Departamentul de Stat SUA, după ce Navalnîi a fost condamnat la încă 9 ani de închisoare: ”Adevărata crimă, în ochii Kremlinului, este munca lui ca activist anticorupție și politician de opoziție”

Publicat: 23 03. 2022, 12:11
Actualizat: 23 03. 2022, 12:13
Disidentul rus Alexei Navalnîi | Foto: Shutterstock

Disidentul rus Alexei Navalnîi – unul dintre cei mai înverșunați critici ai lui Vladimir Putin – a fost condamnat la încă 9 ani de închisoare, fiind găsit vinovat de ”fraudă” și ”sfidarea instanței”.

Navalnîi, aflat în închisoare, după ce a fost condamnat de trei ani și jumătate pentru că ar fi încălcat condițiile eliberării condiționate, rămâne ”ținta” regimului de la Kremlin, acesta supraviețuind și unei tentative de asasinat în urma căreia l-a acuzat, în mod direct, pe Vladimir Putin că ar fi ”ordonat” eliminarea sa.

Noua condamnare a lui Alexei Navalnîi este interpretată drept o altă încercare de a-l reduce la tăcere pe criticul lui Putin, iar Departamentul de Stat SUA consideră că și această sentință este ”motivată politic”.

”Condamnăm condamnarea motivată politic de către autoritățile ruse și condamnarea liderului opoziției, Alexei Navalnîi, pentru acuzații false suplimentare, la încă nouă ani într-o închisoare de înaltă securitate. Această pedeapsă ciudată de închisoare este o continuare a atacului de ani de zile al Kremlinului asupra lui Navalnîi și asupra mișcării sale pentru transparență și responsabilitate guvernamentală. Desigur, adevărata crimă a lui Navalnîi în ochii Kremlinului este munca lui ca activist anticorupție și politician de opoziție, pentru care el și asociații săi au fost catalogați de „extremiști” de către autoritățile ruse”, s-a transmis pe site-ul Departamentului de Stat SUA.

”Navalnîi a continuat să vorbească împotriva suprimării libertății de exprimare de către Kremlin”

Chiar dacă s-a pus o presiune constantă asupra sa, fiind – după tentativa de asasinat – condamnat la închisoare și încarcerat, Alexei Navalnîi nu a renunțat să critice regimul de la Kremlin, încercând să lupte împotriva ”suprimării libertății de exprimare” și a restricțiilor impuse celor care nu sunt de acord cu politica dusă de Vladimir Putin.

În contextul conflictului din Ucraina, peste 5.000 de cetățeni ai Rusiei au fost reținuți pentru că au participat la proteste împotriva războiului pe care Putin îl prezintă drept ”operațiune militară specială”, iar mass-media independentă a fost, permanent, blocată.

”În ciuda otrăvirii aproape fatale cu un agent nervos în 2020 de către serviciile de securitate ale Rusiei și a închisorii sale pe nedrept din ianuarie 2020, Navalnîi a continuat să vorbească împotriva suprimării libertății de exprimare de către Kremlin în Rusia și a restricțiilor tot mai mari asupra capacității Rusiei. cetățenii să aibă acces la informații și să comunice liber între ei și cu lumea exterioară. Această campanie s-a intensificat pe măsură ce Kremlinul încearcă să ascundă de propriul său popor adevărul războiului său brutal împotriva Ucrainei”, transmite Departamentul de Stat SUA.

”Peste 15.000 de cetățeni ai Rusiei au fost reținuți pentru că au participat la proteste împotriva războiului din 24 februarie. Autoritatea de comunicații a Rusiei a blocat accesul la aproape toate instituțiile de știri independente și mai multe platforme de socializare”

Departamentul de Stat SUA

”Poporul Rusiei trebuie să poată auzi voci de curaj și integritate”

Departamentul de Stat SUA îndeamnă Federația Rusă să îl elibereze ”imediat și necondiționat” pe disidentul Alexei Navalnîi și, în același timp, să pună stop ”campania” pe care o duce împotriva organizațiilor acestuia și împotriva susținătorilor săi.

Kremlinul – mai transmite Departamentul de Stat SUA – ”ignoră în mod sistematic drepturile constituționale ale poporului rus”, iar poporul Rusiei ”trebuie să poată auzi voci de curaj și integritate” care au curajul să scoată în evidență ”faptele greșite ale Kremlinului”.

”Îndemnăm Federația Rusă să-l elibereze imediat și necondiționat pe Alexei Navalnîi și să-și încheie campania împotriva organizațiilor și asociaților săi. Cazul lui Alexei Navalnîi este, din păcate, unul dintre multele pe care Kremlinul continuă să le urmărească cu nerăbdare, deoarece ignoră în mod sistematic drepturile constituționale ale poporului rus și angajamentele sale internaționale de a respecta și asigura drepturile omului și libertățile fundamentale. Acum, mai mult ca niciodată, poporul Rusiei trebuie să poată auzi voci de curaj și integritate care spun adevărul despre faptele greșite ale Kremlinului în țară și în străinătate”, se mai precizează în comunicatul Departamentului de Stat SUA.


Citește și: