Putin nu-și mai ascunde ambițiile: ”Fostul teritoriu URSS este teritoriu rus”

Putin nu-și mai ascunde ambițiile: ”Fostul teritoriu URSS este teritoriu rus”
Vladimir Putin / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18/06/2022, 10:53

Vladimir Putin a transmis un mesaj în care nu și-a ascuns ambițiile pe termen lung, cu ocazia Forumului Economic desfășurat la Sankt Petersburg. Dincolo de ”convingerea” sa că Rusia nu a avut altă alternativă decât declanșarea așa-zisei ”operațiuni militare speciale” în Ucraina, ”Țarul” a subliniat și că teritoriul fostei URSS este, de fapt, ”teritoriu rus”.

Nu este pentru prima oară când Putin lansează o astfel de idee, manifestându-și oficial dorința de a schimba o ”ordine” pe care, deloc voalat, o contestă.

Putin vorbește, fără reținere, despre o ”Rusie istorică”, iar ideea centrală este aceea că – indiferent dacă fosta Uniune Sovietică nu mai există, Federația Rusă este continuatoarea URSS.

”Ce este Uniunea Sovietică? Aceasta este, de fapt, Rusia istorică. După cum sa dovedit, ea a încetat să mai existe. Și vreau să subliniez acest lucru, întotdeauna am tratat cu respect, în istoria recentă, procesele de suveranizare care au avut loc în spațiul post-sovietic”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Putin: ”Ucraina, semi-colonie a țărilor occidentale”

Liderul de la Kremlin a mai spus că ”vede” Ucraina ca pe o ”semi-colonie” a țărilor occidentale și a anticipat că relațiile ruso-ucrauinene s-ar putea ”normaliza”, dar numai după încheierea ”operațiunii militare speciale” pe care a ordonat-o pe 24 februarie.

”Nu avem nimic împotrivă, este decizia lor suverană (n.red. – a ucrainenilor) să adere sau nu la uniuni economice. Este treaba lor, a poporului ucrainean. Ucraina se va transforma într-o semi-colonie a ţărilor occidentale, dacă aderă la UE. Mai devreme sau mai târziu, situaţia va reveni la normal”, a mai spus Vladimir Putin, potrivit Digi 24.

Vladimir Putin a mai transmis, în timpul discursului său, și că SUA dau dovadă de inconștiență și nu înțeleg că au apărut în lume ”noi centre de putere”.

Acele ”centre de putere”, a insistat președintele Federației Ruse – dar fără a da exemple concrete -, au propria filosofie politică și economică, având și dreptul de a se proteja și de a își apăra suveranitatea.

”Statele Unite aparent nu sunt conștiente că în ultimele decenii au apărut noi centre puternice pe tot globul și vocea lor se face auzită din ce în ce mai tare. Fiecare dintre ele își dezvoltă propriul sistem politic și instituții publice și își implementează propriul model de creștere economică și, desigur, are dreptul de a se proteja și de a-și asigura suveranitatea națională”, a subliniat Vladimir Putin.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult