VIDEO Dîncu, despre achiziționarea submarinelor „Scorpene” : „Probabil în septembrie vom cere aprobarea Parlamentului pentru astfel de capabilități”

Publicat: 20 07. 2022, 22:29
Actualizat: 20 07. 2022, 22:43

This browser does not support the video element.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu spune că România analizează posibilitatea de a achiziționa din Franța două submarine de ultimă generație „Scorpene” și două sau mai multe elicoptere. Decizia va fi luată, probabil la toamnă.

„Am semnat o scrisoare de intenție cu ministrul francez pentru că Franța și-a asumat pentru teritoriul nostru o misiune de națiune cadru foarte importantă pentru că submarinele Scorpene sunt la vârful cel mai înalt al tehnicii în acest moment, asociate cu elicoptere care sunt specializate în supraveghere navală.

Deocamdată nu am stabilit foarte precis aceste lucruri. Este o perioadă în care facem analize, nu am stabilit nici numărul până în acest moment, dar ne pregătim cu documentație. În principiu ne-am gândit la două submarine și două elicoptere.

Probabil în septembrie vom avea în Parlament o hotărâre prin care vom cere aprobarea astfel de capabilități.

Până să înceapă războiul aveam dificultăți în a ne crede lumea că avem dificultăți că trebuie să trecem Rusia ca o amenințare la adresa spațiului euro-atlantic, iar Marea Neagră – o zonă din care vine agresiunea”, a declarat Vasile Dîncu.

Cum sunt submarinele Scorpene

Submarinele din clasa Scorpene, nominalizate acum direct de către ministrul Vasile Dîncu, sunt submarine diesel-electrice care beneficiază și de propulsie anaerobă (air-independent propulsion – AIP) ce permite vasului o autonomie în imersiune chiar și 21 de zile încontinuu.

Cele mai mari submarine din clasa Scorpene au o lungime de 75 de metri și un deplasament de 2.000 de tone și un echipaj de 31 de marinari. Submarinele au o rază operațională de 12.000 km la suprafață și peste 1.000 de km în submersie, cu o autonomie de 50 de zile în mod normal și alte 21 de zile în submersie, în modul AIP.

Submarinele Scorpene sunt înarmate cu 6 tuburi de torpile de calibru 533mm, și pot lansa atât rachete antinavă Exocet cât și rachete antiaeriene MICA.

Scorpene sunt produse de compania Naval Group, aceeași care a câștigat din 2019 contractul pentru construcția în România a celor 4 corvete multifuncționale și modernizarea celor două fregate T-22R ale Forțelor Navale Române.