EXCLUSIV | Carnea de vită a dispărut din multe galantare. Crescătorii de bovine avertizează: ”Siguranța alimentară a românilor este în pericol”

Publicat: 04 07. 2023, 09:00
Specialiștii explică această criză a cărnii de vită prin faptul că efectivele de bovine au scăzut alarmant sursă foto: elements.envato

România se apropie de o criză alimentară în ceea ce privește carnea de vită, care se găsește din ce în ce mai rar în magazine și în piețe. Explicația este aceea că efectivele de bovine au scăzut alarmant de la an la an. Mai mult, doar 10% din cele aproximativ un milion de vaci din ferme sunt pentru carne, iar vițeii merg la export pentru că străinii plătesc un preț mai bun.

Carnea de vită a devenit o raritate în magazine. Jurnaliștii Gândul au mers să caute carne de vită la trei comercianți diferiți din Sectorul 4. Prima oprire a fost la Lidl, care era aprovizionat cu toate tipurile de carne, mai puțin de vită. Aceeași situație a fost și la Mega Image, unde carnea de vită lipsea duminică din frigidere.

Luni dimineață, în Piața Progresul, una dintre cele mai mari și mai bine aprovizionate din acest sector, nu exista urmă de carne de vită.

Vânzătorii din piață spun că motivul ar fi prețul foarte mare, care i-ar ține departe pe cumpărători. De exemplu, acolo unde încă se găsește, un kilogram de pulpă de mânzat dezosată se vinde cu aproximativ 50 de lei. Așadar, comercianții ar evita să mai achiziționeze carne de vită, ca să nu riște să rămână cu ea în galantare.

”Avem cea mai mare scădere la numărul de bovine din ultimii 30 de ani”

Crescătorii de bovine pentru carne au, însă, altă versiune. Aceștia susțin că ceea ce se întâmplă în prezent este doar un prim pas al crizei care se va accentua în următorii doi-trei ani.

”Efectivele au scăzut de la an la an. În 1990, în România aveam peste cinci milioane de capete de bovine, dar în fiecare an efectivele au scăzut la nivel național, astfel că acum avem sub un milion de capete. Este o consecință a măsurilor aproape inexistente ale statului. Suntem la cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani, siguranța alimentară a românilor este în pericol”, spune, pentru Gândul, Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR).

Pe de altă parte, doar 10% din vacile din ferme sunt pentru carne și nici măcar acestea nu ajung în totalitate în abatoarele românești.

Președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, Dumitru Grigorean, spune că efectivele de bovine au înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani

”Avem în jur de 100.000 de vaci de carne, restul sunt vaci de lapte. Doar vacile reformă, care nu mai sunt bune pentru producție, ajung la abator și calitatea cărnii este mai slabă. Vițeii sunt exportați în țările arabe sau din Uniunea Europeană, pentru că se oferă un preț puțin mai bun decât ce se oferă în România”, a mai spus președintele ACBCR.

Fermierii care cresc vaci de lapte renunță și ei la afaceri

Un alt motiv pentru care producția de carne de vită este aproape pe butuci îl reprezintă și faptul că nu există ferme specializate în așa ceva, iar fermierii care cresc vaci de lapte renunță și ei la afaceri, descurajați fiind de ce se întâmplă pe piață.

”Sunt vreo cinci ani de când statul și-a bătut joc de văcarii din România. Noi am vrea să producem cât mai mult, dar piața nu ne oferă stabilitate financiară”, a afirmat președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.

Dumitru Grigorean crede că această situație alarmantă poate fi rezolvată dacă statul va acoperi pierderile de venit ale fermierilor.

”În ultimii trei ani, am avut parte numai de monolog cu Ministerul Agriculturii. Nu a existat nicio măsură concretă, cu excepția subvențiilor de la UE, dar care sunt în cuantum redus”, a mai spus președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.


CITEȘTE ȘI:

ALIMENTUL consumat de toți românii care se va scumpi cu 33% în perioada următoare

Românii încep să îşi cultive singuri LEGUMELE, chiar şi la bloc, după recentele scumpiri