VIDEO | Alexandru Rafila: Peste 20 de EXPERȚI în domeniul oncologiei lucrează pentru corectarea Planului Național de Control al Cancerului 

Publicat: 11 05. 2023, 17:15
Actualizat: 11 05. 2023, 17:31

This browser does not support the video element.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a scris pe pagina sa de Facebook că, de la începutul anului 2023, un grup reprezentativ de peste 20 de experţi în domeniul oncologiei, profesori universitari şi medici cu experienţă, lucrează susţinut pentru „adaptarea şi corectarea” actualului Plan Naţional de Control al Cancerului (PNCC).

Rafila a precizat că actuala formă a planului necesită o punere în acord cu foaia de parcurs a Planului European de Cancer şi eliminarea sau rezolvarea erorilor şi contradicţiilor privind finanţarea, corelaţia obiectivelor cu măsurile propuse, precum şi includerea tuturor pacienţilor oncologici în programele de diagnostic şi tratament, indiferent de tipul de cancer.

„Ministerul Sănătății acordă prioritate dezvoltării și accesului la servicii oncologice de calitate, fără discriminare, pentru pacienții din întreaga țară! De la începutul anului 2023, un grup reprezentativ de peste 20 de experți în domeniul oncologiei, profesori universitari și medici cu experiență, lucrează susținut pentru adaptarea și corectarea actualului Plan Național de Control al Cancerului (PNCC), pentru a putea fi elaborate cât mai rapid normele de aplicare care să răspundă nevoilor pacienților din România, ținând cont de serviciile medicale existente, resursele umane disponibile și de posibilitățile de finanțare ale sistemului medical.

Actuala formă a PNCC necesită o punere în acord cu foaia de parcurs a Planului European de Cancer și eliminarea sau rezolvarea erorilor și contradicțiilor privind finanțarea, corelația obiectivelor cu măsurile propuse, precum și includerea tuturor pacienților oncologici în programele de diagnostic și tratament, indiferent de tipul de cancer.
Forma actuală a PNCC a fost elaborată fără consultarea Ministerului Sănătății și a comisiilor de specialitate, ceea ce a dus, probabil, la apariția unor erori.
Patronajul și implicarea Președintelui României în rezolvarea durabilă a acestei probleme majore de sănătate publică, cu un impact asupra populației, sunt salutare, alături de responsabilitatea, profesionalismul și dedicarea echipelor de specialiști în oncologie și de funcționari publici din cadrul MS și CNAS”, a scris pe pagina sa de Facebook Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.