Ioana Mihăilă, despre organizarea unităților spitalicești: „Presupune o coordonare foarte bună între managerii spitalelor” | Care sunt condițiile în vederea reducerii numărului de paturi destinate pacienților Covid-19 (VIDEO)

Publicat: 27 05. 2021, 20:01
Actualizat: 27 05. 2021, 20:03

This browser does not support the video element.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a făcut declarații după ședinta de Guvern. Ministrul a făcut precizări în ceea ce privește noile modificări aduse în scopul organizării unităților spitalicești, fiind elaborat un nou plan de măsuri pentru asigurarea asistenței medicale în perioada pandemiei. Spitalele trebuie să depună și un plan de revenire, în cazul în care pandemia evoluează într-un mod nefavorabil, a spus Ioana Mihăilă.

Astfel, ministrul Sănătății a prezentat care sunt condițiile pe care managerii de spitale trebuie să le îndeplinească pentru a reduce numărul de paturi destinate pacienților de Covid.

„Azi am trimis la Monitorul Oficial și mâine probabil va apărea modificările la ordinul 434 care reglementează organizarea spitalelor și a unităților de dializă. (…)

Aceste modificări au scopul de a asigura o asistență medicală adecvată pacienților infectați cu virusul SARS-Cov-2, dar și îmbunătăirea asistenței medicale acordată pacienților non-Covid. A fost elaborat un nou plan de măsuri pentru asigurarea asistenței meedicale în perioada pandemiei, plan care prevede în mod explicit modalitatea de reacție a unităților sanitare și a DSP-urilor, atât în contextul actual, cât și în eventualitatea confruntării cu un nou val.

Astfel, redeschiderea secțiilor a fost structurată în două etape, în etapa I – condițiile pentru managerii spitalelor în vederea reducerii numărului de paturi destinate activității cu pacienții Covid-19 sunt:

  • o rată de incidența la nivelul județului, calculată la 14 zile, mai mică de 1/1000
  • o rată de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă, paturi avizate de DSP pentru îngrijirea pacientilor confirmați cu Covid-19, sub 50%

În etapa a II-a de scădere, etapă care urmează un minim de 30 zile, iar în cazuri excepționale, o perioada mai scurtă de timp, poate fi aplicată dacă:

  • rata de incidența la nivelul județului, calculată la 14 zile este mai mică de 0,5/1000 de locuitori
  • rata de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă este din nou sub 50% din numărul de paturi avizate anterior”.

„DSP-urile pot aproba, astfel, în prima etapă, o reducere a paturilor de până la 50% pentru spitalele Covid-19 (spitalele de boli infecțioase și de pneumoftiziologie) și până la 30% care nu sunt înalt specializate”, spune Ioana Mihăilă.

„Spitalele trebuie să depună și un plan de revenire, în cazul în care pandemia evoluează într-un mod nefavorabil”

„În etapa a II-a de scădere, numărul paturilor destinate îngrijirii pacienților Covid-19 scade pentru 30% pentru spitalele înalt specializate și până la 15% pentru celelalte spitale.

Păstrăm aceste numere de paturi destinate pacienților cu covid-19 din două motive:

Vrem ca fiecare spital să îngrijească paciențîi internați pentru altă patologie, dacă se pozitiveaza pe parcursul internării și vrem să nu fie nevoiți să îi transfere. Păstrăm aceste paturi cu un plan de revenire la situația anterioară, dacă vom cunoaște din nou o acelerare a pandemiei și a numărului de pacienți infectați.

Acestea sunt modificările. Presupun o coordonare foarte bună între managerii spitalelor”, a concluzionat ministrul, la finalul ședinței de guvern din 27 mai.

Citește și: VIDEO|  Raed Arafat, explicații cu privire la măsurile de relaxare de la 1 iunie: „Dacă e o singură persoană nevaccinată, toți trebuie să poarte mască”