Eugen Tomac: Sper ca PSD și PNL să nu îngroape din nou șansa României de a intra în Schengen, așa cum au făcut acum zece ani

Eugen Tomac: Sper ca PSD și PNL să nu îngroape din nou șansa României de a intra în Schengen, așa cum au făcut acum zece ani
Sursa foto: Facebook/Eugen Tomac
Publicat: 29/08/2022, 17:45

Președintele PMP, Eugen Tomac, a reacționat luni, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, la declarația cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, cu privire la aderarea României la Schengen.

Liderul PMP spune că există un consens politic tot mai mare la nivel european cu privire la consolidarea Blocului Comunitar, dar atrage atenția că România trebuie să profite de această oportunitate.

Totodată, Tomac spune că speră ca lideriii PNL și PSD „să nu îngroape din nou această șansă”.

„România intră în Schengen. Anunțul Cancelarului german Olaf Scholz privind îndeplinirea de către România a criteriilor pentru aderarea la spațiul Schengen trebuie citită corect.
În primul rând, este tot mai clar că la nivelul UE există un consens politic pentru a consolida Uniunea Europeană în contextul noilor provocări. Și acest lucru se va face prin intrarea în Schengen, cel mai probabil, de la începutul anului viitor a României, Bulgariei și Croației.

Sper că, la București, liderii PNL și PSD să nu îngroape din nou aceasta șansă – așa cum au făcut acum zece ani când, pur și simplu, au scos România de pe agenda UE.
Cheia e la noi, trebuie doar să fructificăm aceasta oportunitate și să aderăm la Schengen cât mai rapid pentru a scăpa de acest complex umilitor de cetățean european fără drepturi egale cu cetățenii din Europa de Vest”, a scris Eugen Tomac.

Olaf Scholz: România, Bulgaria și Croația îndeplinesc criteriile tehnice pentru a intra în Schengen

Tot luni, Olaf Scholz, a declarat că, din punctul său de vedere, Bulgaria, Croația și România îndeplinesc criteriile de aderare la Spațiul Schengen.

În cadrul discursului pe care îl va susține la reuniunea UE de la Praga, Olaf Scholz ar urma să declare că „Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase” și va afirma că „Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline”.

„Voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline”, promite cancelarul german.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Twitter, președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit cancelarului german pentru susținerea pe care o oferă României.

„Salut anunțul făcut de cancelarul Olaf Scholz la Praga referitor la sprijinul Germaniei pentru aderarea României la Schengen, un obiectiv strategic al țării mele, care cu certitudine îndeplinește toate criteriile tehnice. Îi mulțumesc pentru implicarea personală”, a transmis Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase