EXCLUSIV | Unde l-a prins Revoluția pe Giovani Becali: ”Am dat telefon acasă. Pierdusem vreo 20.000 de dolari”. Mărturii despre securiștii care îi supravegheau: ”Ați fugit să șmecheriți Occidentul”

Ioan Becali spune în interviul pentru Gândul cum a pornit la drum și unde l-a găsit Revoluția din 1989. Recunoaște că, atunci când a aflat că regimul comunist va cădea și că se trage la București, tocmai pierduse 20.000 de dolari la un cazinou din străinătate. Era cu regretatul Dan Alban, un bun prieten de-al său, care pierduse 30.000 de mărci. Atunci au decis să meargă în Italia, au împrumutat bani, s-a semnat un contract cu Florin Răducioiu și, cu banii luați pe transfer, au plătit datoria.

Fostul impresar povestește și cum veneau securiștii în cantonamentele echipelor Dinamo și Steaua, ca să audă dacă se vorbește de Nicolae și Elena Ceaușescu, dar în timp au ajuns să îi spună, direct, că el nu este ”vizat”, fiind văzut doar ca un ”șmecher care a fugit să șmecherească Occidentul”.

Giovani Becali mărturisește cum pierdea sume mari de bani, în anii `70-`80, în cazinouri din străinătate și ce ”șmechereli” făcea la Monte Carlo.

Interviul poate fi urmărit și pe canalul de YouTube GÂNDUL

”Hai, cum facem bani, că trebuie să plecăm în Italia?”

Giovani Becali spune că, pentru a fi un bun impresar în fotbalul internațional, trebuie să cunoști mai multe limbi străine, să ai bani, să fii conectat în permanență la fenomenul fotbalistic, să ai fler, contacte și diplomație.

”În primul rând, trebuie să vorbești vreo cinci-șase limbi. Și eu vorbesc, cât de cât, engleza, germana, pe care am studiat-o, spaniolă, italiană, franceză, sârbească, bulgărească și puțin rusește. Sunt opt limbi. Mai pun și țigăneasca, sunt nouă.

În afară de limbi străine, să ai flerul să te apropii, să fii șmecherit, că dacă nu, te fraieresc alții. Eu, șmecherit, caterincă, cutare, mi-a plătit Roman Abramovici jumătate de Rolls, când eram, totuși, Giovani Becali.

Dar, în primul rând, îți trebuie lovele. Eu, din ’70 și ceva până în `80, jucam la cazinouri zeci de mii de dolari, că făceam combinații. La cazino am pierdut o grămadă de bani, nu terenuri, bani. Am pierdut bani mulți. Erau zile când făceam 7 – 8 – 10.000 de dolari și-i pierdeam. De `70 și ceva vorbesc. Eu, la Monte Carlo, furam lângă palatul lui Ranieri. Șmecheream…

În `90, a venit Revoluția. Eu, la Revoluție, când mi-a dat telefon că la București se trage, am dat telefon acasă. Pierdusem vreo 20.000 de dolari într-o noapte, la un cazino. Dan pierduse și el vreo 30.000 de mărci și citea Bild. Dan Alban, tovarășul meu… Zic: «Băi, citești Bild, păi de unde mai luăm bani mâine? Ce facem? Că nu mai am chef nici de ciordeală, nici de șmecherie, nici de nimic…» Nu că l-am iubit, dar era tovarășul meu din România, am suferit împreună. Doamne-ferește! Și zice: «Hai, bă, taci dracu`! Prostul dracului, facem noi bani!» Era, așa, lent… După aia zic: «Hai, cum facem bani, că trebuie să plecăm în Italia?»

S-a dus și a luat 100.000 împrumut de la cineva. 100.000, păi banii ăia, în `89, erau bani… A luat 100.000 de mărci de la cineva, că nevastă-sa era nemțoaică… Și i-am dat banii lu` ăla, ne-am dus, l-am făcut pe Răducioiu, am luat 300.000 comision, i-am dat banii…

Am intrat acolo, știam italiana, noi citeam înainte Gazzetta dello Sport, citeam aia, știam de Maradona la Napoli, cunoșteam, mergeam la meciuri. Noi, până în `90, eram în fotbal. În sensul că veneau Hagi, Lăcătuș, ăștia care umblau cu Gigi și cu Victor la baruri de noapte, aici, noi dădeam mărci să cumpere, că nu aveau, aveau securiștii lângă ei și ei veneau și dădeau leii înapoi”, povestește Ioan Becali.

Ioan Becali: ”Noi, până în `90, eram în fotbal”

”Voi sunteți niște șmecheri care ați fugit să șmecheriți Occidentul”

Înainte de Revoluție, Securitatea își trimitea oamenii pentru a urmări dacă nu cumva fotbaliștii sau conducătorii cluburilor – Steaua, Dinamo – aveau curajul de a vorbi în termeni critici despre regimul comunist și despre Nicolae și Elena Ceaușescu.

Privind retrospectiv, Ioan Becali dezvăluie că securiștii i-au transmis, direct, că nu făcea parte dintre oamenii care erau ”vizați”. I s-a transmis că despre el și despre prietenii săi nu se putea scrie nimic pentru a ajunge la Securitate, fiindcă ajunseseră în Occident doar pentru ”a șmecheri” Occidentul.

