Prima pagină » Actualitate » 2025, anul ADEVĂRULUI pentru forțele armate ale Rusiei. „Dezinformările Kremlinului nu pot ascunde criza, Putin a pierdut aproape 700.000 de soldați”

2025, anul ADEVĂRULUI pentru forțele armate ale Rusiei. „Dezinformările Kremlinului nu pot ascunde criza, Putin a pierdut aproape 700.000 de soldați”

2025, anul ADEVĂRULUI pentru forțele armate ale Rusiei. „Dezinformările Kremlinului nu pot ascunde criza, Putin a pierdut aproape 700.000 de soldați”

În data de 24 februarie 2025 se vor împlini trei ani de când armata Rusiei lui Putin a invadat Ucraina. Dincolo de declarațiile arogante și peste măsură de optimiste venite de la Kremlin, realitatea se dovedește a fi dură pe frontul de luptă. Soldații ruși trec prin același calvar ca și soldații ucraineni, în ultimă instanță, iar pierderile mari ale rușilor – mascate de Kremlin prin communicate tip „perdea de fum” – atârnă din ce în ce mai greu în balanță.

Din această cauză, anul 2025 este unul al „adevărului” pentru Moscova, în ceea ce privește războiul cu Ucraina, consideră dr. Pavel Luzin, cercetător senior nerezident în Programul de Reziliență Democratică la Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), membru senior la Fundația Jamestown și cercetător invitat la Facultatea de Drept și Diplomație Fletcher.

Într-o analiză publicată de Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), dr. Pavel Luzin notează că forțele armate ale Rusiei au pierdut aproape 700.000 de militari pe frontul din Ucraina – uciși, răniți sau dispăruți în acțiune – până în luna octombrie a anului 2024”.

De altfel, potrivit BBC, cel puțin 400.000 dintre acești soldați ruși sunt morți sau mult prea grav răniți pentru a reveni pe frontul din Ucraina.

Recrutarea de „carne de tun” abia a acoperit aceste pierderi, mai scrie dr. Pavel Luzin, iar „Rusia a fost forțată să folosească tineri recruți pentru a contracara ofensiva Ucrainei de la Kursk din august 2024, să „importe” trupe din Coreea de Nord și să permanentizeze înrolarea deținuților și a persoanelor urmărite penal”.

Moscova a reușit, cu greu, să mențină presiunea de luptă pe frontul din Ucraina

Recurgând la astfel de măsuri, pe care dr. Luzin le etichetează drept „disperate”, Moscova a reușit, cu greu, să mențină presiunea de luptă pe frontul din Ucraina.

În 2025, recrutarea de soldați – „carne de tun” va continua să fie o provocare semnificativă pentru Kremlin.

În decembrie 2023, președintele Vladimir Putin a susținut că 490.000 de soldați au fost recrutați în forțele armate ale Rusiei, în ultimele 12 luni. Un an mai târziu, Putin a recunoscut, totuși, că numărul real pentru  anul 2023 a fost mult mai mic, spunând într-un discurs că mai mult de 300.000 de soldați s-au înrolat.

Acest număr se corelează cu raportul bugetar anual, care detaliază aproximativ 330.000 de plăți unice (de 195.000 de ruble sau 1.900 de dolari fiecare) către soldații aflați sub contract cu armata Rusiei.

Putin a anunțat numărul oficial (n.red. – al soldaților) pentru anul 2024 în același discurs, susținând că 430.000 de soldați au fost recrutați în cursul anului. Se pare, însă, că a exagerat din nou”, punctează dr. Pavel Luzin în analiza sa.

Putin: „Vedem că actuala administrație americană nu renunță la încercarea de a-și menține dominația globală”

În data de 16 decembrie 2024, Vladimir Putin a participat la o ședință extinsă a Consiliului de Administrație al Ministerului Apărării, desfășurată la Centrul Național de Management al Apărării al Federației Ruse.

Vladimir Putin a îndreptat, din nou, un deget acuzator către SUA și către Occident, dar a lansat o „săgeată” și către NATO, acuzând alianța că și-a depășit „zona de responsabilitate istorică”.

Vedem că actuala administrație americană, aproape întregul Occident colectiv, nu renunță la încercarea de a-și menține dominația globală, ei continuă să-și impună așa-zisele reguli asupra comunității mondiale, pe care le schimbă iar și iar, distorsionându-le într-un mod care le convine.

  • Strict vorbind, există o singură regulă stabilă: nicio regulă pentru cei care fac asta, pentru cei care se consideră a fi în fruntea întregii lumi, pentru cei care se consideră reprezentanți ai lui Dumnezeu pe pământ, deși nu cred în Dumnezeu.
  • Aspirațiile NATO au depășit de mult așa-numita zonă de responsabilitate istorică. Pe lângă așa-numitul flanc estic, alianța își crește prezența în regiunea Asia-Pacific. La instigarea Statelor Unite, se formează noi alianțe militaro-politice care subminează arhitectura de securitate care s-a dezvoltat de-a lungul deceniilor.

