LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 380: Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina ÎNCĂ 2 ANI, afirmă oficialii lituanieni / SUA vor să ajute Kievul cu 6 miliarde de dolari în 2024

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 380: Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina ÎNCĂ 2 ANI, afirmă oficialii lituanieni / SUA vor să ajute Kievul cu 6 miliarde de dolari în 2024
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/03/2023, 07:43
Actualizat: 12/03/2023, 06:59

Ziua 380 de război în Ucraina. Serviciile de informații militare lituaniene estimează că Rusia are suficiente resurse pentru a-și continua ofensiva în Ucraina în ritmul actual timp de încă doi ani.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 380

Update 3: Volodimir Zelenski, refuzat din nou. Peședintele Ucrainei NU va ține un discurs la premiile Oscar

Pentru al doilea an consecutiv, Academia Americană de Film l-a respins pe Volodimir Zelenski, care spera să țină un discurs la Gala Premiilor Oscar.

Propunerea lui Zelenski la premiile Oscar vine în timp ce sondajele arată că sprijinul americanilor pentru acordarea de asistență Ucrainei a scăzut.

După invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022, Zelenski a apărut prin satelit atât la festivalurile de film de la Cannes și de la Veneția, cât și la premiile Grammy și a sunat virtual la deschiderea Bursei de Valori din New York în septembrie.

(Citește mai multe aici…)

Update 2: Rusia atacă din nou Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa

Armata rusă a lovit din nou în noaptea de joi spre vineri regiunea Zaporojie şi centrul său administrativ cu acelaşi nume, în sudul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, lăsând mii de persoane fără curent electric, relatează EFE.

Atacul a avut loc târziu în noapte, la câteva ore după ce Rusia lansase zeci de rachete (peste 80) asupra a peste zece regiuni ucrainene, soldându-se cu circa 10 morţi şi lăsând pentru câteva ore centrala nucleară deconectată de la reţeaua electrică a Ucrainei.

„Oroarea rusă a atacat din nou în mod cinic oraşul nostru. În urma loviturilor, obiective de infrastructură critică au fost avariate”, a declarat Anatoli Kurtev, secretar al Consiliului municipal din Zaporojie, citat de Unian.

Un incendiu s-a produs în urma atacului, a spus el. Potrivit informaţiilor preliminare, două instituţii de învăţământ au fost avariate. Ferestrele clădirilor au fost spulberate, a adăugat Kurtev, citat de Agerpres.

Update 1: Joe Biden intenționează să ajute Ucraina cu 6 miliarde de dolari, în 2024

Joe Biden a prezentat o propunere de buget de 6,8 trilioane de dolari pentru 2024. Pe fondul războiului din Ucraina și a tensiunilor continue cu China, apărarea rămâne pe primul loc pe agenda bugetului SUA, cu o creștere de 3,2% a cheltuielilor planificate.

Efortul de sprijinire a Ucrainei și a partenerilor europeni prin NATO ar reprezenta 6 miliarde de dolari, ideea fiind de a „consolida capacitățile Statelor Unite, ale aliaților și parteneri în fața agresiunii ruse”, scrie Le Monde. 

Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia
Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia

Serviciile de informații lituaniene: Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina încă 2 ani

Serviciile de informații militare lituaniene estimează că Rusia are suficiente resurse pentru a-și continua ofensiva în Ucraina în ritmul actual timp de încă doi ani.

„Rusia a acumulat arme și echipamente în timpul lungilor ani ai Războiului Rece”, a declarat reporterilor șeful serviciilor de informații militare, Elegijus Paulavicius, citat de RTBF.

„Estimăm că resursele sale îi permit să continue războiul cu aceeași intensitate ca astăzi timp de doi ani”, a adăugat el, cu condiția ca nicio țară străină să nu ofere ajutor militar Moscovei.

Lituania, membră a Uniunii Europene și a NATO, a fost unul dintre principalii susținători ai Ucrainei de la începutul invaziei ruse în urmă cu mai bine de un an.

Ce s-a întâmplat în Ucraina în ultimele zile

Război în Ucraina, ziua 379: Alerte de raid aerian în toată Ucraina / Ruşii au lansat 81 de rachete în câteva ore. Mai mulți oameni au murit

Război în Ucraina, ziua 377: Zelenski anunță că Ucraina rămâne pe poziții la BAHMUT și nu se retrage/Serghei Şoigu: Cucerirea oraşului Bahmut este necesară pentru continuarea ofensivei ruse

Război în Ucraina, ziua 376: Șeful Wagner spune că liniile de front ale Rusiei din apropierea Bahmut s-ar putea PRĂBUȘI dacă mercenarii săi nu primesc muniția promisă de Moscova: „Încercăm să ne dăm seama dacă e birocrație sau trădare”

Război în Ucraina, ziua 375. Comandantul forțelor NATO din Europa: Rusia a pierdut 200.000 de soldați și „mult peste” 2.000 de tancuri în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 374: Ucraina deschide un birou al Curţii Penale Internaţionale la Kiev. Zelenski: Strângem cât de mult sprijin pentru tribunalul pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...