”Niciunul (n.red. – n-a avut niciun prieten securist), dar i-am cunoscut pe ăia de la Dinamo, de la Steaua, care veneau cu Naționala… Știi ce ziceau securiștii ăia? «Doamne ferește, băi, nea Giovani, păi ce să scriem noi de voi, frate, ce să scriem? Stăm aici de zece zile, în cantonament și n-ați vorbit o dată rău de Ceaușescu, de România… Voi ați vorbit numai de șmecheria voastră, cum faceți banii, ne-ați cinstit, ce să scriem noi de voi? Ce, voi sunteți fugiți politic?  Voi sunteți niște șmecheri care ați fugit să șmecheriți Occidentul!»”, spune fostul impresar.

”Să ai cultură generală (n.red. – pentru a fi un impresar de succes) peste medie. Noi aveam cultură generală cu un liceu făcut, la Caragiale, eu și Dan Alban la Târgoviște, cu Dinu. Deci noi știam ce e în Occident. Noi știam și de ăla, cine-i ăla, știam și de Turnul Eiffel… Noi, în `80 și ceva, deja ne gândeam cum vom avea birou, cum vom face, ne făceam planuri. Să ne lăsăm de șmecherie, că ne iau ăștia într-o zi și ne înhață, ne aleargă… Să venim, să ne liniștim, să nu știu ce…”, povestește Ioan Becali.

Ioan Becali: ””Să ne lăsăm de șmecherie, că ne iau ăștia într-o zi și ne înhață, ne aleargă”

”M-au trădat mulți, dar acum, la bătrânețe”

Giovani Becali nu iubește trădătorii, dar recunoaște că s-a întâlnit cu trădarea, însă doar la bătrânețe. În alte timpuri, a fost trădat doar din ”inocența” unor oameni care s-au aflat lângă el, iar lecția pe care au primit-o i-a convins că au greșit.

Trădarea nu are ce să caute nici în afacerile de astăzi, mai spune impresarul și, tocmai de aceea, evită să vorbească despre viitoare transferuri. Păstrează tăcerea, convins fiind că ar da dovadă de lipsă de respect față de colaboratori dacă ar proceda astfel.

”Eu, de-aia spun, m-au trădat mulți, dar m-au trădat acum, la bătrânețe, când am copii, am nepoți, am o situație bună. Dacă pe mine mă trădau înainte, în tinerețe, era greu pentru ei. M-au mai trădat câțiva, pur și simplu, din inocență. Și-au luat o lecție și s-au comportat ireproșabil. Și trăiesc și azi mulți. Și, culmea, zice:«Mi-a fost bună lecția». Păi după ce că n-ai participat, ai stat pe blat, șpagă groasă, nu pot să-ți dau ție parte dacă stai pe bordură, i-o dau lu` ăla care trage cu mine, cu ăla împart. Dar, pentru că ai participat… Ia-ți o șpagă ca lumea.

Omul ce-a făcut? A «vrăjit» în altă parte. A venit unul (n.red. – i-a bătut obrazul lui Giovani). «Ginitorii de pe margine!» «Ăsta-i ginitorul!» «Ia vino, mă, încoa`!»… Și s-a cumințit. Și-au auzit și ăla, și ăla… Corect.

Și asta contează și în business-ul de azi. Când zici ceva, s-o respecți. Și eu nu zic nimic la presă, decât când se aranjează, când se face. Mulți spun de ce nu ne zice Giovanni? Nu vă zic pentru că omul ăla mi-a făcut așa, fermoar (n.red. – trage degetul peste buze, în semn că trebuie păstrată tăcerea), până când se semnează oficial. Și atunci ce-o să zică omul acela dacă eu dau din mine înainte? Și am jurnaliști cărora vreau să le spun, dar nu le spun pentru că mă dau de gol față de omul ăla, că i-am promis că nu iese de la mine nimic”, încheie celebrul impresar Ioan Becali.

În prima parte a interviului, Ioan Becali a vorbit despre perioada pe care a petrecut-o în spatele gratiilor.

Celebrul impresar s-a referit și la legătura pe care o are cu Dumnezeu, dar și la ”păcatele” pe care le-a adunat de-a lungul anilor, vorbind, totodată, și despre familia sa și soția de origine columbiană.

În partea a treia a interviului, Ioan Becali a dezvăluit că, acum, nu mai este impresar, ci doar ”consilier” la holdingul Becali, că a renunțat la toate investițiile și nu mai are nimic pe numele lui, că este pensionar și vrea să fie ”întreținut”.

Giovani Becali a dezvăluit și amănunte ”picante” despre relația dintre Florin Răducioiu și Janine Sârbu, povestind în detaliu ce s-a întâmplat atunci când aceștia s-au despărțit.

Fostul impresar a povestit și cum a reușit să cumpere primul Rolls Royce din România, în urmă cu aproape 30 de ani, dar și cum l-a convins pe Roman Abramovici, fostul patron al clubului Chelsea, să plătească jumătate din suma necesară pentru a achiziționa limuzina.

Ioan Becali a împlinit 70 de ani pe data de 10 iunie, iar acesta a fost momentul în care a primit cel mai frumos cadou.

Interviul poate fi urmărit și pe canalul de YouTube GÂNDUL

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia