Investițiile imobiliare, creștere cu 40% față de 2019. Colliers International: „România are potențialul să fie un jucător cu o greutate mult mai mare la nivel regional”

Redactor:
Madalina Prundea
Investițiile imobiliare, creștere cu 40% față de 2019. Colliers International: „România are potențialul să fie un jucător cu o greutate mult mai mare la nivel regional”
Investițiile imobiliare au avut un trend ascendent în România în 2020 față de 2019 / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Anul 2020 a reprezentat unul dintre vârfurile actualului ciclu economic în ceea ce privește investițiile în active imobiliare comerciale, arată datele Colliers International. Sectorul de spații industriale și logistice a avut un nou an foarte bun, iar în sectorul birourilor se văd deja ceva semnale pozitive, după scăderi semnificatine ale închirierilor. Specialiștii Colliers International spun că 2021 se preconizează a fi un an al revenirii, dar cu semne de întrebare legate de viteza și modul în care se va întâmpla.

Piața investițiilor imobiliare din România va încheia anul cu un volum de aproximativ 900 de milioane de euro, în creștere cu aproximativ 40% față de 2019. Valoarea reprezintă echivalentul a aproximativ 9% din volumul estimat pentru cele mai mari șase țări din Estul Europei, aproape dublu față de ponderea de 4,7% din 2019, arată datele Colliers Internațional, unul dintre liderii globali în servicii profesionale imobiliare diversificate și al managementului investițiilor.

Laurențiu Lazăr: Pentru zona de investiții, 2020 a fost chiar un an foarte bun

„Anul care tocmai se încheie nu a fost deloc atât de rău pe cât părea în primăvară, deși evoluția e dificil de comparat în raport cu previziunile de la începutul anului. Pentru zona de investiții a fost chiar un an foarte bun, în linie cu așteptările inițiale. Și, deși piața are o anumită inerție – astfel că probabil 2021 ar putea fi ceva mai slab din punct de vedere al investițiilor – 2020 a confirmat că România are potențialul să fie un jucător cu o greutate mult mai mare la nivel regional”, spune Laurențiu Lazăr, Managing Partner la Colliers International.

În același timp, piața de spații industriale și logistice va încheia un nou an foarte puternic, după ce tranzacțiile de închirieri la nouă luni au depășit cu aproape o treime volumul din aceeași perioadă a anului trecut și se apropie de 400.000 de metri pătrați.

Potrivit specialiștilor Colliers, stocul este subdimensionat față de nevoile reale ale economiei românești, ceea ce sugerează că mai există mult loc de creștere în anii următori pe acest plan. Ancore puternice din acest punct de vedere vor fi creșterea puternică a consumului în întreaga țară, în paralel cu o dinamică și mai mare a comerțului online.

Birourile și mall-urile, Cenușăresele anului 2020

Analiza Colliers arată că sectorul birourilor  s-a aflat în categoria celor mai puternic afectate de pandemie, în contextul în care cei mai mulți angajați au lucrat de acasă o lungă perioadă de timp. De asemenea, și retailul offline a avut de suferit, după ce multe spații comerciale au fost închise temporar în perioada stării de urgență. Urmează așadar o integrare mai puternică a comerțului online cu canalele mai tradiționale, ceea ce va schimba piața de retail în timp.

„Sectoarele de birouri și de comerț cu amănuntul au fost afectate de evoluția pandemiei de Covid-19, dar chiar și aici se văd unele semnale pozitive. În absența unor șocuri majore pe piața muncii, consumul deja a revenit la valori de dinaintea debutului pandemiei, în timp ce, pentru sectorul de birouri, ultimele luni au întărit convingerea că, în majoritatea cazurilor, nu se poate lucra de acasă în mod constant și pe termen foarte lung. Vaccinul ne oferă speranța că, în aceste două sectoare, lucrurile vor reveni într-o măsură destul de mare la normal”, continuă Laurențiu Lazăr.

Potrivit specialiștilor Colliers, în zona birourilor și a spațiilor comerciale, rata de neocupare va crește, continuând tendința din 2020 când piața a raportat și o scădere a cererii de spații noi, de 40% în segmentul birourilor. Estimarea vine și în contextul în care în 2021 vor fi livrați aproape 300.000 de metri pătrați în clădiri aflate în construcție, dublu față de 2020.

Mai mult, este posibil ca și o mare parte din firme să își reducă suprafețele ocupate pentru a adopta lucrul de la distanță la nivel permanent. Cu toate acestea, și în aceste sectoare, stocul din România este mult subdimensionat, astfel că ratele de neocupare în creștere pot fi absorbite cu succes de către piață în timp, spun specialiștii Colliers.

Previziuni pentru 2021

Stocul de retail modern din România se situa, la jumătatea anului, la un nivel de 3,96 milioane de metri pătrați, urmând ca, până la finele acestui an, să depășească pragul de patru milioane de metri pătrați, potrivit analizelor efectuate de compania de consultanță Cushman & Wakefield Echinox, citate de site-ul imobiliare.ro. Este vorba de suprafețele ocupate de centre comerciale, parcuri de retail și galerii comerciale cu o suprafață închiriabilă de minimum 5.000 de metri pătrați

În ceea ce privește piața birourilor, specialiștii Cushman & Wakefield Echinox estimau că la finalul primului semestru, stocul modern de birouri din București se situa la circa 2,9 milioane de metri pătrați (suprafață închiriabilă), fără a lua în calcul imobilele ocupate direct de către proprietari. În marile centre regionale, acesta se apropia de pragul de un milion de metri pătrați, cele mai mari piețe fiind Cluj-Napoca (cu un total de 347.000 de metri pătrați), Timișoara (245.000 de metri pătrați) și Iași (226.000 de metri pătrați).

„Anul 2021 se anunță a avea multe provocări, dar am avut până acum destule semne care să ne arate că nu se repetă deloc scenariul din 2009-2010. Printre aceste semne se numără revenirea mult mai rapidă a multiplilor indicatori macroeconomici, precum și încrederea mare a investitorilor străini și a băncilor în economia locală”, a conchis Laurențiu Lazăr.

BOMBĂ! Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu...
Breaking News. S-A SINUCIS. Tragedia care a șocat astăzi toată România
FOTO, Prodanca, apariție interzisă într-un costum de baie ireal de mic! Doar Reghe ar trebui...
Un om al strazii a gasit un portofel de firma, plin cu bani si l-a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a pozat în vacanță și a primit mii de like-uri! Cea mai...
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Ce au făcut autoritățile pentru familiile din carterul Andronache, după moartea celor două fetițe. 'S-au...
Politişti reţinuţi pentru tortură. Poliţia Capitalei, în mijlocul unui scandal major. Valeriu Şuhan, fost ofiţer...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Grupa de sânge care te face mai sensibil în fața infectării cu SARS-CoV-2
Breaking News. S-A SINUCIS. Tragedia care a șocat astăzi toată România
Are 72 de ani, dar asta nu l-a oprit să se iubească cu o studentă....
Cea mai CIUDATĂ metodă prin care poți să ARZI mai multe CALORII în fiecare zi!...
Vremea o ia razna în România. Se întâmplă în următoarele 24 de ore
Anunțul momentului la Lidl: produsele surpriză puse la vânzare. Așa ceva nu s-a pomenit niciodată...
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT. Medicii nu au mai putut face nimic...
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide