Congresul Național de Îmbătrânire Activă, Ediția I, la Palatul Parlamentului. „Înaintarea în vârstă poate genera contribuții semnificative la…”

Publicat: 16 11. 2023, 11:23
Actualizat: 16 11. 2023, 11:23

This browser does not support the video element.

În perioada 15-16 noiembrie 2023 are loc prima ediție a Congresului Național de Îmbătrânire Activă 2023, un eveniment de anvergură organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, Președinte Alexandra Dobre. În cadrul celor 9 panel-uri vor participa numeroși speakeri din multe domenii de activitate.

La conferința de presă organizată cu ocazia deschiderii oficiale a lucrărilor Congresului Național de Îmbătrânire Activă au participat reprezentanți ai Autorităților Locale și Centrale, ai Societății Civile și ai companiilor private cu activitate în domeniu, experți, medici, cercetători științifici, cadre didactice, doctoranzi, psihologi, profesioniști din domeniul îngrijirii vârstnicilor care vor susține prezentări în cadrul celor 9 panel-uri interactive cu următoarele teme:

  • „Digitalizarea. Între adaptare și transformare”
  • „Reconversie profesională – între trend și necesitate. Accesul la cultură şi educaţie”
  • „Combaterea discriminării, abuzurilor și violenței asupra persoanelor vârstnice”
  • „Rolul Administrației publice in crearea de ecosisteme urbane smart pentru seniori”,
  • „Accesul la sănătate”,
  • „Abordări inovative în îngrijirea pe termen lung”
  • „Starea de Bine și Psihologia Îmbătrânirii”
  • „Politici, Surse de finanțare și Advocacy”
  • „Gestionarea Financiară pe termen Lung pentru Persoanele Vârstnice”.

„Într-o lume în continuă schimbare, Congresul Național de Îmbătrânire Activă este o oportunitate de abordare multidisciplinară a conceptului de îmbătrânire, în care să percepem asta nu ca pe o inevitabilitate, ci ca pe o călătorie plină de învățare și dezvoltare personală. În cele două zile pline de informații și interacțiuni importante, putem afla cum să îmbătrânim activ si sănătos, ce politici publice se realizează în acest sens, ce spun experții despre longevitate și care sunt pilonii conceptului de îmbătrânire activă. Acest eveniment nu reunește doar experți și cercetători în domeniul îmbătrânirii, ci împlinește dorința noastră comună de a promova senectutea cu încredere și cu un spirit activ. Este o invitație la a înțelege că vârsta nu este o limită, un număr, ci un motiv în plus de a explora, învăța și trăi în profunzime. Într-o lume în care îmbătrânirea este adesea percepută în societate ca un declin, ca un regres, ca un îndemn la izolare și singurătate, Congresul Național de Îmbătrânire Activă va aduce în prim-plan ideea că, înaintarea în vârstă poate genera contribuții semnificative la dezvoltarea societății. Suntem mândri să facilităm această schimbare de paradigmă și vă invităm să fiți cu toții parte din această evoluție pozitivă” – Alexandra Dobre, Președinte, Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Organizatorii își doresc să tragă și un semnal de alarmă cu privire la fenomenul alarmant al îmbătrânirii populației din România și totodată își propun elaborarea a trei inițiative naționale:

1. Înființarea Agenției Naționale pentru Vârstnici
2. Programul Național de Digitalizare pentru Seniori
3. Decretarea zilei de 1 octombrie- Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, zi liberă

„Schimbarea percepției societății asupra îmbătrânirii și încurajarea unei abordări pozitive a acestui subiect implică mari eforturi la nivel individual, comunitar și social. Putem contribui la această schimbare prin crearea de oportunități pentru interacțiunea dintre generații, cum ar fi proiecte educaționale în care seniorii împărtășesc cunoștințele lor cu cei tineri. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că serviciile de îngrijire pentru persoanele în vârstă sunt de calitate și totodată accesibile lor, fapt care ar putea ajuta la menținerea independenței și a calității vieții. Trebuie să fim mai mulți cei care ne implicăm în promovarea politicilor sociale și îmbunătățirea legislației care sa susțină persoanele de vârsta a treia, asigurându-ne că există și resurse adecvate” – Alexandra Dobre, Președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.