Cum au compus Victor Socaciu și Adrian Păunescu imnul Rapidului: „Victore, du-te și ia chitara de la mașină!”

Cum au compus Victor Socaciu și Adrian Păunescu imnul Rapidului: „Victore, du-te și ia chitara de la mașină!”
Cum au compus Victor Socaciu și Adrian Păunescu imnul Rapidului: „Victore, du-te și ia chitara de la mașină!”
Publicat: 27/12/2021, 18:05

Victor Socaciu, artistul de muzică folk care a creat alături de Adrian Păunescu, imnul Rapidului, a murit, în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie 2021.

Cariera sa muzicală a fost strâns legată de Cenaclul Flacăra, unde a activat până în 1982, și de Cenaclul Serbările „Scânteii Tineretului“, al cărui membru a fost din 1983 până în 1985. Tot pe atunci a ajuns că lucreze la imnul formației din Giulești alături de Adrian Păunescu.

Pe lângă numeroasele concerte și colaborări pe care Victor Socaciu le-a avut la Flacăra, important rămâne episodul în care a compus, alături de Păunescu, imnului clubului de fotbal Rapid.

„Victore, du-te și ia chitara de la mașină!”

Era iunie 1980, eram la redacția Flacăra, tata ne-a luat în mașină pe mine, aveam 11 ani, pe Victor Socaciu, care era tânărul folkist de atunci și pe care-l lua peste tot, scriau și făceau împreună lucruri frumoase pentru Cenaclul Flacăra, pe Ovidiu Ioanițoaia, gazetar sportiv la revista «Flacăra», și pe Victor Niță, tot de la revista «Flacăra»“. Se îndreptau spre stadionul Giulești, unde aveau de gând să facă o miuță. Până să se strângă toți pe teren, lui Păunescu îi vine o idee: „Victore, du-te și ia chitara de la mașină! E prea frumos momentul ca să nu scriem un cântec“. Și în vreme ce poetul a compus celebrele versuri: „Suntem peste tot acasă/ Porțile ni se deschid/ Nu-i echipă mai frumoasă și iubită ca Rapid“, Victor Socaciu le-a pus pe muzică”, declara Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu pentru GSP.

Artistul primise doi rinichi de la o fetiță în moarte clinică

Cântărețul Victor Socaciu a murit, luni, 27 decembrie, la vârsta de 68 de ani, a anunțat fosta soție a artistului, Marina Almășan. Potrivit unor surse, acesta suferea de insuficiență renală, cardiacă și avea și diabet, fiind internat recent în spital.

În septembrie, rinichii lui Victor Socaciu au cedat și a avut nevoie de intervenția medicilor. Artistul avea diabet, dar a fost infectat și cu COVID-19, în luna aprilie 2021, fiind internat timp de 3 săptămâni.

Artistul a ajuns la dializă în anul 2009, ca urmare a unui diabet care i-a generat insuficienţă renală cronică. I s-a recomandat transplantul, ca unică soluție pentru a scăpa de dializă, iar artistul s-a înscris pe lista de transplant. Artistul a fost operat în 2009 la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, când a primit doi rinichi de la o fetiţă de 10 ani aflată în moarte clinică.

Citește și A murit Victor Socaciu