O nouă descoperire NASA pare să schimbe tot ceea ce se știa până acum. După ultimele cercetări ale roverului de pe Marte, vehiculul autonom proiectat special să exploreze craterul Gale, se sugerează că nu ar exista urme de apă sau de viață pe suprafața planetei.
Cercetătorii NASA au făcut noi descoperiri legate de Marte, cunoscută și ca „Planeta Roșie”. În ultimele două decenii, mulți oameni de știință, dar și de specialitate, au analizat materiale și imagini ale celei mai apropiate planete de Pământ. În ultimii 20 de ani, în spațiul public a vehiculat informația potrivit căreia ar exista viață pe Marte, iar unii dintre experți au încercat să simuleze, folosind instrumente de ultimă generație și un mediu asemănător cu cel al planetei, un mod prin care să fie posibilă popularea planetei telurice. Însă, un astfel de aspect nu ar fi posibil acum, având în vedere că experții au descoperit că planeta prezintă un mediu ostil.
Ultimele descoperiri NASA aduc în atenție o serie de indicii care ar sugera absența atât a apei, cât și a urmelor de viață de pe planeta Marte. Teoretic, ultimele descoperiri ar putea schimba tot ceea ce știam până acum. În urma explorărilor efectuate de roverul de pe Marte, vehicul autonom proiectat să culeagă date relevante despre suprafața „Planetei Roșii”, nu ar fi fost interceptate forme noi de viață sau urme de apă. Pe de altă parte, urmele de apă găsite în trecut ar fi, însă, vechi de zeci de ani.
Deși apa a fost prezentă sporadic în trecut, cea mai apropiată planetă de Terra pare să rămână un adevărat deșert. În cursul zilei de miercuri, a fost publicat un studiu în revista „Nature”, referitor la mediul ostil prezent la suprafața planetei. În urma analizei, s-a descoperit că pe suprafața planetei Marte se regăsesc roci bogate în minerale carbonacee. Prin comparație, astfel de roci sunt similare cu calcarul.
Unul dintre autorii studiului, Edwin Kite, cercetător planetar la Universitatea din Chicago, a precizat că „ar fi înregistrat scurte episoade de habitabilitate în anumite momente și locuri”. Totuși, clima poate fi una ostilă pentru altfel de forme de viață, fiind o planetă mai rece, fenomen generat de rata scăzută de eliberare a gazelor vulcanice, arată UChicago News.
Totuși, nu este exclusă o posibilă existență a apei sub suprafața planetei. Clima planetei Marte este rece, uscată, temperaturile oscilând în funcție de momentul zilei. În urma explorărilor NASA, cercetătorii au descoperit filoane minerale vechi de sute de ani. În prezent, acestea sunt secate.
Informații referitoare la posibila existență a formelor de viață pe Marte au ajuns publice la finalul secolului al XIX-lea. Atunci, astronomii au observat structuri sub formă de „canale” la suprafața planetei. Unii dintre astronomi au sugerat că astfel de „canale” ar putea fi dovezi ale existenței apei. Altfel, alți experți au susținut că ar fi existat și o civilizație marțiană. Din 1964, opiniile au început să se ramifice și mai mult, după ce sonda Marinder 4 descoperise că Marte este „un deșert rece”.
Cel mai în vârstă ASTRONAUT american s-a întors pe Pământ în ziua în care a împlinit 70 de ani
Sursă foto: colaj Envato (caracter ilustrativ)