Ce se întâmplă în organismul uman atunci când bei o CAFEA. Cercetătorii au descoperit un lucru fascinant

Publicat: 26 03. 2023, 16:10
Actualizat: 26 03. 2023, 16:10
FOTO cu caracter ilustrativ: Pixabay.com

Cafeaua da o stare de bine, iar beneficiile ei sunt incontestabile. Te trezește în primele ore ale zilei, o bei la o întâlnire cu prietenii, poate fi o băutură numai bună de savurat alături de o carte interesantă.  

Însă, dincolo de plăcerea pe care o oferă o cafea, cercetătorii au descoperit și alte lucruri fabuloase. Un nivel ridicat de cofeină în sânge poate reduce cantitatea de grăsime corporală și riscul de diabet de tip 2, sugerează studiile recente.

Descoperirile ar putea duce la utilizarea băuturilor cu cofeină, fără calorii, în scopul de a reduce obezitatea și diabetul de tip 2, cu toate că sunt necesare cercetări suplimentare în această direcție, au concluzionat cercetătorii, potrivit The Guardian.

Dr. Katarina Kos, specialist în diabet și obezitate și lector la Universitatea din Exeter, a spus că cercetarea a arătat potențiale beneficii pentru sănătate la persoanele cu niveluri ridicate de cofeină în sânge, dar, spune ea, asta nu înseamnă neapărat că oamenilor ar trebui să li se recomande să consume mai multă cafea. Ea a mai precizat că orice băutură cu cofeină care conține zahăr și grăsimi ar anula efectele pozitive. Cercetătorii au precizat că studiul lor s-a bazat pe cercetările publicate anterior, care sugerau că băutul de 3-5 căni de cafea pe zi, care conțin o medie de 70-150 mg de cofeină, a fost asociat cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Cercetătorii au descoperit că aproape jumătate din reducerea riscului de diabet de tip 2 a fost determinată de pierderea în greutate. Cercetarea s-a bazat pe aproape 10.000 de persoane, cele mai multe din Europa și, din acest motiv, relevanța studiului este parțială.

Nu este primul studiu care spune că o cană de cafea face bine sănătății. Potrivit unui studiu făcut de Școala publică de sănătate Harvard, cei care au suplimentat consumul zilnic de cafea, timp de 4 ani, cât a durat cercetarea, și-au redus cu 11% riscul de a face diabet de tip ÎI, comparativ cu cei care au băut în continuare aceeași cantitate. Iar cei care și-au redus consumul zilnic și-au mărit șansele de a face diabet de tip ÎI cu 17%!