Mihai Poliţeanu, primarul Ploieștiului, a anunțat că, la peste o lună de când bacilul Piocianic a fost depistat în reţeaua Spitalului de Pediatrie din Ploieşti, bacteria este în continuare prezentă în reţeaua de apă a unităţii sanitare. Edilul precizează că, în continuare, există restricţii cu privire la folosirea apei furnizate în spital şi că s-a decis înlocuirea întregi reţele de ţevi din interiorul clădirii în care acesta funcţionează.
Specialiștii spun că infecția cu o astfel de bacterie duce la infecții grave ale plămânilor, iar consecințele pot fi fatale.
În condiţiile în care intervenţiile pentru igienizarea reţelei de apă nu au dat rezultat şi în contextul în care pe reţeaua din afara unităţii sanitare nu a fost depistat bacilul, s-a decis înlocuirea întregii reţele de ţevi din interiorul unităţii sanitare, lucrările în acest sens începând deja.
„În data de 10 martie analizele au arătat că reţeaua internă de apă a Spitalului de Pediatrie Ploieşti este contaminată cu bacteria Pseudomonas aeruginosa (bacilul piocianic). Chiar dacă nu s-au semnalat cazuri de infecţie cu Pseudomonas Aeruginosa nici la pacienţii internaţi, nici la personalul spitalului, situaţia încă nu este rezolvată, în ciuda tuturor măsurilor pe care spitalul le-a luat din acel moment până astăzi. Bacilul este încă prezent în reţeaua de apă a spitalului”, a anunțat primarul, într-un mesaj postat joi pe reţelele de socializare.
Primarul a mai punctat că, în cadrul unei şedinţe organizate săptămâna aceasta împreună cu reprezentanţi ai Prefecturii Prahova, Consiliului Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică şi Spitalului de Pediatrie s-a stabilit menţinerea tuturor măsurilor anterioare de restricţionare a accesului la apa potabilă şi menajeră şi asigurarea în continuare a stocului de apă îmbuteliată pentru pacienţi, aparţinători şi personalul din spital.
Anca Miu, managerul spitalului, a declarat pe 14 martie, pentru Agerpres, că bacteria a fost depistată la un control periodic al Apa Nova.
„Am anunţat Direcţia de Sănătate Publică, autorităţile locale şi au fost luate măsurile urgente. Astfel, consumul apei potabile a fost oprit în spital, am interzis spălarea biberoanelor şi a veselei cu apa de la robinet şi am solicitat Apa Nova un rezervor pentru a asigura apa menajeră şi potabilă”, a precizat Anca Miu.
Apa Nova a comunicat că toate analizele de laborator efectuate în zona de distribuţie care alimentează şi Spitalul de Pediatrie Ploieşti, realizate până în data de 12 martie, confirmă potabilitatea apei furnizate prin sistemul public de alimentare, potenţiala prezenţă a bacteriei Pseudomonas aeruginosa vizând reţeaua interioară de apă a spitalului.
Analizele efectuate până acum nu au indicat prezenţa bacteriei în apa din sistemul public de alimentare cu apă. Rezultatele finale ale rapoartelor de analiză – atât pentru reţeaua interioară a spitalului, cât şi cele din reţeaua publică – vor fi disponibile pe 13 martie, fiind necesar un interval de 72 de ore de la recoltarea acestora.
Sursă foto: Gândul
CITIȚI ȘI: