Există sau nu probabilitatea ca Omicron să fie o combinație între coronavirus, virusul HIV și cel gripal. Explicațiile directorului Institutului „Cantacuzino”

Publicat: 06 12. 2021, 22:07
Foto - caracter ilustrativ: Pixabay

Comandantul (director general) al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, generalul de brigadă dr. Florin Oancea a vorbit, în exclusivitate pentru Antena 3, despre probabilitatea ca Omicron să fie o combinație între coronavirus, virusul HIV și cel gripal, dar și cum s-a făcut secvențierea acestei mutații.

„Există o tulpină de referință și apoi apar comparațiii cu acea tulpină de referință. În această bibliotecă toate țările, toate laboratoarele își încarcă secvențele obținute în această bibliotecă internațională, astfel încât să apară acest studiu comparativ. Dacă nu ar fi acest studiu comparativ, practic secvențierea nu ar avea nicio valoare. Au fost speculații, ba că are și o porțiune din virusul HIV, ba o porțiune din virusul gripal. Se poate întâmpla – ne imaginăm un șirag cu mărgele. La un moment dat, în aranjamentul acelor mărgele poate să apară o secvență comună cu virusul HIV sau cu virusul gripal, dar e greu de spus că el s-a combinat”, a declarat acesta, la Antena 3.

„De obicei, microorganismele duc o viață competitivă, dar uneori poate să apară și această recombinare genetică”, a adăugat el.

Prof. Adrian Streinu-Cercel: „Durerile în gât şi faringitele, semnele unei posibile infectări cu Omicron”

Și profesorul Adrian Streinu-Cercel a comentat apariţia variantei Omicron în România şi trage un semnal de alarmă asupra modului în care oamenii respectă măsurile de protecţie.

Acesta a vorbit despre soluțiile pe care le avem acum la îndemână pentru a ne proteja şi care, potrivit ultimelor date, au eficacitate şi în cazul tulpinii din Africa de Sud.

Durerile în gât şi faringitele sunt primele semne că am putea fi infectați cu noua tulpină Omicron, anunță profesorul Adrian Streinu-Cercel. Vaccinul, testarea şi masca de protecţie sunt soluțiile care ne pot proteja de boală chiar şi în cazul variantei africane.