aleșd, județul Bihor, a reușit să obțină cel mai mare punctaj și astfel să se claseze pe locul întâi.
Astfel, el va reprezenta România în finala internațională a Young Car Mechanic, care va avea loc în luna iunie la Zagreb, în Croația.
Din păcate, pe piața muncii există o lipsă acută de mecanici auto. Chiar și manualele de mecanică sunt învechite.
Elevii învață lucruri inutile, valabile acum câteva decenii și care nu mai au legătură cu realitatea zilelor noastre.
De asemenea, nu puține sunt situațiile în care părinții nu vor ca cei mici să urmeze o școală profesională.
FOTO – Captură video: Prima TV