Prima pagină » Actualitate » Dan Andronic: „Spionaj și contraspionaj. Cum erau coordonați de Moscova rezerviștii din Comandamentul Vlad Țepeș”

Dan Andronic: „Spionaj și contraspionaj. Cum erau coordonați de Moscova rezerviștii din Comandamentul Vlad Țepeș”

Dan Andronic: „Spionaj și contraspionaj. Cum erau coordonați de Moscova rezerviștii din Comandamentul Vlad Țepeș”
Jurnalistul Dan Andronic (EVZ)

Într-un nou material publicat de EVZ, jurnalistul Dan Andronic explică modul de manipulare a liderilor grupării de către FSB și GRU, cele două servicii de informații importante din Federația Rusă – FSB: moștenitorul KGB, iar GRU, serviciul de informații al armatei.

El spune că, Din ceea ce reiese din materialul DIICOT se pot identifica două paliere de acțiune: primul palier vizează relațiile membrilor din conducerea Comandamentului “Vlad Țepeș” cu reprezentanții ambasadei Rusiei la București, în special cu atașatul militar și adjunctul acestuia, prin tradiție ofițeri de spionaj militar, adică aparținând GRU. Dan Andronic susține că aici se disting gen. (r) Radu Theodoru, Adrian-Robertino Dinu și gen. (r) Ștefan Mateescu. El mai scrie în materialul publicat că Vizitele la ambasadă, consfătuirile cu atașatul militar rus și adjunctul acestuia, indicațiile pe care le primeau în privința statului și obiectivelor organizației sunt clar evidențiate în materialul DIICOT, pe care îl și citează, mai jos:

„În cursul anului 2023, prin coordonarea inițială a colonelui MAKOVSKIY Viktor, atașat militar în cadrul ambasadei ruse și ulterior a înlocuitorului acestuia, colonel CHUPRINA Alexandr, respectiv a colonelui IGNATIEV Evgheny, adjunct al atașatului militar rus la București, MATEESCU Ștefan împreună cu DINU Adrian-Robertin ar fi inițiat grupul autointitulat Comandamentul Vlad Țepeș, scrie în referatul DIICOT”.

„Deci nu a fost ideea unor patrioți, ci ideea unor ofițeri de informații ruși! Dacă ați uitat Comandamentul “Vlad Țepeș” avea ca obiectiv retragerea României din NATO, declararea neutralității țării, stabilirea unei alianțe strategice cu Rusia și instaurarea unui nou guvern compus din proprii membri. Mi s-ar părea amuzantă declarația aparent nevinovată a gen. (r) Radu Theodoru că nu au lucrat împotriva României. Nu ar strica să-și aducă aminte de întâlnirea din 29 noiembrie 2023, când la el acasă a discutat despre direcția mișcării cu atașatul militar rus Chuprina Alexandr și colonelul Ignatiev Evgheny, adjunctul lui. Sau celălalt patriot, Ștefan Mateescu, care spunea în 8 febriarie 2024 că modificările actului constitutiv al grupului au fost făcute în conformitate cu indicațiile primite de la oficialii ruși.

Al doilea palier de acțiune al serviciilor de spionaj rusești

Ce înseamnă pentru acești doi militari interesul României este greu de înțeles…”, constată jurnalistul.

Jurnalistul Dan Andronic mai spune că cel de-al doilea palier de acțiune al serviciilor de spionaj rusești a fost direct, prin implicarea reprezentanților FSB în relația cu Adrian-Robertino Dinu, liderul informal al Comandamentului “Vlad Țepeș”. Aici se găsesc Petr Ghetsko (Getsko) și Igor Mashkov. Primul este un personaj condamnat de Ucraina la 20 de ani închisoare pentru trădare, refugiat la Moscova, iar cel de-al doilea, Igor Mashov, este colonel FSB. Aceștia ar fi avut legătură direct cu Dinu, întâlnirea de la Moscova din ianuarie-februarie 2023, și a redat, pentru o mai bună înțelegere fragmentul discuției dintre Semeniuc Marius (colegul de organizație și translatorul de limbă rusă a lui Adrian Dinu) și Petro Ghetsko, după vizita la Moscova.

“Semeniuc: Am văzut luarea de cuvânt… De ce lui Bortnikov (n.n. Alexander Bortnikov este directorul Serviciului Rus de Securitate -FSB)? Și de ce așa?

Ghetsko: El rezolvă această problemă. În toate sensurile.

Semeniuc: Voi (tu și Igor Gheorghievici Mashov) doar ziceați că aveți intrare directă la Bortnikov… De ce ieșiți așa?

Ghetsko: Există noțiunea de raport, iar ca răspuns – ordin. Să prezinți raportul […]

Semeniuc: Adică urmează un ordin?

Ghetsko: Da. Aceasta este baza sistemului”

în data de 24.02.2025 Semeniuc Marius se interesează dacă există vreun răspuns de la Bortnikov (repet, Alexander Bortnikov este directorul Serviciului Rus de Securitate – FSB), iar Petro Ghetsko îi răspunde „Încă nu. Nu mai devreme de două săptămâni”.

Jurnalistul Dan Andronic încheie editorialul printr-o amplă concluzie:

„Serviciile de informații rusești – Comandamentul “Vlad Țepeș” aveau o relație ca în manual. Documentată extrem de spectaculos de serviciile de informații românești. Care este parazitată prin prezentarea unui personaj care are o singură circumstanță atenuantă în această afacere de trădare: vârsta. Mă refer la gen (r.) Radu Theodoru. Îl cunosc de peste 30 de ani, de când a înființat Partidul România Mare, alături de Corneliu Vadim Tudor. În 1992, declanșa un scandal în PRM, Vadim acuzându-l de delapidare, generalul răspunzându-i cu un serial publicat în “Evenimentul Zilei”. De atunci a gravitat în aceeași zonă mizeră marcată de antisemitism, panslavism, șiretenie și naivitate. Nici nu știi care-i mai importantă dintre ele…

P.S. Decembrie 1992 a fost momentul lansării lui Radu Theodoru în presă.

“Divorțuri politice au zguduit și alte partide. Nici unul dintre ele n-a înfățișat mizeria morală pe care o atinge acest divorț din Partidul România Mare. Cineva spunea că sănătatea morală a unui cuplu se cunoaște nu în clipele de armonie, ci în cele de scandal. Adevăr pe deplin valabil și pentru un partid. Felul cum se desfășoară un divorț în cadrul lui spune totul despre sănătatea morală a oamenilor care-l alcătuiesc. Scandalul din Partidul România Mare izbește prin mahalagismul său.

Nu mă refer, desigur, la vorbele tari schimbate de președinte și de vicepreședinte. Amîndoi sînt scriitori și jurnaliști. Era de așteptat ca, în focul iritării, ei să-și dea poalele peste cap și să-și arate reciproc dosurile. Astfel, dl. Radu Theodoru pune pe seama proaspătului său dușman, jongleria penibilă, exhibițiile oportuniste, corupția, șantajul, intriga, demagogia. Gata să plesnească de furie, Corneliu Vadim Tudor îl facepe Radu Theodoru, nefericită creatură, bătrînă catană lovită de Parkinson, șarpe crescut la sîn. Deși amîndoi coboară dialogul la nivelul gleznei, ca să fiu sincer, Radu Theodoru mi se pare mult mai interesant decît Corneliu Vadim Tudor”, scria atunci, într-un editorial, Ion Cristoiu.

Radu Theodoru ne era atunci simpatic pentru că îl ataca pe Corneliu Vadim Tudor. Așa a rămas și în zilele noastre, Radu Theodoru. După 33 de ani, este tot o bătrână catană, numai bună de folosit în scandaluri și mașinațiuni de tot felul. Împotriva României, țară pe care a jurat să o apere și care l-a onorat cu grade militare. De la maior, cum a trecut în rezervă, la general cu două stele…

Oare cum l-ar fi tratat Vlad Țepeș dacă-l prindea că trădează?”

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și