Avertismentul premierului polonez: MERCENARII Wagner ar putea să se dea drept migranți pentru a intra în UE

Publicat: 29 07. 2023, 19:30
Sursă Foto - Captura de ecran/Twitter/ Caracter ilustrativ

Luptătorii grupării Wagner din Belarus ar putea să se dea drept migranți și să intre în UE, a avertizat premierul polonez Mateusz Morawiecki, citat de BBC. Wagner ar putea facilita, de asemenea, migrația ilegală din Belarus, ceea ce Polonia descrie drept „război hibrid”, a adăugat politicianul.

Aproximativ 100 de soldați Wagner s-au mutat în apropierea orașului Grodno, aproape de granițele cu Polonia și Lituania, a adăugat premierul.

Unele trupe Wagner s-au mutat în Belarus în cadrul unui acord pentru a pune capăt unei scurte revolte în Rusia în luna iunie.

Zilele trecute, Comisia de Afaceri Externe a Marii Britanii a declanșat o anchetă referitoare la modul în care a fost abordată, de-a lungul timpului, activitatea grupării de mercenari Wagner, condusă de Evgheni Prigojin, iar concluzia este tranșantă.

Potrivit membrilor comisiei, guvernul Marii Britanii nu a reușit să răspundă adecvat amenințărilor induse de activitatea alarmantă a grupării de mercenari, iar recomandarea este ca Grupul Wagner să fie inclus pe ”lista organizațiilor teroriste”.

”Gruparea Wagner reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Regatului Unit și a aliaților săi”, s-a concluzionat în urma anchetei, potrivit Politico.

”Guvernul britanic nu a reușit ani de zile să răspundă în mod adecvat amenințărilor reprezentate de Grupul Wagner din Rusia.

În cei zece ani de la formarea Grupului Wagner, guvernului britanic i-a lipsit o strategie coerentă, iar eforturile de a aborda în mod semnificativ Wagner au fost inexistente.

Acest lucru a permis grupării de mercenari să crească, să-și întindă tentaculele adânc în Africa și să exploateze țările mai puțin dezvoltate din cauza conflictelor sau a instabilității”, a declarat Alicia Kearns, președinta Comisei.

„Trebuie să stopăm finanțarea grupării direct de la sursă”

Gruparea de mercenari a atras pentru prima dată atenția internațională în 2014, când a sprijinit separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. De atunci, gruparea a fost implicată în zone de conflict din Orientul Mijlociu și Africa. Moscova a negat inițial orice legătură cu grupul, dar președintele rus Vladimir Putin a recunoscut, în luna iunie, că Wagner este finanțat integral de Kremlin.

”Este profund regretabil că abia la începutul lui 2022 guvernul a început să investească resurse mai mari în înțelegerea Rețelei Wagner, în ciuda faptului că luptătorii Wagner au efectuat deja operațiuni militare în cel puțin șapte țări, timp de aproape un deceniu”, se arată în raportul comisiei, potrivit sursei citate.

Regatul Unit a anunțat săptămâna trecută un nou val de sancțiuni împotriva conducătorilor Wagner implicțai în conflicte din Mali, Republica Centrafricană și Sudan -, acestea adăugându-se la sancțiunile impuse deja împotriva lui Evgheni Prigojin și a mai multor comandanți Wagner.

Comisia de Afaceri Externe a Camerei Comunelor a mai transmis că guvernul britanic, ”pur și simplu, nu a reușit să acționeze suficient de repede” pentru a-i sancționa pe toți cei implicați.

”Dacă dorim să subminăm operațiunile rețelei Wagner, trebuie să stopăm finanțarea grupării direct de la sursă”, a mai spus Kearns.