VIDEO | Iohannis, Ciucă și premierul Belgiei De Croo, în vizită la Baza Kogălniceanu. Iohannis: „Cred că încă din această primăvară vom avea Grupul de Luptă negociat și finalizat”

Publicat: 13 04. 2022, 09:14
Actualizat: 13 04. 2022, 14:42

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, vizitează miercuri, de la 11:00, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, a transmis Guvernul într-o informare de presă. Trupele belgiene și cele române au realizat în ultima zile și exerciții militare împreună, după cum a transmis Ministerul Apărării. Președintele Klaus Iohannis, care l-a primit marți pe De Croo la Cotroceni, a declarat presei la conferința comună că Grupul de luptă aprobat de NATO ar putea fi gata „încă din această primăvară”.

Alexander De Croo a fost primit miercuri dimineață la sediul Guvernului de către premierul Ciucă, cei doi având programat şi un mic dejun de lucru.

Amintim că marți, Alexander De Croo s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, unde au susținut o conferință de presă comună.

„Am evidențiat că este necesară implementarea rapidă a recentelor decizii adoptate la Summitul extraordinar al Alianței, în special crearea Grupului de Luptă în România.”, a declarat Iohannis în cadrul conferinței.

Mai jos, declarațiile privind securitatea României și a aliaților săi, care pot fi consultate integral pe presidency.ro:

„Consolidarea echilibrată, pe termen lung, a posturii de apărare și descurajare a NATO pe întregul Flanc Estic, ca reacție la agresiunea Rusiei, trebuie accelerată. Este clar că avem nevoie de o apărare unitară, coerentă și mai puternică pe Flancul Estic pentru a avea o descurajare mai eficace, în special la Marea Neagră.

Totodată, în discuția noastră, am evidențiat că avem nevoie de un nou Concept Strategic al NATO, care trebuie să reconfirme apărarea colectivă ca sarcină fundamentală prioritară a Alianței și să menționeze explicit că Rusia este principala amenințare la adresa securității NATO.

În același timp, este esențial să consolidăm reziliența strategică a noastră, a Aliaților, precum și pe cea a partenerilor noștri, în special a celor mai vulnerabili, cum sunt Republica Moldova și Georgia.

În acest context, am subliniat susținerea deplină a României pentru Republica Moldova, pentru parcursul său european, și am atras atenția asupra sprijinirii sale ferme și imediate în gestionarea fluxurilor crescute de refugiați cu care această țară se confruntă, alături de multiple alte provocări.

Trebuie să asigurăm un sprijin substanțial și coerent pentru Republica Moldova, de natură politică, financiară și logistică, precum și în privința securității energetice. Mă bucur, domnule Prim-ministru, că de la București veți merge direct la Chișinău pentru discuții aprofundate în acest sens.”

„Grupul de Luptă a fost aprobat la NATO și acest lucru a fost surpriza plăcută de la Summitul NATO de acum nu foarte multe zile. Deci, avem decizia, însă tehnicalitățile, negocierile între aliați, vor dura o vreme până când se finalizează, dar cred că încă din această primăvară vom avea Grupul de Luptă negociat și finalizat, și eu sper ca Belgia să fie o parte semnificativă din acest Grup de Luptă, dar asta sigur va rezulta din negocieri”, a adăugat Iohannis.