Viceprim-ministrul ucrainean pentru integrarea europeană cere o ”coaliție împotriva războiului”: ”Doar o armată și un președinte ucrainean nu vor putea rezista”

Viceprim-ministrul ucrainean pentru integrarea europeană cere o ”coaliție împotriva războiului”: ”Doar o armată și un președinte ucrainean nu vor putea rezista”
Olha Stefanishyna - viceprim-ministrul ucrainean pentru integrarea europeană și euro-atlantică | Foto - Profimedia Images
Publicat: 20/03/2022, 12:42
Actualizat: 20/03/2022, 12:45

Olha Stefanishyna – viceprim-ministrul ucrainean pentru integrarea europeană și euro-atlantică – a declarat că este nevoie de o ”coaliție împotriva războiului”, la nivel mondial, pentru ca armata Federației Ruse să fie înfrântă, iar planurile lui Vladimir Putin date pest cap.

Pe data de 24 februarie, liderul de la Kremlin a ordonat armatei să pătrundă, din mai multe direcții, în Ucraina, numai că – deși spusese, inițial că este vorba despre protejarea cetăților ruși din regiunea Donbas, acolo unde republicile Donețk și Lugansk au fost recunoscute de Kremlin -, ”operațiunea militară specială” s-a transformat, practic, într-un război pentru ocuparea Ucrainei și pentru înlăturarea.

Olha Stefanishyna spus, pentru The Guardian, că Rusia nu a reușit, până acum, să-și pună în practică obiectivele militare și că ”eșuează”. Însă viceprim-ministrul ucrainean pentru integrarea europeană și euro-atlantică a avertizat și că Ucraina, singură, nu va putea rezista la nesfârșit împotriva armatei ruse.

”Curajul enorm al poporului, armatei, națiunii și guvernului ucrainean este ceva la care ne-am aștepta de la toți liderii din întreaga lume pentru că susțin valorile consacrate în Carta ONU. De aceea, Ucraina va rezista atât timp cât va avea nevoie pentru a se asigura că nu se comite nicio teroare, nici o crimă în masă, nici un genocid pe acest pământ în secolul XXI”, spune Olha Stefanishyna.

”Dar este absolut clar că doar o armată ucraineană și doar un președinte ucrainean nu vor putea rezista”

Olha Stefanishyna – viceprim-ministrul ucrainean pentru integrarea europeană și euro-atlantică

”Unul dintre acele lucruri pe care Occidentul le face pentru a da dovadă de putere și hotărâre”

În același timp, Philip Osborn, fostul șef al serviciilor secrete de apărare din Regatul Unit, a precizat că rezistența ucrainenilor poate rămâne puternică dacă vor primi arme, în continuare, din partea Occidentului și dacă moralul trupelor va rămâne la un nivel ridicat.

Au avut timp să se pregătească și să se gândească (n.red. – ucrainenii). Ei au, de asemenea, putere de voință și arme capabile. Sincer, cred că vor rezista atâta timp cât le putem furniza (n.red. – aceste arme) și atâta timp cât vor păstra moralul ridicat, iar acestea sunt două lucruri foarte ușor de spus, dar cu adevărat dificil de făcut”, a declarat Philip Osborn, fostul șef al serviciilor secrete de apărare din Regatul Unit, potrivit sursei citate mai sus.

”Concentrarea pe sprijinirea unui popor curajos pentru a face ceea ce este bine pentru ei trebuie să fie unul dintre acele lucruri pe care Occidentul le face pentru a da dovadă de putere și hotărâre”

Philip Osborn


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult