LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 384: Curtea Penală Internaţională vrea să CONDAMNE rușii care au comis crime de război. Primele două dosare deschise vizează deportarea de copii ucraineni în Rusia şi lovituri deliberate asupra infrastructurilor civile

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 384: Curtea Penală Internaţională vrea să CONDAMNE rușii care au comis crime de război. Primele două dosare deschise vizează deportarea de copii ucraineni în Rusia şi lovituri deliberate asupra infrastructurilor civile
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14/03/2023, 10:23
Actualizat: 14/03/2023, 12:22

Curtea Penală Internaţională (CPI) vrea să-i aducă în faţa justiţiei pe ruşii care au comis crime de război în Ucraina. Există deja două dosare deschise ce vizează deportarea de copii ucraineni în Rusia, respectiv lovituri deliberate asupra infrastructurilor civile.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 384

UPDATE 2: Șase clădiri din regiunea Donețk, atacate cu rachete. O persoană a murit, mai multe au fost rănite

O persoană a fost ucisă într-un atac asupra unui oraș din estul regiunii Donețk, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Rachetele lansate de ruși au lovit șase clădiri înalte, au anunțat ucrainenii, potrivit Sky News.

O rachetă rusească a lovit centrul orașului Kramatorsk, ucigând o persoană și rănind cel puțin alte trei.

Șase clădiri înalte au fost avariate în urma atacului, a spus Zelenski pe Telegram.

„Operațiunile de salvare sunt încă în curs de desfășurare. Statul malefic continuă să lupte împotriva populației civile. Distruge viața și nu lasă nimic uman”, a scris președintele pe rețeaua de socializare.

Autoritățile din Donețk au publicat și ele o serie de informații și fotografii despre atacul din regiune, transmite Mediafax.

UPDATE 1: Rusia anunță că nu recunoaște jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga

Prin vocea purtătorului de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, Kremlinul a anunţat că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga. Întrebat despre relatările potrivit cărora în viitorul apropiat CPI ar urma să emită primele mandate de arestare împotriva unor cetăţeni ruşi în legătură cu conflictul din Ucraina, Peskov a spus că „Rusia nu recunoaște jurisdicția” Curţii Penale Internaţionale de la Haga.

Ruşii suspectaţi de crime de război în Ucraina, vizați de Curtea Penală Internaţională

Curtea Penală Internaţională (CPI) vrea să-i aducă în faţa justiţiei pe ruşii care au comis crime de război în Ucraina. Există deja două dosare deschise ce vizează deportarea de copii ucraineni în Rusia, respectiv lovituri deliberate asupra infrastructurilor civile.

Biroul procurorului CPI, cu sediul la Haga, nu a dorit să facă vreun comentariu cu privire la aceste dosare.

Potrivit New York Times, citat de Le Figaro, primul caz se referă la răpirea copiilor ucraineni care au fost apoi trimiși spre adopție sau în tabere de reeducare.

Cel de-al doilea dosar se referă la acuzaţiile potrivit cărora forţele ruse au ţintit în mod deliberat cu rachete infrastructuri civile, precum centrale electrice şi hidrocentrale.

Instanța, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime comise la nivel global, ar urma, de asemenea, potrivit New York Times, să solicite mandate de arestare împotriva mai multor persoane.

Publicația americană citează, sub rezerva anonimatului, actuali şi foşti responsabili ai CPI şi nu a oferit niciun detaliu despre cine şi când ar fi inculpat.

CPI anchetează de peste un an eventuale crime de război sau împotriva umanităţii comise în timpul ofensivei ruse în Ucraina.

Procurorul său, Karim Khan, a declarat anterior, după o vizită în Ucraina, că presupusele răpiri de copii constituie „obiectul unei anchete prioritare”.

„Copiii nu pot să fie trataţi ca pradă de război”, a declarat el într-un comunicat în 7 martie.

Khan a subliniat că vizitase o casă de copii în sudul Ucrainei, care era „goală, în urma presupusei deportări a copiilor din Ucraina spre Federaţia Rusă” şi alte zone ocupate.

Procurorul a spus că anchetează atacuri împotriva „infrastructurilor civile critice” şi că a vizitat mai multe asemenea locuri lovite.

Khan a adăugat că are „sentimentul că impulsul pentru justiţie se accelerează”.

Ce s-a întâmplat în Ucraina în ultimele zile

Război în Ucraina, ziua 383: Fost comandant al trupelor NATO, afirmații ȘOCANTE: „Războiul din Ucraina, un aperitiv. Va urma felul principal – prăbușirea Rusiei!”

Război în Ucraina, ziua 382: Ministrul de Externe Kuleba cere Germaniei accelerarea livrărilor de muniţie şi antrenarea piloţilor ucraineni / Ucraina: Peste 500 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi recent în Bahmut

Război în Ucraina, ziua 380: Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina ÎNCĂ 2 ANI, afirmă oficialii lituanieni / SUA vor să ajute Kievul cu 6 miliarde de dolari în 2024

Război în Ucraina, ziua 379: Alerte de raid aerian în toată Ucraina / Ruşii au lansat 81 de rachete în câteva ore. Mai mulți oameni au murit

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase