Vladimir Iacob, unul dintre cei mai influenți și discreți milionari din România, care conduce o companie de top din industria mobilei, a strigat adunarea printre angajații din fabrică pentru a le ține o predică despre votul din 18 mai. Iacob le explică angajaților că el votează „cu Nicușor Dan” și cum își dorește să voteze „tot mai multă lume cu el”.
„Eu zic că cel mai important lucru este să mergem la vot. Și am venit să vă spun vouă cu cine votez eu. Drept dovadă… sunteți curioși… mie nu îmi e rușine să spun. Eu votez cu Nicușor Dan, punct. (…) Eu, dacă votez cu Nicușor Dan, înseamnă că mi-aș dori ca tot mai multă lume să voteze cu el”, le transmite Vladimir Iacob angajaților săi, potrivit unui videoclip de pe rețelele de socializare.
Vladimir Iacob, originar din Bistrița, este un om de afaceri din Baia Mare, care deține una dintre cele mai puternice firme de mobilă din România – ARAMIS. El deține 60% din companie, alături de omul de afaceri Marius Șelescu.
Firma administrată de Iacob are 30 de ani vechime pe piață, o cifră de afaceri de 1.922.845.629 în 2023, și un profit de 74.642.924 RON, potrivit termene.ro.
Compania are un număr mediu de angajați de 6.013, în creștere cu 13% în anul 2023, conform sursei citate.
ARAMIS INVEST SRL – Sursa: Termene.ro
Videoclipul distribuit masiv pe rețeaua TikTok a stârnit indignarea internauților. În descrierea videoclipului postat, utilizatorul spune că „este inacceptabil ca, în zilele noastre, să mai fim condiționați în ceea ce privește votul, un drept fundamental și liber, garantat de Constituție”.
captură TikTok
Un al internaut spune că „asta e comunism”: „Din cauza asta trebuie să scăpăm de ei. Votăm George Simion președinte!”.
Un alt utilizator solicită intervenția autorităților: „Alooo! Autoritățile unde sunt?”
Aramis nu este o companie oarecare. Potrivit informațiilor care există în piață, Aramis Invest ar fi cel mai mare furnizor local al IKEA, în anul 2014, conform Ziarului Financiar.
În noiembrie 2022, la fabrica Aramis a fost în vizită nimeni altul decât Nicolae Ciucă, fostul șef al liberalilor, la vremea respectivă șeful Executivului, potrivit site-ului Guvernului României.
„Este remarcabilă capacitatea antreprenorilor români de a se adapta și a găsi soluții de extindere și dezvoltare a proiectelor în pofida tuturor dificultăților. Fabrica de mobilă Aramis din Maramureș, pe care am vizitat-o astăzi, este un exemplu de succes care se dezvoltă îmbinând creativitatea investitorilor cu soluțiile guvernamentale de susținere”, spunea Nicolae Ciucă, potrivit unei sinteze a activității Guvernului.
De altfel, nu este singura vizită a lui Nicolae Ciucă la compania deținută de Vladimir Iacob. În 2024, când ocupa funcția de președinte al Senatului, Ciucă a mai făcut o vizită la Aramis cu o „armată” de liberali, potrivit unei postări pe Facebook a lui Felician Ciceu, unul din liderii PNL din Maramureș.
1. Încălcarea libertății votului – infracțiune prevăzută de Codul penal
Art. 385 Cod penal – Împiedicarea exercitării drepturilor electorale: „Fapta de a împiedica, prin orice mijloace, liberul exerciţiu al dreptului de a alege (…) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.
Ce trebuie dovedit?
•că angajatorul a folosit influența sau poziția pentru a constrânge angajații să voteze într-un anumit fel (chiar și indirect),
•că a existat o formă de presiune (ex: amenințări implicite cu sancțiuni, concedieri, bonusuri condiționate de vot),
•că votul nu mai este „liber”.
2. Hărțuire psihologică la locul de muncă – Legea 167/2020
Dacă angajații s-au simțit intimidați sau presați, se poate formula plângere la ITM sau acțiune în instanță împotriva angajatorului pentru: „comportament ostil sau degradant legat de opiniile politice sau de exercitarea unui drept”.
3. Discriminare – Legea 202/2002 și OG 137/2000
Orice tratament diferențiat pe criterii politice (inclusiv preferințe electorale) este interzis. În acest sens, se poate depune o plângere la CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării).
•Plângere penală la Parchet (eventual colectivă, semnată de angajați),
•Sesizare la CNCD,
•Sesizare la ITM și solicitare de control,
•Acțiune civilă pentru despăgubiri, dacă există prejudicii (ex: concediere pentru opinii contrare).
CITEȘTE ȘI: