VIDEO | Cseke Attila: Când s-a introdus certificatul verde, vaccinarea a crescut, dar după ce a fost respins de Senat rata vaccinării a scăzut abrupt

Publicat: 02 11. 2021, 23:38
Actualizat: 02 11. 2021, 23:46

This browser does not support the video element.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că rata vaccinării a scăzut brusc după ce Senatul României a respins legea care impunea obligativitatea prezentării certificatului verde pentru anumite categorii profesionale, după ce atunci când măsura a fost anunțată în câteva zile s-au vaccinat mai multe persoane decât în toată vara acestui an.

”Dacă ne uităm la succesiunea evenimentelor şi a zilelor, vedem următorul lucru: am avut o acoperire care nu a fost intenţionată, o coincidenţă de lucruri care au pornit într-o zi de joi şi vineri. Guvernul a decis introducerea pe anumite segmente a acestui certificat verde. Luni de când a început implementarea acestei măsuri, asta însemnând săptămâna trecută, a început dezbaterea pe proiectul legislativ”, a declarat Cseke Attila.

El a precizat că rata vaccinării a scăzut brusc de la 110.000 mii de persoane, până la 46.000 de persoane imunizate, din momentul în care Senatul a respins proiectul de lege referitor la certificatul digital pentru anumite categorii profesionale.

”Vineri, când s-a luat măsura în guvern a început să crească rata vaccinării şi am ajuns marţi şi miercuri la 110.000 vaccinări cu prima doză. A fost o creştere continuă vreo două zile. După votul de miercuri seara (respingerea proiectului referitor la certificatul verde de către Senat – n.r) am avut o descreştere abruptă. Joi am avut 90.000, astăzi sunt 46.000. Acestea sunt ca matematica, sunt faptele până la urmă şi poate exista o relaţionare între aceste valuri de creştere şi descreştere. Am avut un moment în care am reuşit să creştem şi suntem la 41%, care este foarte puţin, dar totuşi am pornit de la 34% cu o săptămână înainte. Foarte rapid am reuşit să creştem şi sigur 46.000 este o cifră frumoasă până la urmă”, a declarat Cseke Attila.

Ministrul a subliniat că acest certificat digital a fost implementat de comunitatea europeană și majoritatea țărilor l-au adoptat, ratele de vaccinare crescând semnificativ.

”Acest certificat verde a fost gândit de comunitatea europeană, fiindcă nu este o invenţie românească, nu este o invenţie  a României, nu am gândit-o noi, unii dintre noi. Este urmare a unui regulament european care a urmărit libera circulaţie a persoanei. Acesta este principalul scop al certificatului, nu e niciun alt scop. În Europa, în Germania, Franţa, Olanda, Portugalia, Danemarca, avem acest certificat verde şi nu e nicio problemă cu el.