Eclipsă de Soare în 4 decembrie. Două minute de întuneric în Antarctica: Unde va fi mai vizibil evenimentul astronomic (VIDEO)

Publicat: 03 12. 2021, 12:26

This browser does not support the video element.

Soarele nu a luminat Antarctica din octombrie. Cel mai sudic continent al Terrei traversează cea mai lungă zi de vară, una care se întinde de la mijlocul lunii octombrie până la începutul lunii aprilie.

Sâmbătă, 4 decembrie, întunericul se va așeza peste imperiul de gheață din Antarctica Occidentală, anunță sciencealert.com.

Luna se va poziționa în fața Soarelui, blocându-i lumina. Va fi eclipsă totală de Soare.

Zona care va fi afectată de eclipsă trece peste teritoriile argentiene, britanice și chiliene ale Antarcticii, precum și peste cel nerevendicat, denumit Marie Byrd Land.

Două minute de întuneric deplin

În aceste locuri, întunericul se va instaura timp de 2 minute, întrerupând lunile de zile de senin.

Între timp, în cele mai sudice zone din America de Sud, Africa, Australia și Noua Zeelandă va putea fi urmărită o eclipsă minoră, parțială de Soare. Cei din America de Sud și Africa se vor bucura de priveliștea eclipsei dimineața, iar cei din Australia și Noua Zeelandă la apus.

Hobart (Australia) va înregistra cea mai vizibilă eclipsă, deși doar 11% din suprafața Soarelui va fi acoperită de Lună.

La Melbourne, procentul scade la 2%, iar în Canberra va fi extrem de greu vizibilă.

Eclipsa va trece, pentru unii, mai repede decât își vor da seama: doar când soarele este acoperit în proporție de 80% sesizăm o schimbare vizibilă a luminii zilei.

Eclipsele sunt vizionate cu ochelari speciali de eclipsă. Soarele migrează de la o stare discretă la una ceva mai alertă, acest fenomen făcând parte dintr-un ciclu care se repetă o dată la 11 ani.

Diametrul umbrei Lunii, odată ce traversează Pământul, este de doar 100-260 km. De asemenea, în Antarctica, o zonă izolată, cel mai mult se vor bucura de eclipsă…pinguinii.

La rândul lor, australienii vor trebui să aștepte până în aprilie 2023 pentru a urmări o nouă eclipsă de Soare.