Cîmpeanu, despre testele de salivă în școli: Ar putea ajunge la jumătatea săptămânii viitoare în școli

Publicat: 17 11. 2021, 18:45
Sorin Cîmpeanu Sursa:Alexandru Dobre/MEDIAFAX FOTO

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că testele de salivă nu au ajuns încă în școli, însă ar putea ajunge la jumătatea săptămânii viitoare. De asemenea el a cerut ministerului Sănătății să găsească soluții pentru ca elevii să poată reveni fizic la școală.

„Testele încă nu au ajuns în școli. După ultimele informații pe care le-am primit astăzi, ele vor ajunge cel mai târziu la jumătatea săptămânii viitoare, deși inițial am primit asigurări că vor ajunge la finalul acestei săptămâni, dar cert este că vor ajunge”, a afirmat Sorin Cîmpeanu în cadrul unei conferințe organizate de ANOSR, potrivit Hotnews.

Ministrul a explicat că a avut discuții cu reprezentanții ministerului Sănătății pentru a găsi soluții pentru ca elevii să poată reveni la cursuri cu prezență fizică, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

„Înainte să intru în această videoconferință, am avut discuții cu ministerul Sănătății pentru a adapta la realități, la evoluția epidemiologică, măsurile prin care elevii să poată participa la cursuri cu prezență fizică, în condiții de protecție sanitară”, a declarat Cîmpeanu.

El a precizat că la sfârșitul săptămânii vom putea ști mai multe detalii cu privire la revenirea elevilor în bănci.

„La finalul acestei săptămâni va trebui să avem lucrurile clare, la nivel educațional și la nivel sanitar pentru săptămâna viitoare,” a mai spus el.

Cîmpeanu se declară surprins de declarațiile unui expert din sănătate publică care afirma că „testele pe bază de salivă ar trebui să fie făcute obligatoriu de personal medical”, în condițiile în care nu există personal medical în fiecare unitate de învățământ și mizează pe instruirea cadrelor didactice, însă și în acest caz pot exista anumite probleme.

„Am auzit azi un expert în sănătate publică, citez: Trebuie să fie făcute obligatoriu de personal medical, în școli nu există personal medical. Păi cum adică? Nu există personal medical. Am mizat pe înțelepciunea unei instrucțiuni, care este un protocol sanitar și mă gândesc că s-ar putea face o diferență: copiii de grădiniță și eventual cel din învățământul primar să fie testați într-un regim diferit de cei de gimnaziu și liceu. N-ai cum să știi câți profesori sunt pentru și împotriva testării în școli. Sunt 271.000 de persoane care sunt plătite prin sistemul EduSal. Cum să știi câți vor și câți nu vor?”, a spus ministrul.