Eugen Tomac, după ce Germania și Franța au respins propunerea de a interzice accesul cetățenilor ruși în UE: ”Argumentele celor două guverne nu sunt deloc convingătoare”

Publicat: 30 08. 2022, 15:51
Actualizat: 30 08. 2022, 15:52
Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP | Sursa foto - Facebook

Europarlamentarul Eugen Tomac – președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP) – consideră că nu există argumente convingătoare din partea guvernelor Germaniei și Franței, după ce acestea au respins, printr-un document comun, propunerea de a interzice accesul cetățenilor ruși în Uniunea Europeană.

Liderul PMP notează, în mediul online, că ”statele membre s-au împărțit atunci când vine vorba de a bloca accesul cetățenilor ruși în Uniunea Europeană”.

Suplimentar, Eugen Tomac transmite că, din păcate, ”politica ultimilor 30 de ani de a ține Rusia aproape prin contracte comerciale s-a dovedit a fi una complet falimentară”, iar  ”cetățenii europeni plătesc direct pentru această abordare eșuată”.

Germania și Franța se opun, nu vor să fie interzis accesul cetățenilor ruși în UE. În timp ce în Rusia, marea majoritate a cetățenilor aprobă războiul declanșat de Putin, în Europa, statele membre s-au împărțit atunci când vine vorba de a bloca accesul cetățenilor ruși în Uniunea Europeană.

Statele Baltice și Finlanda, care au frontieră directă cu Rusia, deja au luat această decizie. La fel și Cehia, țara care deține președinția rotativă a UE. Acestea susțin că toate statele membre trebuie să se alinieze unei asemenea măsuri pentru pune o presiune în plus pe guvernul de la Moscova. România a ținut cont de apelul opoziției și va susține și ea un asemenea demers astăzi, la Praga”, menționează Eugen Tomac pe pagina sa de socializare.

”Surpriza însă vine de la Berlin și Paris, care, într-un demers comun, resping propunerea UE de a interzice acordarea de vize pentru cetățenii ruși”

Eugen Tomac, președinte PMP

”Teroristul de la Kremlin își permite să șantajeze Uniunea Europeană”

Eugen Tomac este de părere că Rusia nu a făcut altceva decât să păcălească, de-a lungul anilor, guvernele europene prin vânzarea de gaz la prețuri preferențiale.

Răspunsul UE ar fi trebuit să fie ”pe măsură”, cu atât mai mult cu cât Vladimir Putin – etichetat drept ”teroristul de la Kremlin” – ”își permite să șantajeze UE”.

Argumentele celor două guverne nu sunt deloc convingătoare. Politica ultimilor 30 de ani de a ține Rusia aproape prin contracte comerciale s-a dovedit a fi una complet falimentară. Cetățenii europeni plătesc direct pentru această abordare eșuată.

Rusia a păcălit ani la rând guvernele europene, vânzând gaz la prețuri preferențiale în funcție de înțelegerile bilaterale. Nu am avut o politică unitară de achiziție a gazului la nivel UE. Acum, prețul la energie și gaz a explodat tocmai pentru că teroristul de la Kremlin își permite să șantajeze Uniunea Europeană”, mai scrie europarlamentarul Eugen Tomac.

Răspunsul UE trebuia sa fie pe măsură. Ar fi trebuit să lovim regimul acolo unde se aștepta mai puțin, iar izolarea era măsura cea mai bună. Mai ales acum, când în Ucraina mor zilnic oameni nevinovați doar pentru că nu au mai vrut să le fie decisă soarta la Moscova, ci să se apropie de noi, de națiunile din Uniunea Europeană

Eugen Tomac


Citește și: