Comisia UE solicită revizuirea regulilor de azil în timp ce talibanii intră în Kabul

Publicat: 15 08. 2021, 15:36

Criza din Afganistan și acțiunile Belarusului demonstrează necesitatea unei revizuiri rapide a normelor Uniunii Europene în materie de migrație și azil, a declarat duminică comisarul UE Margaritis Schinas.

„Dacă există un lucru pe care situația din Afganistan și acțiunile Belarusului l-au arătat este că ceasul a expirat cât timp putem aștepta pentru a adopta revizuirea completă a normelor europene în materie de migrație și azil de care avem nevoie”, a spus Schinas. într-un tweet.

Multe state membre ale UE sunt îngrijorate de faptul că evoluțiile din Afganistan ar putea declanșa o reluare a crizei migrației europene 2015/16, când sosirea haotică a mai mult de un milion de oameni din Orientul Mijlociu a întins sistemele de securitate și bunăstare și a alimentat sprijinul pentru grupurile de extremă dreapta.

Șase țări din UE avertizează împotriva barierelor pentru solicitanții de azil afgani

Șase state membre ale UE au avertizat Executivul blocului comunitar despre oprirea deportărilor solicitanților de azil afgani respinși care sosesc în Europa, în ciuda progreselor majore ale militanților în țara lor.

Talibanii, care luptă pentru a reimpune legea islamică strictă după destituirea din 2001, au realizat câștiguri enorme în campania lor de înfrângere a guvernului în timp ce forțele străine conduse de SUA se retrag.

Multe state membre ale UE sunt îngrijorate de faptul că evoluțiile din Afganistan ar putea declanșa o reluare a crizei migrației europene precum cea din 2015/16, când sosirea haotică a mai mult de un milion de oameni din Orientul Mijlociu a întins sistemele de securitate și bunăstare și a alimentat sprijinul pentru grupurile de extremă dreapta.

Comisia Europeană a declarat că a primit scrisoarea de la cele șase țări și va răspunde când va fi gata.

Întrebat dacă Comisia consideră Afganistanul o țară sigură în care solicitanții de azil pot fi returnați, un purtător de cuvânt a spus că revine statelor membre să emită această hotărâre.

Se așteaptă ca problema să apară la o reuniune de criză a miniștrilor Afacerilor Interne din UE, pe 18 august, care va fi organizată în principal pentru a discuta despre un val de treceri ilegale de frontieră din Belarus către statul membru al UE Lituania, Polonia și Letonia.

Din 2015, în jur de 570.000 de afgani au solicitat azil în UE, scrisoarea din cele șase țări ale UE a menționat, 44.000 doar în 2020, făcând din Afganistan a doua țară de origine relevantă pentru anul trecut.

Cele șase țări au cerut blocului comunitar să caute să ofere cel mai bun sprijin pentru refugiați prin creșterea cooperării cu Afganistan, Pakistan și Iran.

Un înalt oficial al UE a declarat că aproximativ 400.000 de afgani au fost strămutați în ultimele luni și în ultimele zile a crescut numărul persoanelor care au fugit în Iran.