Invazia Ucrainei dezbină familiile rușilor: „Tata mi-a spus că sunt un trădător care ar trebui împușcat primul”

Publicat: 16 03. 2022, 00:12
Actualizat: 16 03. 2022, 00:13
Proteste anti-război la Moscova/ Sursa: Profimedia

Vladimir Miroșnik, unul dintre numeroșii ruși tineri pe care părinții îi consideră trădători datorită opoziției față de războiul declanșat de Vladimir Putin, spune că relația cu tatăl său s-a rupt definitiv de la 1 martie, relatează The Moscow Times.

„Nu mai vorbesc cu tatăl meu de când a refuzat să îmi răspundă la argumentele împotriva războiului, spunându-mi în schimb că sunt un trădător care ar trebui împușcat primul”, relatează Miroșnik, un student la științe politice în vârstă de 25 de ani, citat de The Moscow Times.

De la declanșarea „operațiunii militare speciale” de către președintele Vladimir Putin pe 24 februarie, războiul din Ucraina a dus la neînțelegeri profunde în gospodăriile rusești, creând o prăpastie între membrii aceleiași familii dar și între prietenii lor.

„Dorința mea de a pleca de acasă crește în fiecare zi. Din păcate nu am încă suficiente resurse pentru a face asta”, afirmă un tânăr din Moscova în vârstă de 22 de ani care locuiește cu bunicii săi și a cerut să nu îi fie menționat numele.

Rușii mai în vârstăîși iau de regulă vasta majoritate a informațiilor de la presa de stat controlată strict de Kremlin, însă generațiile mai tinere din Rusia se informează de pe social media și canale independente de pe Telegram care tind să fie mai de încredere decât sursele din mass-media de stat.

„Am fost în stare de șoc în dimineața în care a început războiul”, afirmă Marina, o altă tânără din Moscova care în prezent locuiește în Riga.

„I-am trimis bunicului meu o înregistrare video cu sirenele antiaeriene care sunau în Kiev. El mi-a răspuns cu un videoclip cu ruși care cântă cântece de război în Afganistan și mi-a zis că am mers să apărăm Donbasul”, spune ea.

Potrivit unui sondaj efectuat de VTsIOM, una dintre firmele de sondare a opiniei publice controlate de statul rus, 9 din 10 respondenți ieșiți la pensie sau aflați aproape de pensionare susțin războiul din Ucraina.