EXCLUSIV | Cum explică un consultant fiscal modificarea plafoanelor de încasări și limitarea plăților cash: „Va veni la pachet cu situații complicate”

EXCLUSIV | Cum explică un consultant fiscal modificarea plafoanelor de încasări și limitarea plăților cash: Va veni la pachet cu situații complicate
Publicat: 01/11/2023, 09:00

Consultantul fiscal Valentina Saygo a vorbit, într-un interviu pentru Gândul, despre pachetul de măsuri cu modificările la Legea 70/2015, privind operațiunile de încasări și plăți în numerar, care intră în vigoare din 11 noiembrie 2023. Interlocutoarea Gândul critică această măsură, despre care susține că va veni la pachet cu o mulțime de situații complicate, începând cu faptul că toate aceste restricții vor îngreuna tranzacțiile între firme.

Plățile în numerar ale persoanelor fizice către firme sau persoane fizice autorizate vor fi limitate de la 10.000 de lei pe zi de persoană la 5.000 de lei, de la 1 ianuarie 2024 și apoi la 2.500 de lei, de la 1 ianuarie 2025.

Consultantul fiscal a mai precizat că, în urma acestor măsuri, vor crește și costurile operaționale, pentru că vor fi comisioane bancare destul de ridicate la încasarea cu cardul, iar toate aceste comisioane se vor regăsi în costuri.

„Cu cât sunt mai complicate, cu atât haosul este mai mare și lasă loc de interpretare”

„Teoretic, nu este aplicată de miercuri această măsură (n.r.- 1 noiembrie),  ci de pe 11 noiembrie. Plafoanele de numerar intră în vigoare pe 11 noiembrie. Sunt dezbateri și fiecare interpretează cumva. Aceste măsuri sunt fragmentate, mai exact unele sunt aplicabile cu 1 noiembrie, altele cu 11 noiembrie, cu 1 ianuarie 2024, inclusiv cu 1 ianuarie 2025. Este cea mai mizerabilă dintre măsurile publicate de către guvern, pentru că va veni la pachet cu o mulțime de situații complicate, pe care legiuitorul, evident, că nu le-a luat în seamă.

Se dezbate orice, pentru că în legislația noastră lucrurile nu sunt clare și simple. Cu cât sunt mai complicate, cu atât haosul este mai mare și lasă loc de interpretare. Profesioniștii, consultații fiscali și contabilii, de exemplu, au păreri contrare în privința momentului în care intră în vigoare actul normativ. Asta o dată. Apoi, în al doilea rând, sunt mai multe articole interpretabile.

Toate aceste restricții vor îngreuna tranzacțiile între firme. Este absurd ca antreprenor să-ți condiționezi clientul, să-l pui pe drumuri sau să nu poți să vinzi cu ușurință. În continuare, sunt persoane care nu au card sau care nu au cont la bancă, iar o altă consecință a acestui act normativ este că vor crește costurile operaționale, pentru că vor fi comisioane bancare destul de ridicate la încasarea cu cardul și toate aceste comisioane se vor regăsi în costuri.”

„Era mai simplu când luai marfa și dădeai bani, corect?”

Valentina Saygo recunoaște că o altă problemă și polemică în rândul profesioniștilor este introducerea plafonului de casă pentru numerarul zilnic, despre care susține că nu mai exista de cel puțin 15 ani.

„Vom avea disfuncționalități în anumite activități. Concret, firmele vor avea probleme în recuperarea creanțelor. Chestia asta va crește foarte mult și vor fi diverse blocaje de plăți pe circuitul economic al profesioniștilor. Era mai simplu când luai marfa și dădeai banul, corect? Pe urmă, sunt situații în care efectiv viața bate filmul și dacă ne uităm la tranzacțiile între persoane juridice sau între persoane fizice și juridice vedem că sunt tot felul de condiționări și de interpretări.

Adică, sunt limitări la acordarea avansului sau una dintre măsurile care apare în modificarea Legii 70/2015  este interzis împrumutul în numerar între persoana juridică și persoana fizică ce are calitatea de asociat, acționar sau administrator al firmei. Aceste creditări, aceste împrumuturi vor trebui să se facă numai prin transfer bancar.

O altă problemă și polemică în rândul profesioniștilor este introducerea plafonului de casă pentru numerarul zilnic. Nu am crezut să ne întoarcem din nou la plafonul de casă. Cred că nu mai avem plafon de casă de cel puțin 15 ani. Iar interpretarea actului normativ de către profesioniști pune reale probleme pentru cei care au mai multe puncte de lucru.”

„Nu aici este evaziunea fiscală, nu aici este activitatea la negru și nu aici este furtul!”

Consultantul fiscale mărturisește că aceste limitări și această politică restrictivă nu vor crește colectarea banilor la bugetul de stat și nici nu vor combate evaziunea fiscală, precizând că pentru asta este nevoie de existența respectului reciproc, între stat și contribuabili.

„Limitările astea erau plafonate la niște valori, dar evaziunea fiscală oricum nu este pe acte și nu este pe hârtie. Sunt convinsă că, după punerea în practică a acestui act normativ vom vedea în continuare șpăgi date cu portbagajul. Nu aici este evaziunea fiscală, nu aici este activitatea la negru și nu aici este furtul. Mai dureros este că furtul și risipa sunt din banii publici, nu neapărat din activitatea firmelor care sunt cinstite și oneste.

Din păcate, dacă ne uităm pe întregul act normativ, pe toată Legea 296 ca măsuri de combatere a evaziunii fiscale avem două mari și late. Cum ne-am obișnuit că în România toată legislația este reactivă, în sensul că avem măsuri drastice, amenzi mari și Legea 296 a dublat, a triplat amenzile, condamnându-ne pe toți, deoarece Fiscul este incapabil să-și facă treaba.

Nu o să crească colectarea cu măsuri restrictive și reactive, cu biciul și cu bâta. Colectarea crește atunci când există respect reciproc, iar mediul de afaceri nu este respectat de nicio instituție publică și de niciun politician și de niciun Guvern. Colectarea crește atunci când cei doi parteneri, contribuabili și stat, se respectă reciproc, au încredere unul în celălalt, când există prezumția de nevinovăție. Legea 296 ne condamnă pe toți, ne consideră pe toți evazioniști, ne arată bățul și biciul și garantez că nu o să crească colectarea”, a conchis consultantul fiscal Valentina Saygo.

„Eu pot să cheltui cât vreau din 5.000 de lei, lăsaţi-mă în pace, ce problemă?”

Premierul Marcel Ciolacu  a declarat la Prima News, referitor la acest subiect, că nu este niciun fel de problemă cu limitarea plăţilor cu cash, considerând că acest lucru va stopa evaziunea fiscală.

„Cine are ceva cu cash-ul? Nu aveţi cash la dumneavoastră? Toată lumea, poţi să cheltui până la 5.000 de lei. Eu pot să cheltui cât vreau din 5.000 de lei, lăsaţi-mă în pace, ce problemă? Doar că, cu adevărat, nu mai pot la dumneavoastră, agent economic, să îmi cumpăr Ferrari cu sacoşa. Nu are nimic cu niciun cetăţean”, a declarat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a mai precizat că măsura a fost luată pentru a combate evaziunea fiscală din România. Potrivit lui, ea reprezintă 10% din PIB.

„Dacă bugetul statului ar avea măcar 10% din aceşti 160 de miliarde, respectiv 1% din PIB – 16 miliarde – ţin să spun că aş dormi foarte relaxat. Şi cred că şi domnul Boloş ar dormi foarte relaxat. Deci, este evident că undeva trebuie să intervenim. Dar a duce lucrurile într-o extremă că cineva interzice folosirea cash… Are cineva 5.000 de lei la el acum? Eu nu am. Ca să cheltui într-un singur loc 5.000 de lei este o nenorocire”, spune Marcel Ciolacu.

Pachetului de măsuri cu modificările la Legea 70/2015 privind operațiunile de încasări și plăți în numerar

Tranzacții între persoanele juridice

  • Încasări de la persoane juridice – 1.000 lei/persoană
  • Plăți către persoane juridice – 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de 2.000 lei pe zi
    Plăți către magazinele cash & carry – 2.000 lei/zi
  • Plăți din avansuri spre decontare – 1.000 lei/persoană pe zi
  • Este interzisă încasarea/plata fragmentată a facturilor mai mari de 1.000 lei (maxim 1.000 lei numerar, restul prin bancă)
  • Sumele acordate ca avans intră în calculul plafonului zilnic
  • În cazul facturilor stornate pentru bunuri nelivrate sau servicii neexecutate, se păstrează aceleași plafoane

Tranzacții între persoanele fizice și cele juridice

  • Încasări și plăți de la PF – 5.000 lei/persoană
  • Este interzisă încasarea/plata fragmentată a facturilor mai mari de 5.000 lei (maxim 5.000 lei numerar, restul prin bancă)
  • Plafonul se aplică pentru dividende, cesiuni, primiri și restituiri de împrumuturi, finanțări etc.
    Excepție: contractele de vânzare – cumpărare cu plata în rate
  • Sunt interzise împrumuturile în numerar între persoanele fizice și cele juridice care au calitatea de asociați, acționari, administratori, alți creditori. Acestea se vor efectua numai prin transfer bancar!
  • Excepție pentru organizatorii de nunți & botezuri – aceștia pot solicita fiscului aprobarea unui alt plafon
  • În cazul returnării de bunuri sau neprestarea de servicii către persoane fizice, se păstrează aceleași limite
  • Plafonul de 5.000 lei este valabil până la 31.12.2024. Din 2025 acesta se modifică la 2.500 lei pe zi.

Tranzacții între persoane fizice

  • Încasări și plăți în numerar între persoane fizice – 10.000 lei pe zi – valabil până la 31.12.2024
  • Din 2025 plafonul se modifică la 5.000 lei pe zi.
  • Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar peste acest plafon.

Plafonul de casă

  • Se introduce plafonul de casă pentru numerarul zilnic în sumă maximă de 50.000 lei la sfârșitul zilei.
  • Sumele care depășesc acest plafon se depun la bancă în termen de două zile lucrătoare.
  • În cazul PJ care au organizate distinct mai multe casierii, plafoanele pentru soldul de casă se aplică pentru fiecare casierie în parte (punct de lucru declarat, registru de casă distinct și cont contabil analitic).
  • Același lucru este valabil și pentru casieriile multi-valute, pentru fiecare valută în parte (este doar opinia mea, legea nu precizează) – Excepție: se admite depășirea plafonului de casă numai cu sumele aferente plății salariilor, precum și a altor operațiuni cu PF, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare de la plata acestora.

Plafoanele nu se aplică pentru următoarele tranzacții:

  • Depunerea de numerar la bancă/automate de numerar
  • Plata cheltuielilor de deplasare (pentru diurnă, transport, cazare si cheltuieli neprevăzute)
  • Plata taxelor, impozitelor, contribuțiilor, amenzilor și a altor obligații la bugetul de stat consolidat
  • Retragerea de numerar de la banca pentru plata salariilor si a altor plăți către PF
  • Este interzisă acordarea oricăror avantaje clienților pentru efectuarea de plăți în numerar
  • Nerespectarea prevederilor se sancționează cu amendă de 25% din suma încasată/plătită sau deținută în casierie, pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 500 lei. – Sursă valentinasaygo.ro

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu ține cash în mașină, nu în sacoul făcător de bani. Ce spune premierul despre limitarea plăților numerar

VIDEO | Marcel Ciolacu lansează campania „Cumpără Românește”: „A cumpăra produse autohtone este cel mai autentic gest de patriotism economic”

VIDEO | Senatul a adoptat legea pensiilor speciale. Camera Deputaților dă votul final, luni seara

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
România a ÎNVINS definitiv Ungaria. Maghiarii au recunoscut eșecul
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern