Ce este TOLLRO, cea mai nouă taxă de drum. Cum va fi calculată și când intră în vigoare

Publicat: 27 06. 2023, 13:25
Sursa foto: Shutterstock

TollRo, cunoscută și sub denumirea de „noua rovinietă” în mod informal, este o nouă taxă de drum pe care șoferii vor fi nevoiți să o achite.

Aceasta va fi plătită în funcție de distanța parcursă, dar și de norma de poluare a vehiculului.

Taxa a fost aprobată de Guvern, iar GÂNDUL vă explică modul în care vor fi stabilite tarifele, dar și data la care aceasta va intra în vigoare.

Astfel, noua taxă se va aplica doar în cazul transportatorilor, adică doar pentru vehiculele de peste 3,5 tone.

Potrivit noilor reglementări, rovinieta actuală se va aplica vehiculelor cu o masă totală mai mică sau egală cu 3,5 tone. Valoarea acesteia va fi stabilită pe noi criterii, diferite de cele valabile în momentul de față. Pe lângă categoria vehiculului (existentă și până acum) vor fi introduse drept criterii de diferențiere clasa de emisii poluante în care este încadrat și durata de parcurs (care include perioada de deplasare, precum si pe cea de staționare).

Cum se va calcula și achita noua taxă

Noul proiect de lege face distincție între „mașini mici” și „camioane”, fapt care se va reflecta în modul în care va fi taxată circulația lor pe drumurile publice. Pe scurt, autoturismele vor plăti și pentru gradul de poluare, iar camioanele, „la kilometru”

Noul act normativ urmează să fie trimis în Parlament pentru dezbatere și vot, informează PlayTech.

„Rovinieta se va achita anterior utilizării rețelei de drumuri naţionale din România și este structurată în funcție de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Tariful zilnic nu depășește 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe două luni nu depășește 30% din tariful pentru 12 luni.

Nivelul rovinietei se va aproba prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii. Fapta de a circula fără rovinietă valabilă constituie contravenție continuă şi se sancţionează cu amendă. În scopul descurajării circulației fără rovinietă valabilă, amenda prevăzută la alin. (1) se stabilește între un minim, reprezentând dublul rovinietei pentru 12 luni si un maxim, reprezentând de patru ori rovinieta pentru 12 luni”, informează Ministerul Transporturilor.

Pentru vehiculele până în 3,5 tone, această taxă va fi plătită la fel ca rovinieta.