Nu mai puțin îngrijorătoare este activitatea SUA în crearea și pregătirea pentru desfășurarea de arme cu lovitură la sol de înaltă precizie, cu o rază de tragere de până la 5.500 de kilometri. În același timp, transferul și desfășurarea acestor sisteme de rachete în Europa și regiunea Asia-Pacific sunt deja în curs de elaborare”, a spus Vladimir Putin, continuând jocul de „șah” cu SUA și țările occidentale.

Au fost 48.000 de soldați ruși dispăruți în acțiune, în decembrie 2024”

Pe lângă lipsa de recruți, Kremlinul se confruntă și cu provocarea indusă de lipsa forței de muncă, rezultat al pierderilor înregistrate pe frontul din Ucraina.

Au fost 48.000 de soldați ruși dispăruți în acțiune, în decembrie 2024, potrivit unei înregistrări a comentariilor făcute de ministrul adjunct al Apărării, Anna Tsivileva, și a peste 50.000 de întrebări din partea cetățenilor ruși către autoritățile ucrainene despre soldații ruși dispăruți până în ianuarie 2025.

  • Aceste cifre clare explică de ce autoritățile ruse au crescut, în mod repetat, plățile către cei care s-au înscris să lupte în 2024.
  • De asemenea, ele pun sub lumina reflectoarelor decizia de a desfășura soldați ruși slab pregătiți în regiunea Kursk și de a aduce trupe din Coreea de Nord, permițând Kremlinului să evite o nouă rundă de mobilizare.

Deși opțiunea mobilizării parțiale încă există, acest lucru s-ar întâmpla, probabil, doar dacă s-ar întâmpla ceva extraordinar pe front.

Mai mult, un astfel de scenariu ipotetic ar trebui să rezoneze la fel de mult cu poporul rus, cât și cu autoritățile ruse. Și adevărul este că nici măcar incursiunea Ucrainei în regiunea de vest a Rusiei, Kursk, nu a declanșat acest răspuns”, mai scrie dr. Pavel Luzin.

„Carnea de tun” a Kremlinului

Recrutarea continuă a deținuților și a persoanelor urmărite penal se bazează pe o abordare de tipul „morcov și băț”, în care „morcovul” reprezintă bani și promisiunea că vor fi liberi după încheierea contractului, iar „bățul” este reprezentat de amenințarea cu violența din închisorile Rusiei.

Având în vedere că există peste 700.000 de dosare penale în Rusia, în fiecare an, și peste 500.000 de condamnați, un număr semnificativ de noi soldați ar putea fi recrutați, ipotetic, în 2025, consideră dr. Pavel Luzin.

Dar problema Kremlinului nu este doar aprovizionarea cu „carne de tun” suficientă. Corpul ofițerilor se deteriorează, de asemenea, din cauza pierderilor, distrugând structura, disciplina și eficacitatea în luptă a legiunilor avariate ale Kremlinului.

  • În ianuarie 2025, peste 5.400 de ofițeri ruși au fost uciși și mai mult de jumătate dintre aceștia erau sublocotenenți, locotenenți și ofițeri superiori.
  • Bilanțul morților presupune că mai multe mii de alți ofițeri au fost răniți, ceea ce duce la o lipsă semnificativă de comandanți de nivel inferior , un deficit care nu poate fi remediat rapid.
  • Consecința a fost o deteriorare inevitabilă a eficienței organizaționale.

Provocarea pentru armata Rusiei nu este o absență a voinței de a lupta, ci o scădere a capacității unităților de a acționa ca forțe armate regulate moderne, din cauza lipsei de tineri ofițeri capabili.

«Carnea de tun» a Kremlinului poate împinge armata ucraineană înapoi și poate câștiga mai mult teritoriu, dar va rămâne în continuare insuficientă atunci când este judecată în raport cu criteriile teoriei militare ruse, care spune că doar câștigarea teritoriului nu poate fi scopul central al luptei.

  • Sarcina principală este întotdeauna înfrângerea forțelor unui adversar și eliminarea capacității și voinței lor de a continua să lupte.
  • În 2023 și 2024, armata rusă nu a reușit să îndeplinească această sarcină.

Dacă Ucraina va continua lupta, iar Occidentul își va continua sprijinul, armata rusă nu își va putea îndeplini principala sarcină de luptă nici în anul 2025. În același timp, pierderile tot mai mari de oameni și materiale vor face ireversibilă deteriorarea în curs a armatei ruse”, încheie dr. Pavel Luzin.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Îngrijorări MARI, dar noul parteneriat strategic Rusia-Iran nu aduce NIMIC NOU. „Apărarea reciprocă nu a fost oficializată”

Politica externă imperialistă a Kremlinului. „E timpul să ne confruntăm cu adevărul inconfortabil că Putin se consideră în război cu NATO”

Gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina. Efecte și PERSPECTIVE la Kiev, Moscova, Chișinău și în alte capitale europene

„Pierderi colaterale” după aproape 3 ani de război în Ucraina. „Moscova, distrugere sistematică a regimului de control al armelor NUCLEARE”

Criza energetică din TRANSNISTRIA s-ar putea întoarce împotriva Moscovei. „O strategie foarte riscantă a Rusiei”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și