ASF vrea să-i convingă pe români să-și asigure locuințele

Publicat: 26 01. 2021, 07:17
ASF vrea să-i convingă pe români să-și asigure locuințele / Foto ilustrație: Pixabay.com

Autoritatea de Supraveghere Financiară ar putea stabili ca o casă să se vândă sau să se închirieze doar cu poliță de asigurare în România.

Doar 20% dintre locuințele românilor sunt asigurate, scrie observatornews.ro.

„Nu cred că e suma foarte mare, n-ar trebui să fie o sumă foarte mare la o populaţie cu un grad de proprietar de peste 95 la sută. Avem cea mai mare rată de proprietari din Uniunea Europeană”, a declarat Daniel Crainic, expert în imobiliare.

Câte locuințe sunt asigurate în România

Deși sunt proprietari, românii fac dovada celei mai mici rate de încheiere a polițelor de asigurare.

Mai mult, locuitorii din județe precum Olt, Gorj, Mehedinți, Botoșani și Vaslui nu se gândesc la ce este mai rău, deși locuiesc în zone expuse inundațiilor și alunecărilor de teren, spune Nicoleta Radu, director general PAID, pentru sursa citată.

Cei mai „silitori” când vine vorba de asigurări sunt cei din București, Ilfov, Brașov, Timiș și Sibiu.

O asigurare costă între 10-20 de euro, dar din cele nouă milioane de locuințe, doar 1,7 milioane sunt asigurate împotriva inundațiilor, alunecărilor de teren sau cutremurelor.

ASF ar vrea să-i determine pe români să încheie polițe de asigurare, atunci când vând sau închiriază o locuință.

„România, risc ridicat la dezastre naturale”

„Luând în considerare riscul ridicat la care România este expusă în ceea ce privește dezastrele naturale, cutremur, alunecări și inundaţii, este imperios necesar să facem eforturi să găsim acele mijloace să convingem oamenii”, a spus Nicoleta Radu.

În prezent, cei care nu au asigurare la casă sunt sancționați cu amenzi situate între 100-500 de lei.

Un cutremur major ar face peste 25.000 de victime în Capitală! Edmond Niculușcă: „Bucureștiul e cel mai vulnerabil din UE”

Edmond Niculușcă, șeful Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din subordinea Primăriei București, afirmă că în cazul unui seism major numărul victimelor din Capitală poate depăși 25.000.

La o lună de la preluarea conducerii instituției, Edmond Niculușcă spune, într-o postare pe Facebook, că fondul construit al Capitalei nu este inventariat, există foarte puține date despre situația reală a stării construcțiilor din București, iar cadrul legal blochează aproape complet orice măsură consistentă pentru reducerea riscului seismic.