Adjunctul ministrului rus de Externe: ”Condamnăm politica NATO, este iresponsabilă și ruinează arhitectura europeană de securitate sau ceea ce a mai rămas din ea”

Adjunctul ministrului rus de Externe: ”Condamnăm politica NATO, este iresponsabilă și ruinează arhitectura europeană de securitate sau ceea ce a mai rămas din ea”
Serghei Riabkov, adjunctul lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe / Foto - Profimedia Images
Publicat: 29/06/2022, 15:13

Summitul de la Madrid, acolo unde NATO va adopta noul concept strategic, adaptat riscurilor generate de Rusia şi de China, deranjează Moscova, iar Serghei Riabkov, adjunctul lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, nu-și mai poate ascunde nemulțumirea crescândă.

După ce Federația Rusă a invadat Ucraina, pe data de 24 februarie, precedentul periculos le-a îndemnat pe țările apropiate zonei de conflict să întreprindă toate demersurile pentru a se poziționa sub ”umbrela” Alianței Nord-Atlantice. Finlanda și Suedia aspiră la statutul de țări membre ale Alianței, iar Republica Moldova face pași mari către aderarea la UE.

Într-un astfel de context, Moscova ”vede” doar scenarii în care este minimalizată constant, iar Serghei Riabkov a declarat că NATO duce o politică ”iresponsabilă”.

”Condamnăm politica NATO, care este iresponsabilă și ruinătoare pentru arhitectura europeană de securitate sau ceea ce a mai rămas din ea. Summitul de la Madrid afirmă cursul agresiv de descurajare al alianței în relațiile cu Rusia. Acest lucru nu va influența în niciun caz politicile noastre. În orice caz, ne va asigura securitatea 100%. (…) În cele din urmă, ei (n.red. – Finlanda și Suedia) cedează o parte din politica lor externă și suveranitatea de apărare Washingtonului și altor parteneri seniori din NATO”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, citat de TASS.

”Alianța reprezintă o amenințare pentru noi”

Serghei Riabkov nu s-a ferit să afirme că Alianța Nord-Atlantică reprezintă un pericol pentru Federația Rusă, considerând că există o situație ”regretabilă”.

De altfel, teama Rusiei lui Vladimir Putin este cu atât mai mare cu cât și Turcia a decis să sprijine aderarea Finlandei și a Suediei la NATO.

”Suntem conștienți de speculațiile despre solidaritatea euro-atlantică, care sunt folosite pentru a acoperi planurile agresive ale alianței în raport cu Rusia. Ni se pare regretabil. Retorica NATO ne este clară. Noul concept strategic descrie Rusia drept o amenințare la adresa alianței, nu are nimic de-a face cu viața reală”, a mai precizat Serghei Riabkov.

Alianța reprezintă o amenințare pentru noi. Dar vom face tot posibilul pentru a ne asigura că securitatea noastră și a aliaților noștri ar trebui să fie garantate în orice condiții, indiferent de orice valuri de expansiune, indiferent de orice acorduri la care s-ar putea ajunge, la Madrid, între Ankara, Stockholm și Helsinki”, a mai declarat Serghei Riabkov.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase