Maestrul Mihai Mălaimare povestește la podcastul ALTCEVA cum l-a vindecat regretatul Octavian Cotescu într-un moment de cumpănă: ”E vorba de destin”

Publicat: 04 06. 2023, 14:56
Actualizat: 04 06. 2023, 14:58

This browser does not support the video element.

Maestrul Mihai Mălaimare este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA de sâmbătă, 3 iunie. Îndrăgitul actor a povestit cum a avut șansa de a se întâlni cu cei mai mari oameni de teatru ai secolului 20, dar și cum aceste întâlniri de destin i-au schimbat viața. Unul dintre numele care au jucat un rol semnificativ în viața sa este cel al marelui actor Octavian Cotescu. Acesta l-a ajutat pe maestrul Mălaimare să treacă peste un moment de drama personal majoră.

În cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene, unul dintre maeștrii teatrului românesc, actorul și directorul de teatru Mihai Mălaimare a povestit cum a fost ajutat în tinerețe de către regretatul actor Octavian Cotescu să treacă peste un moment de cumpănă majoră:

”Eram într-un moment de dramă personală majoră, care putea să mă dea peste cap și am primit un telefon: «Mâine vă așteaptă tovarășul rector la facultate». Habar n-aveam cine e. Eram paradit rău. Și m-am dus la facultate și era Cotescu, care e consătean din Dorohoi. Și zice: «Puiule, te-am văzut aseară umblând ca nebunul pe bulevard. Ia vino`ncoa. Băi, dacă vrei să scapi și să trăiești trebuie să muncești. Nu să umbli de-amboulea pe stradă»

Și m-a dus într-o clasă și a zis: ”Îl vedeți pe ăsta, e actor la Național. Din clipa asta e profesorul vostru” Am fost profesorul lor, dar întrebarea e cine erau ei” a povestit Mihai Mălaimare despre momentul care l-a mobilizat să treacă peste greutățile vieții și l-a adus în preajma unora dintre cei mai mari actori români.

”Când eram la facultate eram mic și peltic”

Un alt moment decisiv al carierei sale de actor a fost depășirea unor defecte de dicție, pentru care studentul Mihai Mălaimare a dormit doi ani de zile ”cu creionul în gură și os de găină” pentru a scăpa de problemă într-o noapte, prin descoperirea monologului interior:

”Defectele de dicție nu se repară ușor. Am dormit doi ani cu creionul în gură și os de găină. Era mai bun osul. Creionul îl rodeam. Osul de găină e mai greu. Nu mai aveam timp de actorie” a povestit maestrul provocarea cu care s-a confruntat la începutul carierei sale.

Mihai Mălaimare și-a amintit că vindecarea a fost surprinzătoare și a intervenit într-o noapte:

”Jucam o scenuță, iar unul dintre profesorii care era cu mine în institut a zis: «Nu vrei să rămâi diseară cu mine că sunt de gardă? Mai stăm de vorbă.» Și m-a învățat monologul interior. M-a învățat cum să apelez la lumea mea interioară, cum să o folosesc.

A II-a zi rămăseseră trăzniți profesorii mei și colegii. Nu le venea a crede câtă schimbare într-o singură noapte.”

Întrebat de jurnalistul Adrian Artene cum a reușit să coboare în interiorul său pentru a se putea vindeca, maestrul a vorbit despre importanța ridicării interiorului în lumea în care trăim:

”E greu să spun. Ridici interiorul în lumea în care trăim. Ca să faci teatru e foarte simplu. Urci pe scenă. Construiești o hologramă, îți aduci lumea acolo, sigur îi ai pe colegi, dar pe lângă asta ai lumea în care tu te miști. Care te hrănește” a povestit fondatorul Teatrului Masca.

În mai 1990, Mihai Mălaimare a înfiinţat Teatrul Masca, singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie culturală din România.

Urmărește podcastul integral cu Mihai Mălaimare doar pe canalul de YouTube ALTCEVA cu Adrian Artene: