VIDEO Kelemen Hunor: La nivelul UE se discută dacă va fi o intervenție in ceea ce privește inflația sau dacă fiecare stat își va gestiona problema

Publicat: 12 04. 2022, 21:01
Actualizat: 12 04. 2022, 21:57

This browser does not support the video element.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la B1TV, că măsurile sociale anunțate de Guvern trebuie să fie susținute prin măsuri care să încurajeze economia să funcționeze, astfel încât inflația care a depășit 10% să nu afecteze atât de mult economia și populația. Totodată, el a precizat că la nivelul Uniunii Europene se discută dacă va exista o intervenție europeană în zona inflaționistă sau fiecare stat va fi nevoit să își gestioneze situația proprie.

„Este normal să fie un set de măsuri care să cuprindă mai multe domenii – de la sprijinul pentru economie, pentru IMM-uri, pentru firme, agricultură și pentru problemele din zona socială. Degeaba vii doar cu măsuri sociale dacă nu susții economia pentru că nu o să ai de unde să plătești măsurile sociale. De aceea este acest set de măsuri foarte cuprinzător”, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor, la B1TV.

Vicepremierul afirmă că valoarea totală a pachetului de măsuri adoptat de Guvern este în valoare de 18 miliarde de lei, dintre ce jumătate va fi asigurat din fonduri europene.

„Vorbim de aproape 18 miliarde de lei, jumătate din fonduri europene și restul de la bugetul național și bineînțeles trebuie să încercăm să menținem și deficitul bugetar sau să ne menținem într-o limită acceptabilă”, a afirmat el.

De asemenea, liderul UDMR a afirmat că procentul inflației asumat de România la Comisia Europeană de sub 3% până în 2024 va fi probabil rediscutat, în urma crizei provocată de războiul din Ucraina.

„Din acest punct de vedere cred că lucrurile se vor schimba la nivelul UE pentru că această criză economică afectează toată Europa. În 2024 era prevăzut să ajungem sub 3%, dar aceste ținte au fost stabilite în momentul în care noi nici nu credeam că va fi un război. Lucrurile se schimbă radical după 24 februarie pentru că trebuie să facem toate calculele posibile și să prognozăm ce se va întâmpla în economie.

În zona euro inflația a ajuns la 10-11%, în Germania a fost luna trecută o inflație istorică. Încă se discută dacă trebuie să fie o intervenție la nivelul UE sau fiecare stat membru va încerca să își rezolve problema. Și la noi inflația va fi mai mare decât cea prevăzută”, a declarat Kelemen Hunor.