Ar fi apărut primul focar de holeră în Mariupol. Primar: S-a propagat deja în tot orașul

Publicat: 10 06. 2022, 22:21
Actualizat: 10 06. 2022, 22:28
Sursa foto: Profimedia
Ar fi apărut primul focar de holeră în orașul-port Mariupol, devastat de ruși în sudul Ucrainei. Primarul, care nu se află în oraș în momentul de față, a declarat că există dovezi că s-a format un focar de holeră și că zeci de oameni ar putea fi bolnavi.

„Sunt mulți morți în Mariupol. Nu au curățat cadavrele celor omorâți în bombardamente. Multe trupuri sunt încă sub ruine. Problema este agravată de absența colectării gunoiului – sistemul nu funcționează din februarie”, a spus primarul, citat de BBC.

Acesta a declarat că situația s-a agravat odată cu venirea verii și a căldurii, dar și a ploilor abundente care ruinează mormintele improvizate, precum și lipsa sistemelor de apă și a canalizărilor funcționale.

„Amestecul rezultat curge în râuri și fântâni, pe care oamenii le folosesc. Această apă este deja otrăvită. S-a propagat deja în tot orașul. Autoritățile ocupante aduc apă în oraș, dar nu suficientă. Oamenii încă merg la fântâni și iau acea apă otrăvită”, a adăugat primarul.

Oficialul a explicat că sunt luate măsuri pentru prevenirea bolii în alte regiuni ale Ucrainei: „Oamenii care călătoresc din Mariupol spre alte teritorii aflate sub controlul ucrainenilor vor fi testați pentru holeră”.

Ministerul britanic al Apărării: Mariupol riscă să devină focar de holeră

Anunțul primarului din Mariupol vine la scurt timp de la avertismentul Ministerul britanic al Apărării care a transmis vineri că orașul riscă să se transforme într-un focar de holeră, în condițiile în care rușii nu sunt capabili să asigure servicii publice de bază, iar sistemul medical este deja în colaps.

De asemenea, riscul privind izbucnirea unui focar de holeră a fost semnalat încă de luna trecută de oficiali ucraineni. Primul care a tras un semnal de alarmă a fost șeful echipei OMS pentru criza din Ucraina, Dorit Nitzan.

Holera, o boală infecțioasă care provoacă diaree acută, este legată de accesul inadecvat la apă potabilă și ucide zeci de mii de oameni în întreaga lume în fiecare an, potrivit OMS.

Ucraina s-a confruntat cu o epidemie majoră de holeră în 1995, iar de atunci s-au mai înregistrat cazuri, în special de-a lungul coastei Mării Azov.