Mai multe țări UE, printre care și România, cer renegocierea contractelor cu Pfizer și alți producători de vaccin împotriva COVID. Care este motivul

Mai multe țări UE, printre care și România, cer renegocierea contractelor cu Pfizer și alți producători de vaccin împotriva COVID. Care este motivul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15/06/2022, 16:47

Mai multe state membre ale Uniunii Europene fac presiuni asupra Pfizer și a altor producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a renegocia contractele de furnizare, avertizând că milioane de doze care nu mai sunt necesare ar putea fi irosite.

În faza cea mai acută a pandemiei, Comisia Europeană și guvernele statelor membre au convenit să cumpere volume uriașe de vaccinuri, în principal de la Pfizer și partenerul său, BioNTech, pe fondul temerilor privind o eventuală aprovizionare insuficientă, amintește Reuters.

Dar, odată cu reducerea numărului de noi cazuri în Europa și pe fondul unei încetiniri semnificative a vaccinărilor, multe țări solicită acum modificări ale contractelor pentru a reduce livrările și, în consecință, pentru a-și reduce cheltuielile cu aceste vaccinuri.

Chestiunea a fost discutată marți la o reuniune a miniștrilor europeni ai Sănătății, care a avut loc în Luxemburg. Cu toate acestea, Comisia Europeană este sceptică în legătură cu o revizuire a contractelor deja semnate.

Polonia, țara care a propus pentru prima dată această încercare de revizuire a contractelor, are peste 30 de milioane de vaccinuri în stoc și ar trebui să cumpere alte 70 de milioane de doze în baza acordurilor deja existente, a declarat un oficial polonez.

Într-o scrisoare trimisă Comisiei la începutul lunii iunie, ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski, împreună cu omologii săi din Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania și România, au cerut o „reducere a cantităților” de vaccinuri comandate.

Potrivit acestora, contractele au fost convenite atunci când era imposibil de prezis cum va evolua pandemia și că, acum, aceste contracte ar trebui modificate, dată fiind îmbunătățirea situației.

„Ne confruntăm cu o povară excesivă asupra bugetelor de stat, combinată cu livrarea de cantități inutile de vaccinuri. Există o mare probabilitate ca dozele furnizate Uniunii Europene să ajungă să fie aruncate”, se arată în scrisoarea trimisă de miniștri.

Alte state europene, printre care Cipru și Malta, au cerut prudență, avertizând că un nou val ar putea să apară oricând.

Pfizer și Moderna deja au fost de acord cu unele solicitări ale statelor UE privind livrările

Pfizer și Moderna, principalii furnizori de vaccinuri anti-COVID în UE, au convenit să amâne unele livrări.

Cu toate acestea, miniștrii au spus în scrisoarea comună că aceste amânări sunt „o soluție insuficientă, care doar întârzie rezolvarea problemei”.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat marți că Executivul comunitar va depune eforturi pentru a prelungi livrările dincolo de acest an.

Ea a avertizat că ar putea fi necesare doze noi pe viitor. „Contractele trebuie onorate”, a spus aceasta, adăugând că UE „nu poate schimba unilateral termenii contractelor”.

Un oficial european, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat în mai că țările UE vor pierde, probabil, orice proces pe care l-ar putea intenta furnizorilor.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a refuzat să comenteze scrisoarea, dar a reiterat modificările deja aduse contractelor, prin adaptarea programelor de livrare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală