LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 387 | Piloții care au doborât drona americană MQ-9 Reaper, decorați de ministrul rus al Apărării

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 387 | Piloții care au doborât drona americană MQ-9 Reaper, decorați de ministrul rus al Apărării
Foto: Profimedia
Publicat: 17/03/2023, 14:44
Actualizat: 17/03/2023, 14:46

Războiul din Ucraina a ajuns la ziua 387. Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a înmânat distincții de stat piloților avioanelor Su-27 care au provocat prăbușirea dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră, relatează agenția rusă de presă RIA Novosti.

Coliziunea dintre avioanele de vânătoare rusești Su-27 și drona americană a avut loc la aproximativ 40-50 de mile nautice la sud-vest de Crimeea, deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, au declarat joi Forțele Aeriene ale SUA.

Reaper, care zboară la o altitudine de aproximativ 7.6oo m, dispune de camere sofisticate și alți senzori care pot monitoriza Crimeea controlată de Rusia din spațiul aerian internațional – o misiune tipică, au spus oficialitățile militare din SUA .

Avioanele de război rusești mult mai agile au „hărțuit” în mod repetat drona Reaper cu elice și au aruncat combustibil pe ea, aparent într-un efort de a murdări camerele aparatului de zbor sau de a deteriora senzorii, a spus oficialul.

Episodul i-a uimit pe oficialii militari americani care vizionau printr-un flux video imagini de la dronă, transmise către un centru de operațiuni de la baza aeriană Ramstein din Germania.

Rusia a acuzat SUA că a încălcat spațiul aerian pe care susține că l-a creat pentru ”operațiunea lor militară specială” în Ucraina – o denumire pe care SUA nu o acceptă. Oficialii au mai spus că Rusia nu a comunicat o astfel de restricție a spațiului aerian.

Ministrul de externe ucrainean, avertisment pentru statele lumii 

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că țara sa va ține cont de atitudinea statelor lumii față de Ucraina, odată ce războiul se va fi încheiat. Într-un interviu acordat postului public britanic de televiziune BBC, șeful diplomației ucrainene a făcut declarații surprinzăzătoare.

”Dacă cineva din această lume crede că felul în care o țară sau alta a tratat Ucraina în cele mai întunecate momente ale istoriei sale nu va fi luat în considerare atunci când vom construi relațiile viitoare, (înseamnă că) acești oameni pur și simplu nu știu cum funcționează diplomația. Războiul este un moment al alegerilor, fiecare alegere va fi contabilizată”, a spus oficialul.

Ce s-a întâmplat în Ucraina în ultimele zile

Război în Ucraina, ziua 385: Cum încearcă Rusia să „prevină fuga sau dezertarea oficialilor din ce în ce mai nemulțumiți” de războiul din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 384: Curtea Penală Internaţională vrea să CONDAMNE rușii care au comis crime de război

Război în Ucraina, ziua 383: Fost comandant al trupelor NATO, afirmații ȘOCANTE: „Războiul din Ucraina, un aperitiv. Va urma felul principal – prăbușirea Rusiei!”

Război în Ucraina, ziua 382: Ministrul de Externe Kuleba cere Germaniei accelerarea livrărilor de muniţie şi antrenarea piloţilor ucraineni / Ucraina: Peste 500 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi recent în Bahmut

Război în Ucraina, ziua 380: Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina ÎNCĂ 2 ANI, afirmă oficialii lituanieni / SUA vor să ajute Kievul cu 6 miliarde de dolari în 2024

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase